Quantcast
Channel: יְקוּם תַּרְבּוּת
Viewing all 3279 articles
Browse latest View live

‫לאהוב מהגר שחור-שירתה של עידית יולזרי‬

$
0
0

   

עידית יולזרי היא משוררת בלתי ידועה ( כל שאנו יודעים עליה מעבר למה שהיא מספרת על עצמה בספרה,שהוא ככל הנראה מדוייק למדי,   זה שהיא הייתה מארגנת ערבי שירה בקפה "מישל " בנוה צדק " בתל אביב ) ,שהוציאה לאחרונה ספר בהוצאה עצמית בשם "אהובי ישמעאל " . הספר אינו מופץ ברשת ואינו קיים בספריות.ככל הנראה אפשר להשיגו רק מידי המשוררת.הוא למעשה בגדר בלתי קיים בעולם הממוסד של השירה בדפוס וברשת. 

למרות זאת הספר שמתאר רומן אהבה אירוטי סיוטי  ( ואמיתי ) בין המשוררת ועובד זר שחור הוא מעניין וטוב. 

יובל גלעד מנתח אותו.   

 

לאהוב מהגר שחור 

  

מאת יובל גלעד 

  

על "אהובי ישמעאל" לעידית יולזרי, הוצאת "נשמה", 2013, 128 עמ 

  

עידית יולזרי.  

  "אהובי ישמעאל" הוא ספר ביכורים, ככל הנראה, של משוררת המספרת בשפה יומיומית סיפור אהבתה המינית מאוד לגבר אפריקאי, עובד זר, בשם קוּל. על העטיפה מופיע ככל הנראה האהוב האפריקאי, בעירום, במקלחת, עם וילון ירוק. לא בדיוק החומרים מהם עשוי בדרך כלל ספר שירה, בכל אופן לא שירת "איכות". אבל המבקר המקליד הזה איננו מפחד מספרי שירה בהוצאה עצמית, וגם לא מכאלה שיש בהם כושי עירום על העטיפה, וסליחה על הביטוי אבל זה הביטוי בו משתמשת המשוררת, עידית יולזרי. 

זהו ספר שירה אמיץ, יפה, אמיתי, שלא פוחד לספר סיפור אהבה מינית באופן בוטה וחושפני מבלי לפחד מכל מיני איסורים של פוליטיקלי קורקט ושאר הזבל התרבותי של ימינו. בפתיח ובגב הספר מכשיר העורך והמתרגם הוותיק דורון קורן את הספר במחמאותיו, ואכן קוראי שירה "אנינים" ירתעו מהבוטות של סיפור של קשר מיני בין ישראלית לבנה בת ארבעים-חמישים לערך, עם גבר שחור. אבל הספר טוב, של משוררת "עם ביצים", ספר חי ואותנטי המספר על פיסת חיים אמיתית של רומן בין אישה ישראלית לעובד זר, רומן חסר סיכוי מיסודו, גם על רקע העובדה שהעובד הזר הינו מוסלמי, בעל אישה באפריקה, ועוד שאר מגבלות בלתי אפשריות. 

דווקא בגלל שהדוברת-משוררת לא מתנשאת על האהוב היא מרשה לעצמה לצחוק על מצבה, על המיניות של השחור, התשוקה לאחר, על אהבה שכנגד הנורמות החברתיות הישראליות השמרניות למדי, יש להודות על האמת, וודאי על רקע שנאת הזרים הפורחת בימינו. הסיבה להזדהות היא שהדוברת מרגישה עצמה בעצמה מעין חריגה, כפי שהיא מעידה בקטע פרוזה על ילדותה: "בגילי הקטן בגלל שהיה לי שיער מקורזל – השפילו אותי. הרגשתי כמו ילדה אפריקאית קטנה בשדה של לבנים יוצאי שואה מתנשאים על האחר". משפט זה מאפיין את הכנות האמיצה של הספר, המסוגלת לספר את הסיפור ה"חריג", ולהעיד, בשורה זו, על מה שלא מדברים עליו – חלק מניצולי השואה הסתובבו גם בתחושת התנשאות, לעיתים. כאן שוחטים פרות קדושות. 

ולספר עצמו: 

אוהבת בחור ללא שפה,/ בעל שפתיים עבות או עבותות,/ אוהבת את קול וזה לא ברור/ מאליו!/ אולי הוא לא חכם למשל/ אולי הוא לא מדקדק בלשונו?/ אוהבת אותו./ את הריח שלו,/ את החיוך, את הגומות/ את הרוח של אפריקה… מעין געגוע למקום בו לא הייתי/ אף פעם. / תמיד הוא מחייך כשאני גומרת… 

קוראים יקרים, נסו להשעות לשנייה את העידון התרבותי המתנשא שלכם. נכון, השפה פשוטה וקלישאית על פני השטח, אבל הנושא הופך את התיאור, בעברית הגזענית של ימינו, למיוחד. "תמיד הוא מחייך כשאני גומרת" – זה תיאור מקורי, חד פעמי, ספיציפי, אמיתי, שאני מעדיף על מאות השירים ה"בסדר" המציפים את השירה העברית בימינו. אמנם בכל זאת חסרת למשוררת מיומנות שירית, והשירים מחליקים לא פעם מהחינניות האותנטית לקלישאיות של צירופים חבוטים, אבל הסך הכול נוגע ללב: 

קול אהב את / החזיה האדומה/ החדשה שלי…/ הדפוק הזה./ גם אני נדלקתי/ על התחתון/ השחור שלו…/ הצמוד הזה 

כן, זה אותנטי, שיר על תחתונים, על אירוטיקה בין שחור ללבנה, שניים שלא מצליחים, כל אחד מסיבותיו הוא, להיחלץ מהנרטיבים המעמדיים-גזעיים המפרידים ביניהם, המייצרים גם את המתח המיני: 

אני נוהרת אחריו/ לאמבטיה. / כרגיל./ מושיטה לו/ את הסבון/ מבעד לוילון/ הירוק…/ מתבוננת כיצד/ הוא מסתבן,/ כאילו לאפריקאים/ יש איזו דרך/ שונה בהסתבנות…עיניי יוצאות מחוריהן/ לנוכח גופו… אף אישה אפריקאית/ לא ראתה אותו/ מסבן את הביצים. 

מזכיר במשהו את השירה האירוטית המאוחרת של שבתאי, של "זיוה" ו"מטאזיויקה". "הוא לא יודע קרוא וכתוב,/ אך הוא יודע היטב היכן/ נקודת הג'י שלי." זה חזק. זה נכון. זה אמיץ לכתוב ככה בלי חשש ממגדריות ופוסט קולוניאליסטים למניהם, מה שמשורר "מוכר" לא היה מרשה לעצמו. והנה שיאה של הפנטזיה המינית: 

קול הפך אותי לשפחת מין שלו/ הסכמתי,/ היה מניח אותי על הספות – ומזדקר/ לפניי, חודר לפי, חודר לגופי, / מפשק את ליבי… אהבתי את האונס הקבוע הזה./ גם במטבח על הרצפה, גם על/ הספות בסלון.. הייתי שכובה/ כמו פסל טהור/ בין רגליו,.  

יולזרי כותבת מתוך מודעות לסיטואציה של הערצת הלבן את הגוף השחור, את העוצמה, יחד עם הסטריאוטיפים הגזעניים המתלווים לזה, אבל לא פוחדת ממערכת יחסים עם עובד זר, וגם לא לספר על זה. "מפשק את ליבי" – זה צירוף מקורי, חי, טוב. ולספר על התמכרות לתחושת כמו אונס – זה אמיץ, בעידן המשטרה הפמניסטית.   

מצד שני יש בספר גם לא מעט שירים וקטעים שבהם המשוררת, שניכר שלא עברה את המסלול הרגיל של הכשרת משוררים, כותבת בקלישאתיות כמעט מביכה, כמו הבדידות צורחת/ הבדידות רוצחת/ המסך נעלם./ אני נעלבת מהמחשב/ המטומטם שלי… /ומעוד אנשים. כך גם כמה אני אוהבת אותך/ אהובי הקטן/ אהובי היפה/ השחרחר / היפיפה/ המוסלמי / הפרימיטיבי/ הבא ממרחקים… זה לא עובר, זה לא מספיק מעניין, ספיציפי. 

אבל הסך הכול מעניין ומקורי הרבה יותר ממרבית ספרי השירה שיוצאים במימון ותמיכה למשל בהוצאת "הקיבוץ המאוחד" בסדרת ריתמוס היוקרתית כביכול. שום משורר ואף משוררת שם לא יכולים לכתוב שיר אותנטי כמו זה: 

אתמול הוא אמר/ לי/ שהוא לא אוהב/ אותי!/ ובכה בפרץ/ אדיר…/ ליטפתי לו/ את הדמעות./ אמרתי לו:/ אתה טהור/ אתה ט ה ו ר/ הוא עוד יותר/ בכה./ למה? 

שיר אהבה נהדר, מפתיע, במקום להיעלב היא אומרת לאהוב שהוא טהור, כלומר כנה, אותנטי, באותנטיות שאולי קשה למצוא בקרב הגברים הישראלים המאצ'ואיסטים? 

ואסיים בשיר על גינת לוינסקי, אותה מכיר כל תל אביבי כמרכז של הפליטים, אותם צללים שחורים החולפים על פנינו חסרי כל, נאשמים בצבע עור אסור בעולם גלובלי קפיטליסטי מזוין: 

אתמול חלפתי/ על פני הגן./ חשתי כמו/ בציור של דגה/ גברים, נשים/ וטף,/ עובדים זרים:/ חוגגים את החופש// כמו שאנחנו התושבים/ של המקום,/ איננו מעזים עוד… 

המייל של עידית יולזרי 

neshama9@netvision.net.il 

ראו גם  

שיר של עידית יולזרי  

עידית יולזרי בפייסבוק  

  


‫פנחס שדה בעין הגרפולוגיה‬

$
0
0

 

פנחס שדה

מיכל דורון  היא גרפולוגית מומחית ומשוררת  שניתחה את כתביהם של סופרים ואנשי שם שונים מכל התקופות מבר כוכבא במאה השנייה לספירה ,דרך יהודה הלוי והרמב"ם במאה ה12 לספירה וכלה בסופרים ויוצרים שונים של המאה העשרים וראשית המאה ה-21. והנה ניתוח שלה של כתב ידו של הסופר המשורר אמן  העלילונים ( הסיפורים המצויירים )  של "הארץ שלנו " והמיסטיקן פנחס שדה.

 

פנחס שדה בעין הגרפולוגיה

 מאת מיכל דורון

לק

 

דוגמה מכתב ידו  של פנחס שדה.

הופיע בספרה של מיכל דורון : "על ספת הגרפולוג". 

כשניתחתי את כתב ידו של רוני סומק , עבור הקורס שהעברתי במכללת לוינסקי "כתב היד כתב הנפש," הערתי לו על הדמיון הרב, בין כתב ידו לבין כתב ידו של פנחס שדה. סומק, לא הופתע מן ההשוואה והודה כי באחת מישיבות בבתי הקפה, פנחס שדה עצמו כמעט והתבלבל בין כתב ידו של סומק לבין כתב ידו שלו עצמו. יש בין שני כתבי היד דמיון רב, אם כי כתב ידו של שדה מסודר וקפדן יותר, כתב ידו של סומק  פחות נוקשה והחלק הרגשני אצלו בא לידי ביטוי בצורה רציונאלית וחושנית, לא בצורה כפייתית.

פנחס שדה: המכונה

 

כתב-היד של פנחס שדה מסודר ומשורטט לפרטי-פרטים. במבט ראשון נראה כי הוא השתמש בתוכנת מחשב לצורך כתיבת האותיות. השורות ישרות מאוד, השוליים ישרים והכתב מעוצב בדקדקנות מכנית. קשה לראות בתמונה המושלמת הזאת את המימד האישי. זה מעיד על הצורך שלו בכללים ברורים, על רצון להגדיר בצורה מדויקת את עקרונותיו ועל תיכנון פרטני של פעילותו. נראה כי שדה היה אדם קפדן בכל תחומי החיים, קשה עם עצמו ועם סביבתו, אנין-טעם ומסודר עד כדי אובססיה. כתב-היד אסתטי, כל אות עומדת בפני עצמה והאותיות ניצבות זקופות. דבר זה מעיד על כישרון רטורי ויכולת שיכנוע.  

 

האותיות צרות, הכתב איטי וניכרת השקעת אנרגיה בקריאות של האותיות. תכונות גרפיות אלו מעידות על שליטה עצמית מוגזמת. בולטת כאן משמעת פנימית חזקה, המלווה בהתמדה ובהחלטיות. נראה כי הכותב נצמד לעקרונותיו בצורה עקבית עד-כדי דוגמטיות והתקשה לקבל דעות מנוגדות לו. הוא סלל את דרכו בעקשנות, היה נחוש בדעתו וחדור אמונה ולא הניח לשום גורם מבחוץ להפריע לו. הוא חיפש אחר הנוסחה לאמת האחת, האבסולוטית.         

הזווית של הכתב היא אחידה, ללא סטיות, וכמעט שאין בו תנועה פנימית. דבר זה מעיד על חוסר גמישות. נראה כי כאשר הכותב שקוע בעשייה, הוא פועל באינטנסיביות, עד-כדי אטימות לנסיבות המשתנות. ניכר כי שדה לא נתן לעצמו לגיטימציה לחוש רגשות אנושיים, שהיו עלולים להופכו ל"חלש" כביכול. הוא דרש מעצמו אמות מידה מושלמות, של מכונה משומנת, המתפקדת ללא חריקות.

לחץ הכתב אחיד, אין כמעט הבדלים בין הקווים העולים לקווים היורדים וזה מעיד על אדם שקשה לו להרפות את המתח, כשהוא מצוי בדרך להגשמת רעיון. אישיותו אופיינה בשליטה עצמית מופרזת ובנטייה לפתח התנהגות קיצונית, ללא חוש מידה.

דוגמה מכתב ידו של פנחס שדה.

הקו הבשרני של כתב-היד, בשילוב עם הצד האסתטי המפותח, מעידים על אדם חושני מאוד, אך בררן ביותר. גם בחוויותיו החושיות הוא הנהיג חוקים נוקשים והציב אמות-מידה קפדניות. כתבי-יד מסוג זה מצויים אצל שפים או טועמי יינות (שילוב של הצד החושי עם קפדנות כפייתית). שדה היה פרפקציוניסט ובלטה אצלו הדחקה רגשית חזקה. התעלמות כזו מצרכים רגשיים גורמת לנטייה להתפרץ בפתאומיות, לנתק מגע או להיצמד בכפייתיות להרגלים אישיים ולעקרונות סובייקטיביים. כתב-היד, המשורטט בצורה מושלמת, מעיד על כישרון כפיים ועל יכולת טכנית והנדסית גבוהה.    

 אילולא היה סופר, יכול היה להיות: צייר קריקטורות, שף או טועם יינות.

 

ראו עוד על פנחס שדה :

פנחס שדה בויקיפדיה

תיק שרי פיירשטיין -המוזה של פנחס שדה :החלק הראשון

תיק שרי פיירשטיין -החלק השני

פנחס שדה היוצר כאלוהות

 

 

 

‫מלכה עירומה מגיעה לרחובות‬

$
0
0

המשוררות שפירסמו שירה בקובץ הפמיניסטי -לוחמני-רדיקלי  "מלכה ערומה".חגגו את הוצאת הקובץ לאור באירוע ברחובות.חגית בת -אליעזר הייתה שם.

 

חגיגת האנתולוגיה "מלכה עירומה"

בית מיכל, רחובות, 6.11.2013

חגית בת אליעזר

 

"מלכה עירומה" – אנתולוגית שירת מחאה חברתית נשית יצאה לאור בינואר 2013 בעריכתה של דורית ויסמן ובהשתתפותם של 103 משוררים, כשרובם המוחלט-נשים. כבר נערכו סביבה כ-10 אירועי קריאת שירה בשילוב עם מוסיקה ברחבי הארץ לשמחתם של משתתפי האנתולוגיה והקהל הרחב.

מה יש בה, ב"מלכה עירומה", שמניב כל כך הרבה אירועים – כפקעת הפורייה המצמיחה פרח-חגיגה כמעט מדי חודש?

כל הלבלוב הזה קודם כל בזכות דורית ויסמן- עורכת האנתולוגיה רבת-הפעלים: משוררת, סופרת, מתרגמת, במאית סרטים וכן הודות לעושר התוכני של הספר: ריבוי הקולות של המשוררות במשרעת הזמן מראשית שנות השלושים של המאה קודמת ועד ימינו ותחושת השליחות של המשוררות, דבקותן בדאגה לגורלן הייחודי של הנשים.

האירועים סביב האנתולוגיה היו שונים זה מזה בשירים שנקראו ע"י המשתתפים ובמידת המוסיקליות: החלוקה הפנימית בין קריאת השירים לבין הקטעים המוסיקליים. בסוף חודש אוגוסט בתיאטרון תמונע בת"א עלה 3 פעמים המופע בהנחייתו של בועז כהן שרובו מוסיקלי ונקרא בהתאם "מלכה עירומה – נשים שרות מחאה". ראיתי את המופע השלישי שנערך בצהרי יום לוהטים של יום שישי 30.8 אותו פתחו המוסיקאים יהודית תמיר ושפי ישי בשיר "יונתן" האגדי של יונה וולך שהולחן ע"י שפי. המופע נחתם בעיבוד רב-עוצמה ומטלטל של הצ'לנית מאיה בלזיצמן ל"עד העונג הבא" של ענבל פרלמוטר. מאיה הופיעה בתיאטרון תמונע ביום שישי 25.10 אבל לא ראיתי אותו. מאיה, מתי את מופיעה שוב? אני מתגעגעת לצלילי הצ'לו שלך. לא הצלחתי לכתוב סקירה על המופע המוסיקלי ואני שמחה על ההזדמנות שניתנה לי כאן, בעיר רחובות במתחם התרבות "בית מיכל" הכולל ספריה, גלרית תערוכות מתחלפות ואולם אירועים בו התארחנו וזאת הודות ליוזמתה של המשוררת אורה ניזר – משתתפת האנתולוגיה, תושבת רחובות ובזכות מלאכת ההפקה של דפנה מנור – אשת אשכולות תרבותית-אמנותית אשר עורכת ומפיקה את התוכנייה של בית מיכל במשך 5 השנים האחרונות.
"בית מיכל" הוקם לזכרה של מיכל כהן , תושבת רחובות, חובבת כתיבה וציור שנהרגה שתאונת דרכים בשנת 1978 ביום הולדתה ה- 17.

אתם מוזמנים להכנס לאתר  http://www.bet-michal.com/

ולהתרשם מהמגוון העשיר של התוכניות בהפקתה של דפנה מאור המפגישות יוצרים עם קהל, מילים עם מנגינה. רצף כרזות אדומות, בולטות של עשרות האירועים בהשתתפותם של ערן צור, מיכה שטרית, אלונה דניאל, אהוד בנאי, קורין אלאל ועוד רבים מקיף את קירות האולם.

 

הדרה לוין -ארד,צילום דורון שדות

אחרי דברי פתיחה קצרים דורית ויסמן מציגה את הדרה לוין ארדי – מוסיקאית, זמרת-יוצרת, שהוציאה 12 אלבומים. הדרה שרה באנגלית נהדרת: עסיסית, עמוקה, מתובלת בעברית במבטא אמריקאי חינני:

 Tripping, tripping free, now don't you fall in love with me. 
Singing, singing out loud, oh I just need to fool around. 
And I can't see the reason, 
Why you'd- ruin-it-all, and fall, in love with me. 
 

אם אחד אלוהים יגיד לי, 

בואי, שבי לידי, ספרי לי

מה עובר עלייך.
אגיד לו,

אין לי מילים בשבילך, אלוהים.

כבוד מלכותך, הושיע נא, תן לי מילה.

 קולה נעים, נמרץ, צלילי הפסנתר הקסומים מתעופפים. החזרות על המלים, על הצלילים מבורכות, ממכרות. אל תפסיקי! כל כך נעים לי לשהות באוהל המוסיקלי שהקמת סביבי, להתרווח בו אחרי הדרך הארוכה אותה עשיתי ממקום עבודתי מצפון לחיפה לעיר הדרומית הידידותית הזאת. מופע יחיד של הדרה עתיד להתקיים בלבונטין 7 בתל אביב ביום שני, 25 לנובמבר בשעה 20:30 וכולם מוזמנים לחוויה המוסיקלית הדו-לשונית של הדרה.

לאה פילובסקי עולה על הבמה. לפני מספר חודשים יצא לאור ספרה השני של לאה "מקשיב גם לי דווקא עכשיו" וזכה לבקורות משבחות. לאה תרמה 3 שירים לאנתולוגיה "מכנסיים מידה ארבעים, מכנסיים", "פוליטיקלי אינקורקט", ו"על ראש גבעה" שנכללו בספרה הראשון "אמנות זה" שיצא בהוצאת "פרדס" בשנת 2009. לאה פילובסקי קראה את השיר "פוליטיקלי אינקורקט" וכן :

מכנסיים מידה ארבעים, מכנסיים

מדה ארבעים. מלכותי

תמורת מכנסים מדה ארבעים.

כל הוני, שפיותי, שארית חיי, משמעות מותי

תמורת מכנסיים מידה ארבעים אלה

שלבשתי אז

אותם הפשטת

ממני וחשבתי שאני חייבת

פשוט חייבת להוריד

לפחות חמישה קילוגרמים לפני

שיהיה מאוחר, כלומר

משפיל וחשוך וקר וריק

מחויכים מפשיטים ו מלבישים,

כשיהיה מאוחר, רוצה לומר,

בשמלה לבנה בדרך לחופה, כלומר מר

ממות, כלומר לפני שאהיה חייבת

להוריד הרבה יותר מחמישה, כלומר לפני שיהיה

באמת הרבה יותר מדי מאוחר.

לקול הזדהות הנשים באולם. ואז כמחוות ידידות למשוררת ענת לוין, שישבה מולה בשורה הראשונה, לאה פילובסקי קראה את השיר "לקסיקון הפריון" של ענת– שיר מכונן האנתולוגיה, שהזניק את דורית ויסמן למרתון איסוף שירי מחאה חברתית נשית. השיר נכלל בספר שיריה הראשון של ענת לוין "אנה מסתובבת לאט" משנת 2007:

ד"ר זילברשטיין אינו זוכר איש אלא את ילדיו, מטופלותיו גוף

אחד, לב אחד, פות אחת פתוחה לצעקה. ד"ר לוין אינו מרים ראשו

מן המרשמים, מכה בשורשי המלים, פני סבוכות באי מבטו. ד"ר

יפת צוחק, "גם קיר יכול להכנס היום להריון."

אני סופרת את הימים

עד שיתרחש המפץ הגדול ואז יום כן יום לא, אני נפתחת לכדי

מעשים והשעות שורטות בי זמן אני מחכה ובינתיים מתלבשת,

מתפשטת, פוערת. נכנסת ויוצאת. פני עגולות והילד סגור וחתום

במגרות התחתונות, ובעליונות עוד שנה עברה, בקרוב אהיה בת

שלושים ושלוש.

 

אורה ניזר פרסמה את ספרה הראשון "משחקים בחצר הפנימית" בשנת 2010. שני השירים מתוכו "איך אומר" ו- "הכל בסדר" נכללו באנתולוגיה. אורה קוראת את השיר "איך אומר" שפותח את פרק ההעצמה הנשית "לומדת לעוף":

 ובלילה בשוכבך את מותחת רגליך

ממלאה את כל המטה

חלומות של לביאה

  אורה עובדת על ספרה השני. "לאט החושך נוגס באור" – שמו הזמני.

אשמח לארח את אורה ניזר באחד המפגשים הבאים בסדרת "על סף ספר" המתקיימים בגלריה לאמנות בחיפה. בינתיים אורה קוראת שיר חדש "מריאן" שעתיד להיכלל בספר. מריאן – שם טעון משמעות. סמל המהפכה הצרפתית, הרפובליקה והחירות הפך בשירה של אורה ניזר לסמרטוט:

מריאן ,מוליכה את המהפכה בציור של דלקרוה.המאה ה-19

 מריאן יחפה, גוררת סמרטוט ריצפה,

שוטפת עקבות  בוץ

מדרגה

         אחר

              מדרגה 

                       ממגדלי הבנקים  בעיר

 מנקה אגרטלי בדולח באקירוב,

  אגני בתי שימוש וריחות

 אנשים זרים.

עד רדת היום

אין לך הפסקה  לאהוב

 את עצמך. לקנות זר זמן 

 לשים באגרטל

לשאוף  ריח אחר.

מאחורי גבך בשפה שאינך מבינה,

אומרים עליך :

יש לה אינסטינקט פרימיטיבי

של מסתפקים במועט.

וזה נכון שאין לך מניות להפסיד,

לא יכטה , לא ידית של חדר

משלך,  רוקמת חלומות

באצבעות סדוקות 

מחלומות שבורים

שאת מטאטאה 

אל מתחת לשטיחי היום יום

שם את עורמת את הצעקה .          

 

ועכשיו תורה של יודית שחר משוררת חברתית מוצהרת שפרצה לתודעה עם ספר ביכוריה "זו אני מדברת" בשנת 2009. יודית קוראת את השיר "אלוהי המזכירות":

 אלוהי המזכירות אוהב אותן עוטות

פני מזכירה מול המראה

..

הו אלהי המזכירות מה אתה מבין במזכירות במזכרים

בתזקירים שהיא מתאווה לפרוץ

ברקוד הבי הזוי אבל הילד שבבית אוי הילד שלה.

ואז יודית קראה את השיר "מזכירה (1)" של סיגל בן יאיר – חברתה לשירה החברתית – המתכתב עם השיר שלה ששמענו זה עתה:

 אני מזכירה דו-שולחנית, מעולם לא ראיתם

מזכירה כמוני, א-רגלית. או באנגלית

לגלס

בשעה חמש ועשרה, בחשכה,

אני מצמיחה את רגלי מחדש, פרס לעובד המצטיין.

מעולם, מעולם לא ראיתם את רגלי הקטנות, המתארכות

נמוגות, עם אור פלורוסנט ראשון של בוקר.

 

השיר "השחורה שחורה" על המנקה בשירותים של הקניון הגדול הופיע ב"עתון77", באנתולוגיה ואז בספר שיריה השני "לכל רחוב משוגעת משלו" שיצא השנה בהוצאת "קשב לשירה" בעריכתה של טל ניצן.

תמר קפסוטו. צילם ליאור רוטשטיין.

תמר קפסוטו היא זמרת-יוצרת חברתית מאוד, שאחרי האלבומים "לא" ו"למה לא" הוציאה את האלבום השלישי שלה "דע לי למה". תמר היא פרפורמרית מרשימה שמפעילה במיומנות את שני הכלים שברשותה: הגיטרה והקול. ויש לה נסיון רב-שנים: לפי הכתוב באתר שלה  http://tamarcapsouto.com,

היא שרה מגיל 8 חדשים – מ"חיתולים" תרתי משמע. תמר הופיעה בפנינו בשילוב ריגשי-אישי שיצרה בין שני שירים :"אני רק" של סיגל בן-יאיר ו- "כסף" של יערה שחורי והוסיפה עליהם את הבית שלה "קח אותי" :

 קח אותי אל הקצה

קח לי את כל המילים מהפה

קח צחוק, מכשפה טובה,

קח אותי איתך

 

תמר כמעט התיפחה בתחינה שבמלות "אני רק":

 אני רק רוצה לגעת לך בשׂפתים.
אני לֹא רוצה לשׁמֹע דווחים על המצב או על המצב שׁל המצב, על ה-מ-צב!
כי אני. רוצה.
                 לגעת לך בשׂפתים.
לֹא ספורי גבורה מלבנון, לֹא על החמאס, לֹא על התיקרות 
גבינות, נמאס, הלחם האחיד.
אני רוצה רק
לגעת לך בשׂפתים.
  

..

הרי את השפה אני רוצה, את המלים הלֹא נאמרות אני רוצה
לך לגעת, בשׂפתים.

 ורקעה ברגל ענודת פעמונים בקטע "כסף". 

 

לאחרונה אנחנו מדברות רק על כסף

הצ'קים פרוסים בשורה ישרה כמו לחם על שולחן

לכסף אין ריח במובן המקובל

הוא לא מה שאנחנו מריחות כשאנחנו יחד

אולי נשחק במה היית קונה אילו

כמה ארמונות היינו בונות, ואף לא מפעל אחד.

 

 

ענת לוין שעולה על הבמה אחרי כוכבת הרוק האמיתית, אומרת : "בכל משוררת מסתתרת כוכבת רוק מתוסכלת" ומברכת על מסע ההופעות של משוררות "מלכה עירומה" ברחבי הארץ. ענת הייתה רוצה לכתוב שירי ילדים בחרוזים, אבל נסיבות החיים הופכים לעיתים את העט לסכין. 

 

מורה לענייני רוח

מורה הרוח אומר שיש דברים שרק הוא יודע, שומע איך

גוברות דפיקות הלב, זה לא כואב, הוא אומר, ואחר כך גוער,

מה הספור, זה לא אסור להתחכך נשמה בנשמה, הרי תמיד

הנשמה רועדת, אבל עכשיו אני פוחדת,

..

וכבר אי אפשר לחזור, ועוד מוקדם לנוח, מהרעד הרם של הגוף,

מהעניין הגדול של הרוח.

 

ענת קדה ללאה פילובסקי – חברתה כבר 20 שנה מאז שנפגשו בסדנא לשירה וגומלת לה בקריאת השיר "על ראש גבעה":

 

על ראש גבעה רמה האיש אשר הרים

עלי קול צעקה צחק ואז הניח

עלי יד, שהכתה אותי בסנוורים,

יודעת לספר שעוד יהיו בקרים

בהם יחזור זה שניסיתי להשכיח

על ראש גבעה רמה האיש אשר הרים

עלי יד, שהכתה אותי בסנוורים.

 

ולסיום ענת קוראת את השיר "חתונה" מהאנתולוגיה שנכלל בספרה חדש "מפה לפה" שיצא ב-"קשב לשירה" בשנת 2012 :

 

בגיל שמונה עשרה הגיעה עת להתחתן.

נמצא חתן, נתפרה שמלה

 (מעט צמודה מדי. התופרת אמרה:

תרימי ותורידי ידיים כמו צפור, זה יתרחב)

שכרו אולם קטן ולהקה, ניגנו אריס סאן

ורקדו, את פרשת ידיים למעלה ולמטה

ולכל הכיוונים ולא הוקל לך.

היה עוף.

 

דורית ויסמן כואבת את מעמדן הנחות של בנות העולם. היא קוראת את השיר על בנות תאילנד.

בנגקוק

ראיתי את אחיותי בנות מיני על במה במאורה אפלולית

משתמשות באיבר מינן

לדברים שלא מן המנין

לשרוק בו בצנור

לפתוח פקק של בקבוק

ראיתי את בנות מיני מקבלות את הדין

הן כבר לא מתרגשות מכלום

בטח לא מתיירת לבנה

שבאה לחזות בהן בודדה

ולא רצתה כלום לא גבר סקסי

לא לקנות להן קולה

רק ישבה בפנה עם בירה סנגיה

 דורית כתבה שיר על הערביות של ישראל. דורית סיפרה שהשיר "כבוד המשפחה" נכתב בשיטת ready made : הוא מורכב ממילים וביטוים מתוך הכתבה בעיתון "הארץ" מהתאריך 23.2.2007 שכותרתו "אחרי הרצח השמיני במשפחה, הנשים החליטו לדבר".

 

כבוד המשפחה

אני חמדה הייתי שוכבת במטה

ברמלה, מחכה

נאיפה אבו גנאם

אוגוסט 2000

סוזאן אבו גאנם

פברואר 2002

עכשיו שנה חדשה. אמצע ינואר 2007

שעה אחת עשרה בבוקר

אני חמדה שוכבת במטה

 

ואז דורית קראה שיר של ריתא עודה – משוררת ערביה, משתתפת האנתולוגיה בתרגומה של לאה גלזמן.

ציפורני המשפחה

שחטו אותה כתרנגולת

וכבו במים את אפר חלומה

בתוך באר משטמתם

כשנבצר ממנה לגזום את רגשותיה

עץ התפוז צמח אז

ונתן פריו.

 

זה המקום להודות עמוקות לדורית ויסמן על העריכה המוקפדת של האנתולוגיה ועל שתי הרשימות בסופה "מפתח משוררות ושיריהן" ו- "מראי מקום" שעזרו לי בניווט בין שירי האנתולוגיה ובהכנת הסקירה הזאת. כמו כן אני מודה מקרב לב למשוררות המשתתפות ולדפנה מנור – מפיקת האירועים של "בית מיכל" המארח על עזרתן הנדיבה.

לאחר שנות עבודה מאומצת על האנתולוגיה דורית ויסמן התפנתה לעריכת ספר השירים שלה. בימים אלה היא חובקת את ספרה התשיעי "נורמל" שיצא בהוצאת "פרדס". כולם מוזמנים לחגוג עם דורית בשתי השקות: "נורמל בנמל" – בבית היוצר של אקו"ם ביום א' 15.12.2013 ובחיפה בגלריה "גל" במוצאי השבת 28.12.2013.

ועתה חזרה לערב של "מלכה עירומה" ברחובות שמתקרב אל סיומו- אירוע מרומם-רוח של שירה ומוסיקה, על טהרת הנשים שכלל את המשתתפות הקוראות המנגנות והשרות, את המארגנות מטעם "בית מיכל" למעט איש הסאונד עד ישראלי שדאג לכך שקול הנשים היוצרות יישמע בָּרָמָה ואולם מלא של נשים להוציא 2-3 גברים מקריים שבצבצו פה ושם.

הזדהיתי עם הנושאים שטופלו באומץ ובפתיחות בשירים בקריאה ובזמר. אומנם יש ייחוד להוויה הנשית המוכתבת ע"י מבנה הגוף והתפקידים בחברה. לבי לבי עם הנשים העקרות: עם כל ההתקדמות של הרפואה והצלחותיה ישנן עקרות וכמה שהן נדירות  כך זעקותיהן מרות. אך נושא אחד קומם אותי ויצר בי התנגדות. זהו הנהי התעסוקתי. נשטפתי גל מחשבות: אין כל פסול בעבודתה של אישה כמזכירה או כמנקה הרי לא בכדי נאמר "המלאכה מכבדת את בעליה" ואלה שצעקו "לחם, עבודה" לא סייגו את אמירתם: ביקשו כל עבודה – רק לא אבטלה!

החקיקה בתחום התעסוקה התקדמה מאוד בתקופה האחרונה : שכר המינימום הוא הישג – כך לא ישלמו פחות ממנו וחריגות נדונות בבית דין לעבודה. ועוד דבר: לכל מקצוע החסרונות שלו. במפעל ההי-טק בו אני עובדת נראות מנקות מחייכות ומרוצות ולידן מנהלי פרויקטים רדופי הפיגורים בלוחות הזמנים ומתכנתים מוטרפי הבאגים הישנים במעבדת הפיתוח שמתעוררים באתר הלקוח ותוקפים.

ויש לזכור שהמקצוע, התפקיד – הם רכיב משני במכלול הגורמים הבונים את תחושת הרווחה (האושר?) של האדם: בתחילת החודש מת בפתאומיות/התאבד מנהל פרויקט מצליח (לא במפעל שלי – בנה של משוררת ניצולת השואה) לאחר שחברתו עזבה אותו.

הדרה לוין ארדי חזרה אל הפסנתר ושאלה באיזו שפה לשיר. אני חשבתי לעצמי: לא עברית, לא רוצה להבין את המלים, שמא יעוררו בי בקורת – תשירי לי בסינית- אהנה מנעימת הקול, צלילי הפסנתר.

הבנות בחרו בעברית – סימן שאוהבים את מילות השירים ומזדהים איתן.

בסיום הערב תמר קפסוטו מבצעת את השיר "קונדומים" מתוך האנתולוגיה:

 

לקנות חבילה של קונדומים

לצאת לשוטט ברחובות

לפעמים כל מה שאנחנו רוצים זה

לצבור ניסיון ולחוות.

לפעמים כל מה שאני רוצה זה

לפתות ולא לפחד ליצור מגע,

אז הנה ילדה אחת יוצאת מגדרה

מזמינה אותך, מזמינה.

לפעמים גם כל מה שאנחנו רוצות זה למטה

ודי לסיפורי האגדות.

כי יש שם משהו בשבילי

משהו חוצה גבולות וחייתי

מעבר לגומי וריח של זעה

משהו שאיבדתי כשהייתי

הו יש שם משהו בשבילי

משהו חוצה גבולות ואמיתי

משהו שאיבדתי.

לקנות חבילה של קונדומים.

 

הייתה אחווה נינוחה וחמימה בין הנשים היוצרות שהן חברות טובות מאז ששיריהן מאכלסות את האנתולוגיה ואף מהכירות קודמת.

אני כאם ל- 3 בנים, אשר מלווה אותם במסלולי ההמראה אל התבגרותם המפותלים, הסבוכים והשונים כל כך זה מזה, המודאגת דווקא ממעמד הגבר בחברה ומבועתת מהסכנות הקיומיות אליהם הגברים נחשפים, רוויתי נחת מהערב הנשי הזה הספוג ברוך, אהדה, מחוות הדדיות, שהעניק לי הפוגה בדאגה.

 

                                                                 

‫כל מתנקשי הנשיא קנדי -חמישים שנה לרצח נשיא ארה"ב ג'ון קנדי‬

$
0
0

Photo    

הופיע ב"דיוקן מקור ראשון " וב"סוף שבוע מעריב " נובמבר 2013  

היום ה-22 בנובמבר 2013 מלאו חמישים שנה לרצח נשיא " ארה"ב ג'ון קנדי.    

מחקרים מפורטים, עדויות מהימנות וניתוחים מעמיקים מגלים שלי אוסוואלד לבדו לא היה יכול לרצוח את נשיא ארה"ב ג'ון קנדי. הבעיה היא שלפי אותם מחקרים, עדויות וניתוחים, לפחות שלושים בני אדם ירו בנשיא בו זמנית, מארבעה בניינים שונים ומעשר סיבות שונות. כתבנו אלי אשד, חובב נלהב של קונספירציות-קנדי, מאמין שהצליח למצוא בין ערימות התיאוריות   המגוונות והסותרות את המפתח לפתרון התעלומה.    

    

"ההיגיון שלנו אינו מסוגל להפנים את העובדה שאיש בודד וקטן הפיל ענק בין הלימוזינות שלו, הגייסות שלו והשומרים שלו. אם אדם נטול ערך כזה הצליח להשמיד את מנהיג האומה החזקה ביותר עלי אדמות, אזי עולם חסר מידות בלע אותנו, ואנו חיים ביקום אבסורדי" (נורמן מיילר, סופר ועיתונאי אמריקני).    

לאחרונה  הטיל מזכיר המדינה ג'ון קרי פצצה. בראיון לרשת אן-בי-סי אמר קרי שיש לו "ספקות רציניים האם לי הארווי אוסוולד פעל לבדו". זו הפעם הראשונה שאישיות אמריקנית כה בכירה מפקפקת בפומבי במסקנות הרשמיות בעניין רצח הנשיא ג'ון פ' קנדי. ועם זאת, קרי אינו הבכיר הראשון שחושב כך; ידוע שהנשיא לינדון ג'ונסון, יורשו של קנדי, החזיק בדעה דומה, וכך גם הנשיא לשעבר ביל קלינטון ואישי ממשל אחרים. לפי סקרי דעת קהל, גם רוב הציבור בארה"ב לא מאמין שהרצח שזעזע את העולם היה פרי תכנון וביצוע של מתנקש בודד.    

חמישים שנה חלפו מאז רצח קנדי, אחד האירועים הטראומטיים בתולדות ארה"ב. כל אמריקני שחי באותו זמן זכר היטב גם כעבור שנים היכן היה ומה עשה כששמע על האירוע. להלם הגדול תרמה גם ההבטחה שהייתה גלומה בקנדי: הנשיא בן ה-46, שהקרין יופי ומרץ נעורים, הצטייר כמי שיצעיד את ארצו בבטחה לעתיד טוב יותר, אך כל החלומות הללו נגדעו באחת.    

על ההשלכות הרות הגורל שנתלו ברצח אפשר ללמוד מספר המדע הבדיוני המפורסם 'נוףזמן' מאת גרגורי בנפורד (1980). בספר הזה, מידע שמועבר מהעתיד לשנת 1963 מצליח למנוע את הרצח וכך ליצור עולם טוב יותר. מנגד, בספר '22.11.63' של הסופר סטיבן קינג יש אדם שחוזר בזמן כדי למנוע את רציחתו של הנשיא האמריקני, אלא שבגרסה של קינג הופך ההווה לגרוע יותר, ולנוסע בזמן אין ברירה אלא לחזור שוב לשנת 63' ולדאוג שהרצח אכן יתבצע.    

אין אפשרות כמובן לדעת עם מי משני הסופרים הצדק, והאם כהונה מלאה של קנדי הייתה משנה את עולמנו לטובה. ועם זאת, כיום יודעים שתכונות המנהיגות שיוחסו לקנדי היו מופרזות. ברבות השנים התברר כי הוא היה נשיא חולה שהסתיר את מחלותיו מהציבור הרחב. קנדי אף ניהל רומנים עם נשים שונות בין כותלי הבית הלבן, ולא פעם חשף בפניהן סודות מדינה. גם בכל הקשור לפעולותיו במסגרת תפקידו, יש הרואים בו נשיא כושל, שכמעט הביא את העולם לחורבן גרעיני בעת משבר הטילים עם ברית המועצות. ואם מדברים על פעילות למען זכויות אזרח – יורשו לינדון ג'ונסון, כך טוענים, פעל הרבה יותר ממנו בתחומים הללו.    

בד בבד עם הסרת ההילה מעל ראשו של קנדי, צמחו עוד ועוד תיאוריות קונספירציה שמתיימרות לספק הסבר חלופי לנסיבות מותו. האם אכן נרצח נשיא ארה"ב בידי אדם פרטי שפעל על דעת עצמו, או שמא היה מי ששלח את האיש? האם היו אלה הסובייטיים או הקובנים? לינדון ג'ונסון או המאפיה האמריקנית? ואולי המוסד הישראלי הוא שהחליט לחסל את נשיא ארה"ב? ושאלה לא פחות חשובה: מדוע בכלל מתעקשים כל כך הרבה סופרים, פוליטיקאים ואזרחים מן השורה, להוכיח כי הגרסה הרשמית למה שאירע לפני חמישים שנה, רחוקה מאוד מן האמת?    

המרגל שחזר מן הכפור    

22 בנובמבר 1963, טקסס. הנשיא קנדי יצא ממלונו שבעיר פורט-וורת' והגיע בטיסה לעיר דאלאס, שם עמד לנאום בארוחת צהריים חגיגית. אלפים מתושבי העיר קיבלו את פניו בתשואות כשירד מהמטוס ונכנס יחד עם אשתו ז'קלין ללימוזינה שהמתינה להם. זו הייתה מכונית פתוחה: בגלל מזג האוויר הנאה הסירו את החלק העליון שלה, כולל החלונות שהיו חסינים בפני כדורים.    

הזוג הנשיאותי ישב בספסל האחורי, כשלפניהם יושבים מושל טקסס ג'ון קונלי ורעייתו נלי. השיירה שבה נסעו האטה כשהתקרבה לצומת. בפינה עמד בניין ישן בן שש קומות, ובו בית מסחר גדול לספרים. בחלון הקומה השישית, ששימשה כמחסן ספרים, המתין אחד מעובדי המקום. הוא עקב אחר תנועתה של השיירה מבעד לטלסקופ המחובר לרובה.    

גברת קונלי הסתובבה לאחור אל הנשיא ופתחה עמו בשיחה, ובאותו רגע נשמעו היריות. הנשיא נפגע וקרס בתוך המכונית. גם המושל קונלי נפצע. אנשי השירות החשאי שתפקידם היה להגן על קנדי חיפשו מיד את היורה אך איש לא נראה בשטח. הנשיא הפצוע אנושות הובהל לבית החולים, אך כבר לא ניתן היה להציל את חייו.    

המרגל שחזר מהכפור  

   

כעבור זמן קצר נעצר המתנקש, שבמהלך בריחתו מהזירה הספיק לרצוח שוטר בשם ג'פרסון טיפיט. הרוצח, לי הארווי אוסוואלד שמו, התגלה כחייל אמריקני לשעבר שמאחוריו סיפור חיים מסובך ומורכב. ככל שנחקרה דמותו בשנים שלאחר מכן, התדהמה רק הלכה וגברה. הוא נולד בארה"ב ב-1939 ובגיל 17 התגייס לצי האמריקני, אך לבקשתו שוחרר מהשירות כדי לטפל באמו החולה. כעבור זמן החליט לנסוע לברית המועצות, בימים שבהם המלחמה הקרה הייתה בעיצומה. במהלך ביקורו, כך התברר מאוחר יותר, הציע אוסוואלד לשלטונות הסובייטיים מידע על מתקנים אסטרטגיים של ארה"ב ומידע סודי נוסף שרכש בעת שירותו במרינס. הרוסים קלטו אותו לחיקם בשמחה.    

אוסוואלד קיבל עבודה בבית חרושת לטרנזיסטורים במינסק, התחתן עם בתו של קולונל בקג"ב, אך אחרי שנתיים וחצי החליט לחזור למולדת יחד עם אשתו. אף שהסי-איי-אי בהכרח ידע על פעילותו ברוסיה, הוא לא נעצר בכניסתו לארה"ב. איש לא עשה לו בעיות מיוחדות, מה שבהחלט מבסס את הסברה שאוסוואלד שימש סוכן כפול של ארה"ב ברוסיה.    

לאחר שובו השתקע אוסוואלד בניו-אורליאנס, וב-1962 שוב שינה כיוון והצטרף לארגון קובני שתמך בקסטרו. בשלב מסויים אף ניסה להגיע לקובה, אך נדחה שם. לימים התברר שהאיש קיים גם קשרים הדוקים עם ארגוני פשע ועם גופים מסוגים שונים ומשונים.    

לאחר שנעצר בחשד להתנקשות בנשיא, הכחיש אוסוואלד את החשדות נגדו. אף שעדי ראייה הבחינו בו נמלט מהמקום, וטביעות אצבעותיו נמצאו בנקודה שממנה נורו הכדורים, טען האיש ש"אחרים עומדים מאחורי הרצח". ייתכן שהיה מבהיר מיהם אותם "אחרים", אלא שעוד לפני שהסתיימה החקירה נורה אוסוואלד למוות בעת שהועבר בין בתי כלא. היורה, ג'ק רובי, אדם מפוקפק שהיה קשור לפשע המאורגן, טען שעשה זאת כדי לנקום את נקמת הנשיא ולמען אלמנתו, ז'קלין קנדי. זמן קצר אחר כך מת גם רובי בעקבות מחלה קשה שממנה סבל.    

מיד לאחר רצח קנדי מינה הנשיא החדש ג'ונסון ועדת חקירה בראשותו של
ארל וורן, נשיא בית המשפט העליון הפדראלי. לצדו ישבו עוד כמה דמויות ידועות בפוליטיקה האמריקנית, כמו ראש הסי-איי-אי לשעבר אלן דאלאס ונשיא ארה"ב לעתיד ג'רלד פורד. במשך תשעה חודשים בחנה הוועדה הזו את הממצאים, ו-14 עורכי דין מטעמה ערכו חקירת שתי וערב ל-395 עדים וגבו עדויות בשבועה מ-63 עדים אחרים. גופי הביטחון של ארה"ב סיפקו לה תמלילים של אלפי עדויות נוספות. לבסוף הוגשו המסקנות בדו"ח שהשתרע על פני 469 עמודים, וכן 408 עמודים נוספים של הערות ומראי מקומות, ועוד 261 אוגדנים של מוצגים ועדויות. השורה התחתונה הייתה: "היריות שקטלו את הנשיא קנדי ופצעו את המושל קונלי נורו על ידי לי הארווי אוסוואלד. הוועדה לא מצאה כל עדות לכך שאוסוואלד או ג'ק רובי היו חלק מקשר מקומי או חיצוני לרצוח את קנדי. לי הארווי אוסוולד, אדם שאיבד את שפיותו בהשפעת המרכסיזם, רצח את הנשיא לבדו, על דעת עצמו, ללא כל עצה או מידע מטעם זולתו".    

הוועדה הוסיפה ש"אי אפשר לבטל מכול וכול את האפשרות שאנשים אחרים היו מעורבים בפרשה, אבל לא נמצאו לכך כל ראיות". היא לא מצאה כל קשר עקיף או ישיר בין אוסוואלד ורובי, ושום תימוכין לשמועות האומרות שהם הכירו זה את זה קודם לכן.    

כדור אחד, שני נפגעים    

זמן קצר לאחר הרצח כבר החלו לצוץ תיאוריות הקונספירציה, אך במהלך שנות ה-60 הן נותרו מתחת לפני השטח. הציבור קיבל את מסקנות ועדת וורן, שהתפרסמו בספטמבר 1964, וראה בהן תשובה משכנעת לכל ההשערות בדבר קשר וקנוניה. אולם עד מהרה החלו להישמע טענות כנגד דרכי עבודתה של הוועדה. התברר שרבים מחבריה היו עסוקים בענייניהם השונים, לא השתתפו בכל הישיבות ולא ניהלו כהלכה את הדיונים. החקירה כולה, כך נטען, נערכה בחיפזון ובחוסר יעילות, על מנת שהדו"ח יהיה מוכן לפני הבחירות לנשיאות ב-1964. המקטרגים הוסיפו שאחת המטרות החשובות של הוועדה הייתה להזים שמועות שונות בדבר אשמתם של בכירים בממשל, ולכן היא התמקדה בכל מה שיש בו כדי לחזק את הגרסה הרשמית – שאוסוואלד פעל לבדו ושרובי רצח אותו ללא כל סיבה – והתעלמה מכל פרט שסתר את הגישה הזאת.    

גם מסקנותיה של הוועדה היו יעד למתקפה. וורן וחבריו, כך נטען, טעו הן באשר למספר הכדורים שנורו לעבר מכונית הנשיא, והן באשר למקורם. לפי מסקנות הוועדה, באירוע נורו שלושה כדורים – כולם מרובהו של אוסוואלד, שכאמור עמד בחלון הקומה השישית. אלא שמסרט שצילם באקראי צלם חובב בשם אברהם זפרודר, אפשר להגיע למסקנות אחרות לגמרי. בסרט, שהיה בידי הוועדה (וכיום רבים מטילים ספק באמינותו), נראה כאילו קודקודו של הנשיא נעקר ממקומו ומוטח לאחור. היו מי שמצאו בכך ראיה חותכת לכך שקנדי נפגע מכדור שהגיע מלפנים ומימין – ולא מאחור, מכיוון מחסן הספרים של אוסוואלד. פירוש הדבר הוא ששני כלי נשק, משני מקומות שונים, פגעו בנשיא, ומכאן שהיה קשר לרצוח אותו.    

נקודת תורפה מרכזית במסקנות הוועדה נוגעת למסלולם של הכדורים: לפי וורן וחבריו, הכדור הראשון פגע בנשיא, פצע אותו, והמשיך ממנו אל המושל קונלי, שנפצע אף הוא; לאחר מכן הגיע הכדור השני שפגע בקנדי בצורה קטלנית. המפקפקים טענו שלא ייתכן שהכדור הראשון הצליח לגרום נזק כה רב, אך מחקרים שונים הראו שהדבר אפשרי.    

הנתיחה שלאחר המוות הצמיחה תיאוריות משלה. היו שטענו כי הממצאים המופיעים בדו"ח הפתולוגי הרשמי זויפו. אחרים אף קבעו שהגופה שנבדקה כלל לא הייתה של הנשיא המנוח.    

בשנים שלאחר מכן נכתבו מאות ספרים שכל מטרתם להפריך את מסקנות ועדת וורן, או לפחות להעמיד אותן בסימן שאלה. המחברים טענו שהם יכולים להוכיח שלא אוסוואלד רצח את קנדי, או שהוא לא עשה זאת לבדו. הדרישה הציבורית לקיום חקירה נוספת, מקיפה יותר, הלכה וגברה. סקרים שנערכו ב-1976, 13 שנה לאחר רצח קנדי, העלו שהדו"ח הרשמי על הפרשה אינו מקובל על כשני שלישים מהאמריקנים. 87 צירים בקונגרס תמכו בהחלטה שלפיה יש לחקור את הרצח מחדש, וחקירה כזו אכן נעשתה וקבעה שייתכן כי אוסוואלד היה חלק ממזימה מורכבת. לחשדם של האמריקנים כי האמת הוסתרה מהם, תרם גם מעטה הסודיות האופף עד היום חלק ניכר מן החומר של ועדת וורן. רק בשנת 2039 ייפתחו התיקים הגנוזים של הוועדה, ותוכנם ייחשף.    

  

לא רק ספרים נכתבו בנושא: אחת היצירות הידועות ביותר שעסקו ברצח קנדי היא סרטו שובר הקופות של הבמאי אוליבר סטון, 'JFK תיק פתוח' (1991), בכיכובו של קווין קוסטנר. מטרתו של סטון הייתה להראות את כל נקודות החולשה בדו"ח וורן, וזאת דרך סיפורו האמיתי של תובע מחוזי בניו-אורליאנס, שהגיע למסקנה שהאחראים לרצח הם כמה אנשי ימין מוכרים בעירו. במציאות לא הצליח התובע הנ"ל להוכיח את טענותיו בפני חבר מושבעים, אולם סטון מציג אותו כגיבור שלחם לחשיפת האמת. הסרט עורר חילוקי דעות בארה"ב, כאשר רבים מצאו את טענותיו של סטון משכנעות, ואחרים לא התרשמו מהן כלל.    

עוז יעוז נגד רוצחי קנדי  

  

רצח הנשיא האמריקני הסתנן גם לספרות הילדים הישראלית, בדמות הספר 'עוז יעוז נגד רוצחי קנדי' (1965). המחבר הוא עידו סתר – שבמציאות היה שמו חזי לופבן, עיתונאי בעל קשרים עם המוסד. ושם אני שמעתי לראשונה על רצח קנדי.וגם נתקלתי שם לראשונה בשם "ג'ון קנדי " בכלל.  

"המכונית המשיכה בנסיעה", מתאר הסופר את יום הרצח. "ככל שהלכה והתקרבה אל הצומת, הלכו שורות המריעים ופחתו. אשתו של מושל טקסס פנתה אל הנשיא מן המושב הקדמי ואמרה: 'אינך יכול לומר כי דאלאס אינה ידידותית כלפיך היום'.  "ואז, לפני שהנשיא הספיק להשיב, נשמעה ירייה. דאלאס הייתה מאוד בלתי ידידותית. הנשיא נפגע בצווארו, מאחור. הוא צנח ללא אומר על ברכי ז'קלין".
לפי עלילת הספר, מפקד השירותים החשאיים של סין, גנרל סונג, הוא זה ששלח את המתנקש. במקביל היה אמור להירצח גם המנהיג הסובייטי חרושצ'וב, מה שיוביל למלחמת עולם שלישית – שלאחריה יכבשו הסינים את העולם. הסוכן הישראלי הכול-יכול עוז יעוז מגלה את המזימה, ואף שאינו מצליח למנוע את רצח קנדי, הוא מונע את רצח חרושצ'וב ואת ההשתלטות הסינית. הסיפור הדמיוני הזה הוא למעשה וריאציה של רעיון 'הסכנה הצהובה', שהעסיקה רבות, אז כמו היום, את סופרי הריגול.    

נקמה תוביל למלחמה    

המחלוקת סביב נסיבות הרצח נמשכת במלוא עוזה עד עצם היום הזה. חמישים שנה לאחר שנורו היריות, ארה"ב עדיין לא השתחררה לחלוטין מהסיוט. מעריכים שרק עד 1993 פורסמו למעלה מ-2,500 ספרים על הנושא, ועוד אלפי מונוגרפיות ומאמרים. 95 אחוזים מתוך כל הז'אנר הספרותי המשגשג שנוצר, מכוונים למסקנה שהרצח היה קנוניה, ולא מעשה של מתנקש בודד. כפירתם בגרסה הרשמית מתבססת על הסתירות הרבות שהתגלו בהצהרותיהם של אנשי הממשל ביחס לשני מעשי הרצח – של קנדי ושל אוסוואלד – וכן על עדויות  שונות. רובם של מחברי הספרים בנושא הגיעו למסקנה שהיו לפחות שני רוצחים, ואחרים גרסו שבהתנקשות נטלו חלק פעיל שלושה או ארבעה משתתפים. גם דעת הקהל בארה"ב נוטה יותר ויותר לכיוון הזה: סקרים שנערכו ב-2003 וב-2004 מצאו ששלושה מכל ארבעה אמריקנים סבורים שקיימת קונספירציה או הסתרה של עובדות סביב רצח קנדי.    

אם לא אוסוואלד, מי כן רצח את הנשיא, או לפחות יזם את ההתנקשות? כאן כבר נחלקים החוקרים והכותבים השונים לשלל תיאוריות והשערות, מוכחות יותר או פחות. אחת הפופולריות שבהן מטילה את האחריות על פידל קסטרו. לקסטרו היו סיבות טובות לעשות דבר כזה: הרי גם קנדי מצדו שלח את הסי-איי-אי לשלל ניסיונות התנקשות במנהיג קובה, כולל אפילו הרעלת הסיגרים שלו, והורה לצבא ארה"ב לפלוש ל'מפרץ החזירים' הקובני. לפי ביוגרפיות של לינדון ג'ונסון שפורסמו אחרי מותו, גם הוא האמין שקסטרו קשור לרצח. עם זאת, ג'ונסון לא השתמש באירוע כעילה לפעולה כלשהי נגד קובה, מחשש שהדבר יוביל למלחמה גרעינית עם ברית המועצות.    

היום אנחנו יודעים שגם פידל קסטרו האמין שרצח קנדי היה תוצר של קונספירציה מורכבת, אלא שלדעתו כוונה המזימה הזו כנגד קובה.  

  

"זה מוזר מאוד", כך אומר קסטרו באוטוביוגרפיה שלו, שנכתבה בידי איגנסיו ריימונט, על דו"ח וורן. "בגלל ההתמחות שרכשתי בירי מדויק, איני יכול להעלות בדעתי מצב שבו יורים ירי מהיר ומדויק בעזרת כוונת טלסקופית. כשאתה יורה בעזרת כוונת טלסקופית, המטרה אובדת לאחר הירי. אתה מכוון אל צלחת שנמצאת במרחק של 500 או 600 מטר, ועם התנועה שנגרמה בגלל הירייה, אתה מאבד את הפוקוס על המטרה ואתה חייב למצוא אותה פעם נוספת. לאחר הירייה אתה צריך לטעון, ואז עליך לחפש שוב את המטרה ולירות. לחפש מטרה שנמצאת בתנועה באמצעות כוונת טלסקופית, זה דבר קשה מאוד. לירות שלוש יריות מדויקות כל כך בתוך שניות ספורות, זה נראה בעייתי מאוד.    

"ריימונט: אתה סבור שהיו כמה יורים?    

"קסטרו: אני לא יכול להסביר לעצמי כיצד אדם אחד ירה את כל היריות האלה (…) מהניסיון שלי איני יכול אלא לומר שהתיאור הרשמי של הרצח פשוט אינו אפשרי (…) העניין השני הוא של רצח אוסוואלד. אוסוואלד היה בכלא, והנה הופיע אותו ג'ק רובי, אותה 'נשמה צדקנית ואצילה' שהרצח עורר בה כאב רב כל כך, והוא הורג את אוסוואלד לעיני המשטרה ומצלמות הטלוויזיה. אינני יודע אם דבר כזה קרה אי פעם במקום אחר.    

"ריימונט: אז אינך מאמין לגרסה הרשמית?    

"קסטרו: נכון, אינני מאמין כלל לגרסה הרשמית על האופן שבו אוסוואלד ירה (…) תדע, אוסוואלד ניסה לבוא לכאן, והיות שהאנשים שלנו היו חשדניים מאוד הם אמרו לו 'לא'. כעת תאר לעצמך שהטיפוס הזה היה בא לכאן, ולאחר מכן חוזר לשם וימים אחדים לאחר מכן הורג את קנדי, לאחר ביקור בן שבוע בקובה. הייתה שם תוכנית לא רק נגד קנדי, אלא גם נגד קובה (…) מה פתאום ניסה האיש הזה לבוא לקובה? (…) אלה דברים מוזרים ביותר, והם מזינים ובצדק את כל החשדות ואת הרעיון שהייתה איזו קונספירציה. אבל אין לי ראיות,   

האם חרושצ'וב עשה זאת ?  

הסובייטים נמצאים גם הם ברשימת החשודים העיקריים. לחרושצ'וב מנהיגם הרי הייתה סיבה טובה לנטור טינה לקנד לאחר מבר קובה שכמעטהביא למלחמה גרעינית בין המעצמות.  

 אחת מתיאוריות-המשנה מרחיקה לכת ואומרת כי האדם שנעצר בחשד לרצח קנדי כלל אינו לי אוסוואלד, אלא מתחזה שהגיע מרוסיה. אוסוואלד ה'אמיתי', כך נטען, נשאר בברית המועצות, בעוד סוכן הנושא את תעודותיו נשתל בארה"ב. הסופר הבריטי מייקל אדאוס, שאחד מספריו עוסק בתיאוריה הזו, אף מצא סימוכין פיזיולוגיים: ראשית, כך לדברי אדאוס, הרישומים מוכיחים כי הרוצח שנעצר היה גבוה בכמה סנטימטרים מלי אוסוואלד; שנית, לאוסוואלד הייתה צלקת מאחורי אוזנו, בעוד אצל רוצחו של קנדי לא נמצאה צלקת כזאת; ושלישית – על ידו של אוסוואלד האמיתי היו שלוש צלקות, ואילו לרוצח היו שתיים בלבד. יש רק בעיה אחת: בדיקות גנטיות שנערכו בגופתו של אוסוואלד בעקבות הטענות הללו, הראו שאכן הוא האיש השוכב בקברו, ולא מתחזה כלשהו.    

התיאוריות בדבר מעורבות סובייטית ברצח מצאו להן אוזן קשבת לא רק בקרב אזרחי ארה"ב, אלא גם אצל רוב מנהיגי מדינות מזרח אירופה. שלטונות מוסקבה העדיפו שלא להכחיש אותה באוזניהם, אלא לשמור על שתיקה רבת משמעות. אדם ששימש ארכיביסט של הקג"ב הודה לימים כי ברית המועצות הייתה אחראית בעצמה להפצת תיאוריות קונספירציה לגבי רצח קנדי, כדי לפגוע באמינות הממשל האמריקני. בין השאר האשימו שלוחיה את בכיר הסי-איי-איי הווארד האנט, שהיה בדאלאס באותו יום. האנט מצדו כמובן הכחיש בתוקף, והאשים בכירים אחרים, כמו סגן הנשיא לינדון ג'ונסון, כי הם שהיו מעורבים ברצח (סקרים שנערכו בשנים האחרונות הראו כי כ-20 אחוז מהאמריקנים חושדים שג'ונסון היה מעורב ברצח, במטרה להתיישב על כס הנשיא). מקורבים של האנט האשימו גם את ג'ורג' בוש האב, שבאותה תקופה היה קשור לסי-איי-איי, וטענו כי יזם את הרצח כדי להגן על אינטרסים כלכליים פרטיים שלו. כך שאם הסובייטים רצו שבמסדרונות וושינגטון ישררו חשדנות ואי אמון, המטרה הושגה לפחות באופן חלקי.    

האם "המוסד" רצח את קנדי ?  

  

וכמו בכל אירוע מסתורי המתרחש על הגלובוס, גם במקרה של רצח קנדי נמצא מי שיאשים את ישראל. דוד בן-גוריון, שמעון פרס וממשלת ישראל, כך נטען, הם האחראים לחיסולו של הנשיא האמריקני. לפי תיאוריה זו, הישראלים השתמשו במאפיה ובג'ק רובי כדי לסלק מהדרך את קנדי, מאחר שהנשיא האמריקני לחץ לעצור את פעילות הכור הגרעיני בדימונה. המתנקשים שביצעו את הירי הגיעו מקורסיקה וגויסו בידי לא אחר מאשר יצחק שמיר, אז האחראי במוסד על התנקשויות ביבשת אירופה. את הטענות הללו העלה בין היתר מרגל האטום מרדכי ואנונו לאחר שחרורו מהכלא, והן הופצו על ידי קולינס פיפר, אנטישמי ידוע.    

ברי חמיש, חוקר קונספירציות שנודע בתיאוריות שלו לגבי רצח יצחק רבין, מאמין גם בקשר ישראלי סביב רצח קנדי. לדבריו, ההוכחה לכך היא שג'ון קלי, אדם שלפי אחת התיאוריות הפעיל את אוסוואלד, היה פעיל בחברה לעידוד מסחר בז'נבה, ואותה חברה – כך לפי חמיש – לא הייתה אלא משרד כיסוי שהקים המוסד לצורך ביצוע פעולות חשאיות. "פיפר לא נשמע לי כאנטישמי, ואני מסוגל לזהות אנטישמים", אמר לי חמיש בעבר. יצוין כי במאמריו של פיפר חוזרת הטענה כי ישראל היא ישות שמעוניינת להחריב את העולם.    

למאפיה האמריקנית, שמוזכרת שוב ושוב בתיאוריות השונות, הייתה לכאורה סיבה טובה לכעוס על הנשיא: הבוסים שלה סייעו לג'ון קנדי ולמשפחתו, וציפו בתמורה להעלמת עין מצד רשויות האכיפה. במקום זאת פתח התובע הכללי רוברט קנדי, אחיו של הנשיא, בשורה של חקירות נגדם. זו הייתה כפיות טובה, ובמאפיה לא סולחים על התנהגות כזו. ב-2006 אף דווח כי בידי האף-בי-איי הייתה עדות של איש המאפיה הבכיר קרלו מרסלו, שהודה במעורבות ברצח קנדי.    

סרק, סרק    

  

מעבר לתיאוריות הקונספירציה ה'מרכזיות' הללו, יש עוד רבות אחרות, ידועות פחות, שמטילות את האחריות לרצח על שלל גורמים: מתנגדי קסטרו הקובנים, שזעמו על סירובו של קנדי לעזור להם; אילי נפט שחששו ממסים שיטיל עליהם הנשיא, ולכן חיסלו אותו בטקסס, הטריטוריה הביתית שלהם; ראש האף-בי-איי ג'ון אדגר הובר, ששנא את משפחת קנדי ולאחר הרצח עשה כמיטב יכולתו להפריע לחקירה; אנשי סי-איי-איי שקנדי הפריע לפעולותיהם; ריצ'רד ניקסון, שביקש לנקום על הפסדו בבחירות; ואפילו ז'קלין קנדי, שזעמה על הבגידות הבלתי פוסקות של בעלה בה. לפי התיאוריה הזו, גברת קנדי נעזרה בבעלה לעתיד, המיליונר אריסטוטל אונאסיס, כדי לחסל את הנשיא.    

ואם כבר הולכים למחוזות הדמיון, הם לא מסתיימים כאן: ספר שראה אור ב-75' טען שאוסוואלד הצטווה לירות לעבר הנשיא במסגרת מה שהוא חשב שתהיה התנקשות-סרק. המשימה שניתנה לו הייתה לירות באופן לא מדויק, על מנת להביך את השירות החשאי ולחזק את השמירה על קנדי מכאן ולהבא. כדוריו של אוסוואלד לא פגעו בנשיא, אך משלחיו דאגו שבאותו זמן יפעל רוצח נוסף, והמתנקש המדומה יהפוך שעיר לעזאזל. וישנו גם מהנדס בשם ג'ורג' תומסון, שקבע כי באירוע נורו לא פחות מ-25 יריות. מספר ההרוגים היה לדבריו חמישה, בהם השוטר טיפיט שבכלל ישב בלימוזינה והתחזה לקנדי. הנשיא עצמו נשאר בחיים ונצפה מאוחר יותר בשלל אירועים, כמו יום הולדת לטרומן קפוטה.    

המשותף לרבים ממפתחי הקונספירציות הוא האשמת הגורמים העלומים שמאחורי הרצח בחיסול שיטתי של כל מי שעלול לחשוף את המזימה. נטען שבמהלך השנים 63'-73', לא פחות מ-103 בני אדם שהיו קשורים איכשהו להתנקשות או לחקירה מתו בנסיבות משונות. למרבה הפלא, רוב העדים המרכזיים למעשה הרצח נותרו חיים ופעילים מאוד. יתרה מכך: סביר להניח שהקושרים יהיו מעוניינים לרצוח את מי שחושף בציבור את האמת, ובכל זאת איש מהכותבים הרבים על הקונספירציה לא הפך יעד להתנקשות. מה שכן, רבים מהם האשימו זה את זה בהפצת דיסאינפורמציה בשירותם של גופי הביון האמריקניים או הקג"ב. כאמור, ייתכן שדווקא הטענה האחרונה הייתה מעוגנת במציאות.    

לא רק מחברי תיאוריות צצו לאורך השנים, אלא גם נוטלי אחריות. כמה וכמה אנשים הודו – חלקם מול מצלמות הטלוויזיה – כי היו קשורים לרצח קנדי, או אפילו רצחו אותו בעצמם. כל אחד מהם סיפר על קבוצה אחרת שבשמה פעל, והגרסאות הללו מעולם לא חפפו זו לזו.    

לא לסלבריטאים בלבד    

אף שכמה מהתיאוריות הן מפורטות עד להדהים, וכוללות שמות עדים וראיות מצולמות מהזירה, תשובה ברורה ומוחלטת לשאלה אם הייתה קונספירציה אינה בנמצא, גם לא חמישים שנה לאחר הרצח. מומחים שונים ביצעו מחקרים מדוקדקים והגיעו למסקנות סותרות, והמתבונן מהצד יתקשה להחליט למי מהם להאמין. אחרי קריאת כעשרים ספרים בנושא, שכל אחד מהם מציע תיאוריה שונה, אני יכול להעיד שרבים מהמחברים מפגינים ידע נרחב ויכולת ניתוח ומצליחים לשכנע שבידם אכן נמצא הפתרון האמיתי – עד שמופיע הספר הבא, ובו תיאוריה אחרת, עדים אחרים וממצאים אחרים.    

 

ב-2006 פרסם ההיסטוריון מיכאל קורץ את הספר 

 The JFK assassination debates: lone gunman versus conspiracy. לאחר מחקר יסודי של העובדות ושל התיאוריות, מגיע קורץ למסקנה שהייתה קונספירציה, אך כיום כבר אין דרך לעמוד על פרטיה. 

 

מנגד, שנה לאחר מכן פרסם המשפטן המפורסם וינסנט בוגלוזי את הספר Reclaiming History , שהקיף 1,600 עמודים ועוד דיסק ובו למעלה מאלף עמודים של הערות שוליים. מסקנתו הייתה שהרצח בוצע על ידי אוסוואלד לבדו, ולא הייתה שום קונספירציה. הספר הזה זכה בפרס אדגר כ'ספר הפשע האמיתי הטוב ביותר של השנה'.    

כיום, גם אם מישהו יטען שהוא עצמו היה חלק מקונספירציה ואף יספק הוכחות לכך, קולו ייעלם בין העשרות שכבר הודו ברצח קנדי. כמות המידע העצומה שהצטברה לאורך השנים כמעט אינה מאפשרת לברור את מה שחשוב, ולהניח בצד את הטפל. דיויד פרי, אחד הידועים שבין חוקרי הקונספירציה, טוען שלא פחות מ-75 אחוז מכלל העובדות שהובאו לגבי הרצח הן שגויות ומזויפות. לדבריו, אפילו אם נניח שרק חלק מהספרים שפורסמו בנושא מתבססים על טענות נכונות, המשמעות היא שלפחות שלושים אנשים ירו בקנדי מארבעה בניינים שונים, ולפחות עוד מאה בני אדם היו מעורבים ברצח. הרי לא כולם יכולים להיות צודקים, אומרים מבקרי התיאוריות.    

דווקא זו טענה חלשה. אולי האמירה המבודחת-למחצה בדבר ירי מכמה רובים שונים ומזוויות שונות, היא הקרובה ביותר לאמת? האם ייתכן שבאותו יום יצאו לדרך כמה מבצעי התנקשות בנשיא – מבצעים שלא היו תלויים זה בזה, למעט העובדה שאוסוואלד היה קשור בדרך כלשהי לכולם? אוסוואלד הרי הספיק בחייו ליצור קשרים עם גורמים שונים ומנוגדים – קג"ב, סי-איי-איי, המאפיה, תומכיו של קסטרו ומתנגדיו. האם ייתכן שהוא פנה אל כל אחד מהם והצליח לשכנע אותו ליטול חלק במזימה שלו נגד קנדי, בלי שאחת מאותן קבוצות תדע על חברתה?    

לפי רוב תיאוריות הקונספירציה, אוסוואלד לא היה אלא בובה עלובה בידי כוחות כבירים. אולם אפשר גם לשער שהאיש, שהיה קשור לכל כך הרבה ארגוני ביון ופשע, לא רקד לחלילו של אף אחד מהם, אלא פעל לחלוטין משיקוליו שלו. ייתכן שסבל מפיצול אישיות, מה שיסביר חלק מהסתירות בהיסטוריה שלו, ועדיין – הוא, האיש הבודד, יכול להיות הדמות המרכזית ברצח קנדי.    

הרבה מתיאוריות הקונספירציה שהושמעו בארה"ב מבטאות פחד מקבוצה כלשהי – הסובייטים או ארגוני הפשע, למשל – ומכאן האשמתה ברצח. תיאוריות אחרות משקפות את גל האנטי-ממסדיות של שנות ה-60 (שהתחזק מאוד בשנות ה-70, בעקבות פרשת ווטרגייט וגילויים שונים על פעולות לא חוקיות ולא מוסריות של גופי הביון האמריקניים). אך מעבר לכך, כולן מבטאות חוסר אמונה מוחלט באפשרות שאדם אחד, איזה מין אוסוואלד אנונימי כזה המחזיק רובה בלבד, יכול לחולל שינויים כה גדולים בסדרי עולם ובהיסטוריה; לשם כך נדרשת הרי קבוצה שלמה של אנשים בעלי תפקידים בכירים ועוצמה רבה.    

בתפיסה הזו יש מעין אליטיזם וזלזול ביכולת של האינדיבידואל שאינו סלבריטאי לשנות את פני ההיסטוריה. תופעה דומה אפשר היה לראות גם לאחר רצח רבין, כאשר חלק ניכר מתיאוריות הקונספירציה התאמצו לקשור את ראש השב"כ כרמי גילון או שר החוץ שמעון פרס למעשה. מפתחי הקונספירציות האלו הולכים בדרכו של התיאורטיקן המרכסיסטי פלכנוב, שקבע כי ההיסטוריה אינה ניתנת לשינוי כתוצאה ממאורעות קטנים ופעולות אינדיבידואליות, וכי היא מושפעת רק מפעולותיהם של המונים. המציאות הקודרת מוכיחה אחרת: אוסוואלד הראה לכולם שלפעמים די באדם אחד וברובה אחד כדי לכתוב מחדש את דברי ימיה של אומה.   

  

   נספח :רשימת הספרים בעברית של ועל ג'ון קנדי ,משפחתו,יריביו  והיסטוריות חלופיות שלו.    

ספר מאת ג'ון קנדי     

  

    

ג'ון פיצג'רלד קנדי     אומץ ופוליטיקה /    תל-אביב :   מסדה,  1960ת  ספרים על חייו של ג'ון קנדי   טרפדת 109 ג'ון פיצג'רלד קנדי 
רוברט ג'  דונובן   טרפדת 109 :   ג'ון פ' קנדי במלחמת העולם השניה / עברית – ע' נוף  (תל אביב ספיח,   (1963).  

תאודור הרולד ויט     הדרך לבית הלבן /    תרגם שמעון אבידל  תל אביב :   עם הספר,   תשכ"ב 1962.    

אלי אבל    טילים בקובה :   מאבק קנדי-חרושצ'וב, אוקטובר 1962   תרגום שלמה גונן   תל אביב מערכות,   1968    

רוברט, פ.  קנדי    איך נמנע העימות :   משבר קובה 1962. /  עברית מירי אליאב תל אביב עם עובד 1970    

ספר על משפחת קנדי    

פרד ספרקס   ירח הדבש של 20.000.000 דולאר :   ז'אקלין קנדי ואונסיס בשנה הראשונה  לנשואין תל-אביב : בוסתן, 1970    

היריבים של ג'ון קנדי.    

מה חשבו שלושת היריבים הגדולים על קנדי ניקסון האמריקני ,חרושצ'וב הסובייטי וקסטרו הקובני על  אישיותו ופעילותו?הספרים הבאים נותנים את התשובה.    

ניקיטה חרושצ'וב חרושצ'וב מעלה זכרונות עם מבוא, דברי פרשנות והערות מאת אדוארד קרנקשאו; ערך והתקין לדפוס סטרוב טאלבוט ; תרגם מאנגלית אביעזר גולן תל אביב :   הוצאת  עדי, מהדורת ידיעות אחרונות   1971    

פידל קסטרו, ואיגנסיו רמונט  פידל  :   אוטוביוגרפיה / מספרדית יורם מלצר     תל-אביב :   ידיעות אחרונות   2007..    

ריצ'רד מ. ניקסון מנהיגים :   האישים הגדולים של המאה ה-20 שעיצבו את פני  העולם המודרני. תרגם אריאל שמעון לופט ,הרצליה ,הוצאת ע.נרקיס ,2007    

רוברט ל.סניידר ופ.ב. מוריס  כאן רגש העולם :   גדולי העתונאים מספרים על המאורעות שזיעזעו את העולם (1793-1961 : עברית יהושע טן-פי   אחיאסף,   1969.
המהדורה השנייה של ספר זה כוללת פרק מסיים על רצח קנדי.    

     

ארנון מגן   זה קרה ביום :   32 מאורעות בתולדות העמים /    [תל אביב] :   הקיבוץ המאוחד 1978 כולל פרק על רצח קנדי . ,    

    

אמיל  פוירשטיין   רציחות פוליטיות במאה ה-20 :   עשרים פרשיות רצח נודעות, ירושלים :   כתר,   1986  .    

כולל פרק על רצח קנדי.    

,    

ספרים על הנשיא קנדי ומדינת ישראל     

עפר מזר     בצלו של הספינקס :   גמאל עבד אל-נאצר והתהוות היחסים המיוחדים בין ארצות-הברית לישראל /    תל אביב :   משרד  הבטחון – ההוצאה לאור,   תשס"ג   2002    

,    

זכי שלום     בין דימונה לוושינגטון :   המאבק על פיתוח האופציה הגרעינית של ישראל 1960-1968  /     [קריית שדה-בוקר] :   מכון בן-גוריון לחקר ישראל הציונות ומורשת בן-גוריון,   תשס"ד 2004.    

אברהם בן-צבי,    מטרומן ועד אובמה. :   עלייתם וראשית שקיעתם של יחסי ארצות  הברית-ישראל /   תל-אביב : ידיעות אחרונות, ספרי חמד, 2011.    

ספרות יפה על רצח קנדי:    

כמה מהחוקרים הבדיוניים שחקרו את רצח קנדי וחשפו את הקונספירציה שמאחוריה כוללים את הסכן החשאי הישראלי מר.נ.ר 9 ,עוז יעוז ומפקח המשטרה האמריקני קולומבו.הנה הספרים הקיימים בנושא זה בעברית:    

עידו סתר ( שם בדוי של חזי לופבן ) עוז יעוז נגד רוצחי קנדי /איורים מ.אריה ,הוצאת נחום טברסקי ,1965 ,  ..    

.    

צ'רלס מק'קרי     דמעות של סתיו /  מאנגלית נורית לוינסון    תל-אביב :   א. ניר,   תשס"ו    

תקציר : הסוכן החשאי פול כריסטופר חושב שהוא יודע מי יזם את רצח ג'ון פ. קנדי.  אך התיאוריה שלו מאיימת על מדיניות החוץ של ארה"ב והוא מקבל הוראה להפסיק את חקירתו. הוא מתפטר מהסי איי איי  ויוצא למסע שלוקח אותו  מפריז לרומא, לציריך, לקונגו ולסייגון.    

סטיבן הנטר .הכדור השלישי / עברית שרית פרקול   [קרית-גת] : קוראים, תשע"ג   2013 ,    

תקציר :"מעיל מוכתם בחומר לניקוי רובים מתגלה בחדר המעליות בדאלס-טקס, הבניין שמול מחסן הספרים של טקסס, ממנו ירה לי הארווי אוסוואלד בג’ון פ. קנדי, נשיא ארצות הברית. אירוע טריוויאלי, חסר משמעות, שמשום מה ממשיך להדהד ואיננו מרפה. בוב לי סוואגר – מתבקש לסייע לשירות החשאי למנוע התנקשות בנשיא ארצות הברית. סוואגר רותם את כישרונותיו המיוחדים לפתרון תעלומות ולעשיית הצדק.   

   

   קנדי בקולנוע     

   תומס אלזסר ,  בועז חגין -  זיכרון, טראומה ופנטזיה בקולנוע האמריקני /    רעננה האוניברסיטה הפתוחה    

:   ,   תשע"א 2010-תשע"ב 2012.
      

כולל פרק על תיאורית הקשר נגד קנדי בקולנוע האמריקני.     

מדע בדיוני על ג'ון קנדי ומשפחתו     

גרגורי בנפורד נופזמן /   עברית – ג'יאנה פראניו ויגאל צמח  ירושלים :   כתר,   1984.    

    

מריו  פוזו   קנדי הרביעי / עברית עדית פז    תל-אביב :   שלגי,   1991    

בעתיד אדם נוסף  ממשפחת קנדי מצליח להיבחר לנשיאות.האם ישאר בחיים או ירצח כמו קודמו? מותחן פוליטי עתידני שתיאר נשיא עתידני של ארה"ב ממשפחת קנדי ואת הירצחו תוך כדי מאבק בטרוריסטים בין לאומיים.    

    

סטיפן  קינג –    22/11/63 :   [מה היה קורה אילו יכולתם להחזיר את הגלגל לאחור?] /  מאנגלית: רוני בק  בן-שמן :   מודן,   2012.    

.    

ג'ון קנדי בקומיקס העברי    

ג'ון קנדי מופיע בקומיקס עברי אחד שאותו כתב פנחס שדה בשם הבדוי "א.אסיאל "    

תגליתו המסתורית של דוקטור יוסף ק. כתב "א. אסיאל " ואיירה אלישבע נדל הארץ שלנו  כרך יא , 1960   חוב' 27-46 ב-20 חלקים. ,    

סיפורו של מדען המגלה נמלים ענקיות תוצר קרינה רדיואקטיבית ליד הכור האטומי בנגב ומגלה שמבשרן אפשר להכין תרופה לסרטן . עם תרופה זאת הוא משכנע את מנהיגי העולם  ג'ון קנדי מלכת בריטניה אליזבת השנייה את מנהיג צרפת דה גול  את מנהיג ברית המועצות חרושצ'וב   להתפרק מנשקם הגרעיני לכרות שלום ואפילו  המנהיג המצרי נאצר  ( דמות סימפטית וחיכנית ביותר בסיפור ) משתכנע לחתום על חוזה שלום עם ישראל.    

     

.

‫הפסיכיאטריה הפואטית של דרור אלימלך‬

$
0
0

דרור אלימלך הוא איש אשכולות.הוא  דוקטור לרפואה, פסיכיאטר מומחה ופסיכותרפיסט. חוץ מזה הוא גם  מלחין ופסנתרן של מוסיקה קלאסית, חדישה, ואלקטרואקוסטית אוונגרדית.הוא חבר באיגוד הקומפוזיטורים בישראל. חיבר יצירות מוסיקליות ניסיוניות ואוונגרדיות לשירי המשוררים יונה וולך, מאיה בז'רנו, דויד אבידן, פאול צלאן, ארתור רמבו ועוד. אלו הושמעו באולמות קונצרטים, בפסטיבלים, ברדיו ובטלוויזיה בארץ ובחו"ל.

חוץ מזה הוא גם משורר מוערך. הוא החל לפרסם ב- 1985 בכתבי העת שונים. חבר אגודת הסופרים העברים.

יובל גלעד סוקר את ספרו האחרון עד כה.

הפסיכיאטריה הפואטית של דרור אלימלך

מאת יובל גלעד

על "הספר השמיני – הרחבת המאבק", לדרור אלימלך, "עמדה", 2012, 146 ע"מ

הופיע בעיתון 77 גליון 366-367  ניסן-אייר תשע"ג  מארס-אפריל 2013 

דרור אלימלך  

המשורר הותיק והטוב דרור אלימלך הוא פסיכיאטר במקצועו, אבל בניגוד לפסיכיאטרים ופסיכולוגים לא מעטים השולחים ידם בכתיבת שירה בשנים האחרונות, אולי בגלל הזיקה לעולם הנפש, הרי שאלימלך הוא משורר אמת, ובנוסף גם מלחין של מוסיקה אוונגארדית.

באחרית הדבר היפה ממפה גבריאל מוקד את שירתו של אלימלך ככזאת שמשקפת מצבים נפשיים באורח תמציתי המזכיר שירי הייקו, בשפה קונקרטית המזכירה את שירת ו.ק. ויליאמס. מוקד קובע שמדובר באסוציציות ביוגרפיות ממוקדות, וצודק.

שירת אלימלך היא שירה חכמה המתבססת על נקודת התבוננות של אדם בודד מבחירה, או כפי שמגדיר עצמו אלימלך באחד משיריו: "לא שתיין, לא איש משפחה, לא קשה יום/ מעט מריר,/ חתרן, / חומל/ ליצן שמן, /מזקין". שירת פסיכיאטר מרחיק ראות לתוך הטבע האנושי ומספר על כך בעצבות מהולה במעט הומור, מראה את היופי בקיום אבל גם את הכשל המתמיד בעשייה האנושית, את העיוורון האנושי נגדו חלק מהשירים מתריסים.

הספר מסכם עשר שנות יצירה, ולכאורה, ומה גם שהשירים קצרים, הרי שספר בן מאה וארבעים עמוד הוא מתבקש. אבל הקריאה בו מפתיעה לטובה ולרעה – לצד שירים נפלאים של ממש, מעוררי התפעלות מהחוכמה והדיוק, ישנם שירים סתמיים לגמרי, שלובים יחד לבלי הפרד.

אתחיל ביפים. שיר כואב על סוס זקן: "מפי הסוס המזדקן/ המסוייד/ גידים שחוקים חלקם קרועים/ פרסות שבורות/ גבו שבור/ עיניו כהו/ הוא כבר ראה הרבה,/ מפי הסוס המעונה/ שלא שווה שחיטה/ יוצאת אמת/ למי אכפת?", מזכיר אולי את סוסי האלטעזאכן העייפים, סוס שלא שווה אפילו שחיטה, חיי עמל משחית בעולם מנוכר.

שיר יפה נוסף, המזכיר בצורה עדינה ומטונימית את האימה הקיומית ואת המוות דרך סיטואציה מטאפורית: "תנשמת/ וארבעה תוכים/ בפינת החדר הגדול/ צמודים לקיר/ הם מפחידים/ הם לא צריכים להיות שם/ ובכל זאת מישהו הציב אותם/ בדיוק שם/ והוא מסרב לסלקם/ מסרב בעקשנות/ "תפחדו, תפחדו/ זאת רק תזכורת!". השיר מזכיר לי את הציפורים של היצ'קוק, ויותר מכך את "פסיכו", בו באחת הסצנות המבהילות יותר הרוצח מדבר עם קורבנו על רקע פוחלצי ציפורים. זהו שיר מתריס זועם, שיוצר מורכבות עזרת המינימליזם ההיקואי העדין בדרך כלל.

לא מעט מהשירים עוסקים באמנות לסוגיה, בעיקר במוסיקה, ושיר אחד יפה במיוחד עוסק בסקסופוניסט הגאון ג'ון קולטריין, שיר שכולו רגש מתפרץ: "ג'ון קולטריין מנגן עבורי/ בפרץ של אנרגיה אדירה/ נותן את הנשמה/ נותן את הנשימה,/ אין ולא יהיה כאן שום ויתור/ ומעל כל זה העצב – / שום אופטימיות!/ רק חציבה עיקשת/ בכל הכוח/ במכרה הזהב/ במדמנה העשירה הזאת/ ששמה חיים".

מי שמכיר את המוסיקה הנפלאה והכמעט דתית של קולטריין, לא יכול לא להזדהות עם השורה "אין ולא יהיה כאן שום ויתור" שמגדירה נהדר את מהות האמנות והאמן האמיתי – הרודף אמת גם אם היא עצובה לגמרי, בלי שום ויתור וריכוך.

שני שירים יפים עוסקים בספרות – שיר אחד על הדובר שמזדהה עם וויצק של ביכנר, אותה דמות שנדחפה לרצח על ידי עולם כוחני מרושע, ושיר אחר העוסק בסקירת דוכני ספרים בשבוע הספר, לפני סגירה, הדובר מחפש ספרי שירה, אבל התחושה היא של סוף – "אני מביט למרחקים./ אין בנמצא כל בית/ עבורי".

אבל השירה בכל זאת נותנת תקווה, כמו האמנות בכלל, המסתמנת בשירת אלימלך כפיתרון דחק יחיד מחיי עיוורון וכאב: "ראשית השירה/ גן סלעים קטן/ צמח קיר מטפס/ עץ אדמוני/ ילד מתבונן". שיר קצר, הייקואי, אהבה לשירה ולטבע, ולנידח שבקיום. ועוד שיר הייקואי עדין: "בלילה במִדבר/ המבט למעלה// פרור מן הנצח/ מביט אל הנצח" – זעירות האדם אבל חיוניותו כמבט. אלה שירים של משורר חכם היודע להעלים את האני האגואיסטי הנוכח מדי במרבית השירה של ימינו, להפוך את האני למבט.

אבל כאמור בתחילה, ישנם גם שירים רבים, רבים מדי, המותירים תחושה סתמית, מרפרפת. "כינסתי מועצת נמלים דחופה/ מניין מדויק/ להשכיב את עצלותי/ שתמות/ שתמות". חביב, אבל לא ממש מחזיק. או שיר מתריס, ואני אוהב שירי התרסה, כמו : "מלא דרך/ מלא חיות/ אנו / החיות הרעות ביותר/ למה?/ כי אבדה לנו הדרך… למה?/ כי אנחנו מטומטמים ואטומים/ זה למה!" זה בנאלי, טוב יותר השיר המראה את הטמטום האנושי בעזרת הציפורים, או השיר הראשון שהובא על הסוס. עדיף להראות את הדברים מאשר לסכם, אם כי אני בהחלט מזדהה עם השורה התחתונה של השיר.

או שירי "ויץ" קטנים שלא מחזיקים: "אני אחיה/ עד שלא אהיה מסוגל/ לרוץ/ ועוד קצת", או שיר מתחכם אחר, שגם הוא לא מחזיק, והמינימליזם שלו מדגיש את החולשה: "קראתי פעם שאפשר לפייס כאבים/ קראתי פעם שאפשר לכייס כאבים/ קראתי פעם שאפשר לכייס בפאבים// הכל אפשר". התחכמות ריקה למדי, בניגוד לחכמה של השירים היפים שהובאו.

אלימלך במיטבו כשהוא מצייר תמונה קטנה מינימליסטית עם מוסר השכל והשלכות מטאפיזיות, ולא באמירות הגותיות כמו: "אפילו לטפשים במיוחד/ תתכן ישועה/ ואולי/ רק להם?". ביאליק ידע להתריס, זאת מלאכת נביאי זעם לא פשוטה, הדורשת יותר מאשר – "אף על פי כן ננסים ארורים/ נוע אנוע…".

אבל אסיים בכל זאת בעוד שיר יפה: "הרבה שקט/ הרבה עזובה// הרבה זמן שנעצר.// טוב לי מאוד בתוכו". שיר חכם וצנוע, אוהד את העזיבות, של משורר המתעקש על עמידת התבוננות מהצד, מתריסה ואוהבת גם יחד.

עוד ביקורות על "הספר השמיני " של דרור אלימלך :

שירים של אלימלך ומאמר של גבריאל מוקד עליהם  

אלי הירש, על "הספר השמיני – הרחבת המאבק", ידיעות אחרונות 4.1.2013

קופסאות תות לנצח :גלעד מאירי על דרור אלימלך

ארז שוויצר על דרור אלימלך

ראו עוד על דרור אלימלך

דרור אלימלך בויקיפדיה

 

‫היכל הכלים השבורים :מחווה לדוד שחר -אברהם גולדברג‬

$
0
0

 

יש שרואים בדוד שחר את אחד מגדולי הספרות העברית החדשה. אבל רוב הקוראים כיום אינם מכירים אותו כלל. אבי גולדברג חוזר אליו.   

בחזרה לדוד שחר

מאת אבי גולדברג

 

דוד שחר  

הסופר דוד שחר זכור למעט קוראים ותיקים,וכמעט אלמוני לקוראים הצעירים . גורלו של היוצר הירושלמי ולימים הפריסאי ,כגורלם של יוצרים רבים בתרבות הישראלית ,ספריהם נשכחים מלב ואינם נמצאים למכירה  כלל בחנויות הספרים ומורדים אט אט גם ממדפי הספריות העירוניות ועוברים עם מדבקה מודפסת "מחסן" למעבה החשוך של השכחה ולאחר מכן נגרסים. יצירתו הגדולה של שחר היכל הכלים השבורים משתרעת על תשעה כרכים ומזכירה בהיקפה את יצירתו של מרסל פרוסט בעקבת הזמן האבוד.

 מי קרא שיצביע….

הכלים השבורים שלי חולקים גורל משותף עם יצירתו הגדולה של שחר . כשגרפתי עלי שלכת ראשונים שכבר נשרו בקיץ אל הרחבה בפתח הבית ב"מטאטא כביש" רחב, ניתקה מברשת הטאטוא  לאחר שתי תנועות מהמוט הנעוץ בה בהברגה רופפת . כל ניסיונותיי לאחד את המטאטא עם המוט הנעוץ בו עלו בתוהו לא נעיצת מסמר ולא חיזוק בחבל .וכך הושלך מטאטא כמעט חדש לאשפת התוצרת התעשייתית  הגרועה שרובה מגיעה מבית היוצר הסיני ונמכרת לנו במחירים נוחים. שוב ושוב מתפרקים כלי בית מאיכות ירודה ותורמים בכך למעגל צריכה וחידוש  מטורף.כל העת יש צורך לחדש ולרכוש מוצרים לאחר שמוצרי הבית מתכלים ומפסיקים את תפקודם לאחר חיים קצרים להפליא.

באחד האמשים האחרונים בהיתי במסך הפלזמה בתוכנית אמריקאית בה מועלים באוב כלים ישנים בדרך של מסחורם כאנטיקות .המומחה בחן רובה מוסקט צרפתי ארוך קנה מהמאה השמונה עשר ,והסביר לצופים שאותה עת, שימש הרובה במשך שישים ,שבעים שנה  לעומת כלי הירייה של ימינו המתיישנים מידי עשור ומוחלפים בדגם משוכלל יותר. כלומר דורות של חיילים השתמשו באותו רובה  מוסקט, שהחליף ידיי חיילים רק כשנהרגו  ונמסר לטוראים צעירים שואפי קרב. הרובה הישן עבר מדור לדור של לוחמים.

מכשירי טלפון אלחוטי שהחליפו את הטלפונים הישנים מפסיקים לשדר  לאחר כמה מאות שעות שימוש, מחשבים זולים "נופלים" ומסכי טלפון נייד נסדקים. מצלמות יצאו מכלל שימוש עם החלפת הטכנולוגיה לצילום דיגיטלי ולאחר מכן עם השתלת המצלמה בכל טלפון נייד ,כמעט סיימו תפקידן לחלוטין. מדפי הבתים עמוסים טלפונים ניידים ,מסכי מחשב ,צעצועים משחקים ומזוודות שלאחר שימוש קצר נפגמו או שאבדו עניין המשתמשים בהם, זבל תעשייתי שלא הוציא ימיו וכבר הוא מוצב מאובק על מדפי הארונות.  כמו כרכי הספרים של שחר וסופרים אחרים הם נשכחים מלב "יוצאים מהמחזור" ונמצאים על מדפים מאובקים בתחנה אחרונה  בדרך לכיליון העולמי במחזור חומרים.

ראו עוד על דוד שחר :

דוד שחר בלקסיקון הסופרים העבריים

דוד שחר בויקיפדיה

דוד שחר בלקסיקון לתרבות ישראל  

אמנון נבות על "היכל הכלים השבורים " של דוד שחר

 

  

 

‫חובה לדעת לסלוח -על "למה לי לקחת ללב "של אריק אינשטיין ושלום חנוך‬

$
0
0

לרגל פטירתו של הזמר הישראלי המפורסם והמשפיע מכל ,אריק אינשטיין,הנה ניתוח של אחד משיריו הידועים ביותר,נכס צאן ברזל של הפזמונאות הישראלית  שהוא נטל חלק בכתיבתו ביחד עם שותפו הקבוע המפורסם והמשפיע כמעט באותה המידה , שלום חנוך.השיר הושמע לראשונה בסרט "שבלול " בבימויו של בועז דוידזון.

 למה לי לקחת ללב

מילים: אריק איינשטיין ושלום חנוך
לחן: שלום חנוך
שרים: אריק איינשטיין ושלום חנוך
למה לי לקחת ללב -
יש לי דברים חדשים בראש,
יש לי דמיון שעוזר לפעמים לשכוח.

למה לי לקחת ללב -
יש לי הרבה לאהוב מראש,
יש לי תמיד חברים שעוזרים לשמוח.

תן לצעוק, תן ללמוד,
תן לצחוק ותן לשמוע.
תן לחיות ותן לטעות
תן לעצמך לסלוח.
פשוט לאהוב.

זה מה שרציתי לכתוב -
לך עם זה לאט,
ואז תוכל פשוט לרוץ מהתחלה.

למה לי לקחת ללב -
יש לי דברים חדשים בראש,
יש לי דמיון שעוזר לפעמים לשכוח.

אחד הלהיטים הגדולים של אריק איינשטיין בראשית שנות ה – 70 היה "למה לי לקחת ללב". שם השיר הוא גם המוטיב המרכזי שלו. משפט זה פותח את הבתים הראשון, השני והרביעי משפט זה הוא בעצם שאלה בעלת אופי הצהרתי. ישנה כאן משאלה לא להתייחס ברצינות תהומית למתרחש מסביב. הרצינות היא מחויבת המציאות, אך לא להשתמש בה בצורה גורפת. יש וגם צריך להיות מקום לאמפתיה.

השיר בנוי מחמישה בתים , שני בתים ראשונים שלוש שורות כל אחד, בית שלישי חמש שורות ושני הבתים האחרונים שוב שלוש שורות כל אחד. בשני   הבתים הראשונים השירה היא מינורית, הבית השלישי פותח בצליל רוקיסטי  ובשתי השורות האחרונות עובר לצליל המינורי, המוביל לצליל המינורי של שני הבתים האחרונים. אופן הגשת השיר מזכיר את שירת השאנסונים הצרפתית של שנות ה – 60.

בבתים הראשון והשני מופיעה השאלה "למה לי לקחת ללב" ובשתי השורות הבאות בא ההסבר. לא להיות כבד מדי. בבית הראשון נאמר "יש לי דברים חדשים בראש"  ובבית השני  "יש לי הרבה לאהוב מראש". להפנות את הכוח לדברים נוספים שלא נאמר מה הם. לדעת להכיל את הכאב ויחד עם זאת להשאיר מקום לאוזן קשבת ולתת מעצמנו אהבה לאנשים אחרים. לא בריא להיות כמו קיפוד. התמיכה לגישה זו מצויה בשורות האחרונות של בתים אלה. בבית הראשון, ההיפתחות למה שלא היה קודם. הדמיון הוא בבחינת אמצעי לרכך את הכבדות התהומית. ובבית השני הסביבה התומכת המאפשרת להשתחרר מאותה כבדות מעיקה ולהתמלא בשמחת חיים. אסוציאטיבית  בקשה זו מזכירה את סרטו של פליני "לילות כביריה". סרט זה מתאר את קורותיה  של נערה תמימה שנוצלה על ידי גברים רבים. בסוף הסרט כאשר היא הולכת ברחוב ומבינה מה עוללו לה והיא נראית כלאחר ייאוש. לפתע  חולפת לידה קבוצת אנשים שמחים ועולצים המבחינים בעצבונה. הם אינם מכירים אותה והיא אינה מכירה אותם. הם ניגשים אליה ומעודדים אותה לצאת מעצמה ולחייך חיוך רחב מכל הלב ( את אותה נערה מגלמת השחקנית ג'וליאנה  מסינה, אשתו של פליני, וסצנת החיוך שלה בתמונה האחרונה היא בלתי נשכחת).

הבית השליש לצד היותו רוקיסטי הוא גם מאוד אסרטיבי. המילה המובילה בשיר היא "תן". היא מופיעה פעמיים  בשלוש השורות הראשונות ופעם אחת בשורה הרביעית. בכל שורה ישנה מעין הנגדה. בשורה הראשונה המילה "לצעוק" ומנגד "ללמוד" . כאשר לומדים אי אפשר לצעוק. השימוש במילה "ללמוד" יש בו אלמנטים של ציווי ובקשה ללמוד גם לקח. המחיר עבור לקיחה ללב הוא כבד מדי. בשורה השניה "לצחוק"  ו"לשמוע". לצחוק אכן צריך, אך גם פה לא צריך להיסחף הקיצוניות לשני הצדדים היא לא רצויה. כאשר שומעים אי אפשר בו זמנית גם לצחוק. צריך את השקט בשביל להקשיב. ובשורה השלישית "לחיות" ו"לטעות"  מי שחי עושה גם טעיות. הטעויות והן חלק מהחיים. המילה "ללמוד" מתכוונת גם לכך. שלוש שורות אלה מזכירות במבנה שלהן את פרק ג' בספר קוהלת. מילה מובילה ומילים נוגדות כדוגמת הפתיח בפרק זה "עת ללדת ועת למות". בפרק זה המוטיב המרכזי  הוא שלכל דבר יש את הזמן שלו. ובשיר החשוב המוטיב המרכזי הוא הנתינה עצמה. המילה "תן " בשורה הרביעית היא אמנם בלשון ציווי, אבל הצליל הוא רך. אלמנט של בקשה. וכל זה למטרה אחת "פשוט לאהוב".

בבית הרביעי מילת המפתח היא "לכתוב" להעלות על הכתב את כל מה שנאמר קודם לכן. הכתוב יהיה מורה דרך לרבים. לא לרוץ, לא להיות פזיז. מה שצריך יש לעשות באופן איטי, על מנת שלא ליפול בהמשך. זהו הלקח מכך שלוקחים ללב. להדביק את כל החסכים שנפערו  בדרך מכיון שלוקחים הכול ללב ובצורה גורפת. להיות מידתי.

הבית האחרון הוא חזרה על הבית הראשון. סגירת מעגל. השכחה המידתית היא חיונית. לא לשמור טינה, להיות סלחני, פייסני ואמפתי.

  

‫סיפור קצר ליום השבת / "מוקש"של דניאל בר‬

$
0
0

מאחורי "סוכנות אינפינטי" מול "אבישי חלקי חילוף לכל הרכבים" היה אדם אחד שישב על כיסא גלגלים. הרגליים שלו היו קטועות מהברך מטה. הוא החזיק חזק את החולצה שלו כסל, מאות מטבעות של עשרות אגורות מצלצלים, משליך לפתחי הביוב הצרים, להיפטר.

החולצה שלו הייתה בצבע תכלת דהוי ועל הגב היה מודפס "סוחרי הנשמות" מעל ציור של גלימה ללא פנים. לבסוף נכתב באותיות שהספיקו להתקלף בחציין, קק"צ שלישים מרץ 08. אגלי זיעה וכתמים שחורים חיפשו את דרכם על פניו, הוא בכה. החולצה לא התאימה לו. קרע גס התגלה בשרוול השמאלי, ידו הימנית סובבה נחרצות את גלגלי הכיסא על פני החריצים, לדחוק את המטבעות פנימה.

אנשים העיפו מבט בדרכם ורק ארז לא היה מסוגל להמשיך. הוא ישב על המדרכה ממול ולא הצליח להתרומם, כאב חד תקף אותו ברגליים. "שיישרף הכל, שיישרף." צעק זה על הכיסא, שמט ידיו, לא נשארו לו מטבעות בחולצה, בידיים, לצידי המושב. "אני לא יכול יותר." אמר בפשטות.

רגע של כנות, החליט ארז. כוס קפה שרכש בדרך חיממה לו את הידיים. זה על הכיסא הכה על רגליו, בחרטה, או לא בחרטה, בכעס. ייתכן כי פעולה זו לא נתנה לו את שייחל, לשווא, נפטר מכל זה ועכשיו אין בידו דבר ותחושת המועקה עודנה. ארז מישש את רגליו, לחץ על פיקת הברך, הרפה, ישר וכופף. כשהיה חייל, כמעט נהרג בפעולה צבאית. חלק קראו לזה מבצע, אחרים השתמשו במלחמה, מבחינתו זה אף פעם לא שינה את העובדה שכמעט מת. לפעמים עולה בו המחשבה שקובי היה שורד והוא מת או אפילו לא מת, נשאר, קטוע איברים, כמו זה מולו, ככה.

הוא אף פעם גם לא הצליח להחליט במחשבה על איזו גפה היה מוותר, ואם רק על אחת או על שתיהן, אף פעם גם לא הצליח להחליט איך היה מרגיש במצב כזה. אולי הכי מפחידה אותו המחשבה על רותם. אם הוא היה נכה, קטוע רגלים, כמו זה, מונח בקביעות על הכיסא, היא עדיין הייתה נשארת איתו? היא עדיין הייתה אוהבת? הוא מאחר לעבודה. הוא לא מסוגל להתרומם מן המדרכה, הגוף אינו מקבל את הפקודות, בגידה ממש. דחף לגשת לשאול לשמו של זה נדחף לליבו, תחושה חזקה והוא לא מצליח להיפטר, העניבה לוחצת, מפרק מעט את הקשר, אין לו אוויר.

גם כשהמתין בכניסה לראיון העבודה לא היה לו אוויר, דחפו אותו אמא ואבא ורותם, שיפסיק לעבוד בעבודות מזדמנות לא סתם הוא למד ראיית חשבון, עליו לעסוק, הפצירו, והוא ישב מחוץ למשרד, והזיע, ולחץ לו בחזה, התקף חרדה קל כזה, שכן היו בעבר התקפים גרועים עוד יותר. כשחזר מהמלחמה, מהמבצע, היה לו הרבה יותר קשה, ושם במשרד כמו עכשיו, זה התקף קל, מרגיע עצמו, מוציא מהתיק בקבוק מים, ולוגם. חייב לקום, אסור לשקוע, הוא הבטיח לעצמו שהוא לא ייתן לזה לקרות, כבר עבר מספיק זמן, הוא כבר לא ילד, הוא לא יכול לתת לזה להשפיע עליו ככה. חייב ללכת, לפחות לצלצל, לא יכול להמשיך להתעלם. הוא לא מתעלם. הוא רוקע ברגלו בכעס לא ברור, מתנגד למחשבות שלו הוא עצמו, לא מסוגל לקום. הרגליים מאובנות לו והדמעות כבר זולגות על הלחיים וכבר אפשר לראות.

נדמה כאילו זה על הכיסא, מתכווץ ממש לתוך עצמו, מנסה כמו בקסם להעלם, שמישהו ייקח אותו מפה, הוא לא רוצה, כבר לא רוצה, לא רוצה. כשארז היה בן חמש פחד נורא מאיזו דמות של רובוט עם מספריים שראה בטלוויזיה בטעות כשעבר בסלון. שבוע שלם הוא לא הצליח לישון, לא הפסיק לבכות, לרקוע ברגליים לזרוק צעצועים, לא רוצה לישון, התחנן, לא רוצה, לא רוצה. בסוף היה נרדם על השטיח בפרוזדור, מחובק עם אריה הדובון. ולרגע נבהל מהזיכרון, ולרגע הקיץ מעצמו, מחפש. זה נעלם, כמו לא היה מעולם.

הוא קם בבהלה למקום בו זה עמד מעל הפתחים. ניסה להרגיע עצמו ומיד התכופף, הציץ לבפנים, סימן נוצץ, לאָמת. הוא לא הצליח להבין איך זה חמק מעיניו, לאן הלך, טרם הספיק לאזור אומץ ולגשת אליו. השתוקק שזה יספר לו על חייו, יספר לו למה זרק את כל המטבעות פנימה, שיספר איך נקטעו הרגליים, שיספר.

הטלפון שלו מצלצל, רינה מהמשרד, השתיק, שוב צלצל ושוב השתיק. צלצול נוסף, רותם. הוא הביט על הצג והתלבט, הוא יודע שהיא רוצה לשאול אותו שוב אם הוא רוצה שהיא תבוא איתו. אם הוא רוצה היא תבוא, הבטיחה, הוא לא אשם. הוא חייב לעשות את זה בשביל קובי, וחיבקה חזק ולא הוסיפה יותר. ואז הטלפון הפסיק לצלצל, על הצג הופיעו חמש שיחות שלא נענו. לא זכר ששמע חמישה צלצולים, שמע רק שלושה ובהה. מבט סתום ברחוב, באנשים הממהרים לשום מקום והחליט שילך.

כבר תשע שנים, וכל שנה הוא מבטיח לעצמו שהפעם ילך ולא הולך וקובי כבר לא מחכה לו. תא ליד תא במקלחת, מיטה ליד מיטה, היה שומר לו את קופסאות החלבה במנות הקרב, מחווה חברית. כמה אוהב חלבה, מתחשק לו עכשיו חלבה עם פיסטוקים ואגוזים קלויים. הוא חי. ארז מנסה לקבע אצלו בראש. אני חי. אז בשביל מה לו להתעקש ולא לחיות אם הוא חי. מכונית צופרת לו, מרוב בלבול הוא לא שם לב שירד אל הכביש בחיפושו אחר זה על הכיסא, טעם חלבת הווניל המשומרת על קצה הלשון.

אמא של קובי הייתה מצלצלת להוריו לשאול לשלומו כל יום. חמישה חודשים היה בקומה. חמישה חודשים שלא זוכר מהם כמעט דבר, למרות שכולם אומרים שאמור לזכור, בדרך כלל זוכרים, אצלו נמחק וכמה שמנסה להשיב, אין.

רותם סיפרה לו לא פעם שהרופאים לא היו בטוחים כלל שיתעורר, ורק היא התעקשה שיתעורר וחיכתה לו. תחושת בטן חזקה הייתה לה ואף אחד לא האמין, עד שלילה אחד היא חלמה על קובי. היא ראתה אותו עומד עם מדים ירוקים על דיונות של חול, המון חול, שעף ברוח ונכנס לה לעיניים והיא לא הצליחה לראות ואז קובי אמר לה, הוא יתעורר. תנו לו זמן הוא יתעורר. והיא קמה בבהלה מזיעה בארבע בבוקר וצלצלה לאמא שלו, נשבעה שאם מישהו יתקרב וינתק מן המכשירים היא תהרוג אותו בידיה.

הוא התעורר והמשיך לחפש את זה עם הכיסא. רצה להביט בו מבט חטוף, מבט אחרון, למזכרת ואין. אולי זקוק לעזרה, אולי אפילו הוא יכול לעזור, ארבע שנים היה בטיפול פסיכולוגי, בשנה הראשונה היה גם בטיפול פסיכיאטרי, כדורים על כדורים, עכשיו לוקח רק כדור שינה פעם בכמה ימים כדי לישון, לא לחלום, לישון.

אין שום סימן על גופו על פניו, אף אחד לא יכול לדעת, כל הצלקות מוסתרות היטב, היטשטשו עם צבע העור. רק שברי הזיכרונות מכים בו, לא נותנים לו לישון. איך קובי דוחף אותו והודף את המוקש בגופו, חלקי גוף עפים לכל עבר ודם עליו על כולו ותחושה חדה של כאבים ברגליים בידיים בגב בראש, צעקה.

מכוניות רבות הסתירו את הנתיבים, הכבישים היו עמוסים. ארז המשיך ללכת. חזר חזרה לכיוון החניה אל הרכב ושוב טלפון מן המשרד, הודעה קולית. הוא התיישב במושב הנהג והביט בעצמו במראה. הביט בפניו ומישש את עצמות הלחיים, פניו חלקות כמו שיש. נעים לו, הוא ממשיך ומלטף, החלטה טובה הייתה הסכין הזאת, רותם ראתה פרסומות בטלוויזיה ואמרה לו שחייבים לנסות, ככה הוא עוקץ אותה וזה לא נעים.

שריטה אדומה מתגלה סמוך לסנטר. הוא ממצמץ בעיניו, לרגע נדמה לו שלא הוא שם מולו במראה אלא קובי, אבל זה רגע קצר מידי מכדי שיוכל לוודא, חיזיון עיניים. הוא מניע את הרכב ונוסע.

ניסה לצלצל לרותם לספר לה שהוא בדרך לשם, שהוא נוסע להורים של קובי ואולי אפילו יספיק לעבור בבית העלמין קודם, אבל היא לא עונה לו. שלחה הודעה, עסוקה, היא נכנסה לפגישה חשובה. תצלצל עוד שעה.

הוא מדליק את הרדיו, מכוון, יש פקקים, זה לא יהיה קל להגיע כמו שחשב לפני כמה רגעים, ואולי זה טוב שיגיע לבית העלמין לבד בלי כל כך הרבה עיניים, חיבוקים. מישהו מושיט יד מהחלון מהרכב לפניו ומקלל

"אידיוט, אתה מנסה למות?", ממש קרוב אליו, על הכביש המתעקל יושב על כיסא הגלגלים ומסובב. כמו מיניאטורה של דמות מסרט אנימציה שראה פעם עם הילדים בסלון. הוא מפריע לתנועה. אנשים צפרו, בלמו בפתאומיות אחד אחרי השני, לא הצליחו להחליט כמה ללחוץ על הגז, אבל הוא המשיך וסובב את הגלגלים במרץ, במעלה הכביש. רכבים צפרו, הוא הפריע לתנועה. מסובב, בכוח, מסובב בכוח, מסובב, בכוח, מסובב.


‫זלמן וקלמן ואיש חברת החשמל -סיפור מתל אביב הישנה מאת צבי אשד‬

$
0
0

צבי אשד הצעיר בתקופה בה מתרחש הסיפור "המשוגעים ואיש האשכולות".

ב-30 לנובמבר 2013  מלאו עשור לפטירתו של אבי צבי אשד בנובמבר 2003.

לרגל זה אני מעלה סיפור שהוא פירסם מחוויותיו  בשנות ה-40  של מאה הקודמת כעובד צעיר  בחברת החשמל בתל אביב כאשר עוד התגורר בשכונת מונטיפיורי שבה נולד.

זלמן וקלמן ברחובות תל אביב, 1928

בסיפור הוא מתאר את הכרותו עם שתי דמויות ידועות בתל אביב של אז האחים הקבצנים "זלמן וקלמן ".

  הם היו שני אחים תמהונים  מחייכים תמיד ,שסבבו ברחובות העיר והפכו חלק מנופה וחביבים מאוד על תושביה. יום אחד נדרס האחד מהם על ידי רכבת כאשר הסתובבו על פסי הרכבת , והשני נעלם.. גרסה אחרת קושרת את מותם עם פרעות יפו ב-1921 ואומרת, שהאחים זלמן וקלמן נורו ביפו, בפרדס. אולם כפי שהסיפור -זיכרון שלמטה מראה הם היו עדיין בחיים בשנות הארבעים של המאה.

יש  גם שטוענים שאחד האחים, זלמן,  זכה לכבוד הגדול שהוא שימש

כמקור ההשראה לשיר הילדים של אז"זלמן יש לו מכנסיים" בגלל מכנסיו המופשלים באופן תמידי.

זַלְמָן יֵשׁ לוֹ מִכְנָסַיִם
מַגִּיעוֹת עַד הַבִּרְכַּיִם
אִם יִפְּלוּ הַמִּכְנָסַיִם
אָז יִרְאוּ לוֹ אֶת הַ –
זַלְמָן…
(  אבל על פי גירסה אחרת מי ששימש כמקור האמיתי של השיר היה  דמות מכובדת יותר זלמן שז"ר לימים נשיא מדינת ישראל ).
בסיפור מתואר גם מי  שהיה אז המנהל הכל יכול של חברת החשמל במחוז הדרום יוסף-שמואל שפירא וקשריו המוזרים עם שני האחים האלו.
הסיפור –רשימת זיכרון פורסם בכתב העת "נתיב " גיליון מספר 48 בינואר 1996 הוא מועלה כאן סרוק מאותו כתב עת.

אלי אשד

".

ראו עוד על צבי אשד

המחבר :

צבי אשד המחשמל של מחוז הדרום

רחל אשד –אישתו של צבי אשד

הגליון של נתיב הוא כאן

‫פלאש גורדון פוגש את נוח השני‬

$
0
0

הקדמה מאת אלי אשד :

לרגל מלאת שמונים שנה לאיש החלל האגדי פלאש גורדון בינואר 2014' "יקום תרבות " מפרסם שוב את מיטב הסיפורים שהופיעו בעברית על הרפתקאותיו של פלאש בחלל.

בעברית הופיעו  לאורך השנים  בין שנות החמישים לשנות השמונים בשמונה כתבי עת שונים כמו "נימרוד " ו"עולם הפלא"  בשנות החמישים, " דבר לילדים " ו"בוקי " בשנות השישים והשבעים , " ידיעות אחרונות לילדים " משהו " ו"כולנו ",בשנות השמונים.   למעלה משלושים  סיפורים שונים על הרפתקאותיו של פלאש גורדון הופיעו בעברית.

הסיפורים  שאנו מפרסמים בפרסום חוזר  ב"יקום תרבות " הם  לדעתנו הטובים שבכולם כמדע בדיוני.

עד כה פירסמנו ב"יקום תרבות " את :

פלאש גורדון וגיבורי קרית הירח שבו פלאש מתמודד עם התרסקות של תחנת חלל ענקית על על כדור הארץ.

פלאש גורדון וכובשי החלל האמיצים. שבו פלאש ואנשי צוותו מתמודדים עם חייזר מסוכן במיוחד שחודר לחללית שלהם בסיפור שהוא מקור ההשראה לסרט האימה המפורסם "הנוסע השמיני".

פלאש גורדון בעיר מאדים הקסומה. שבו פלאש מחפש אחרי שרידי תרבות קדומה במאדים שאולי אחראים לרצח של אנשי כדור הארץ שהיגיעו לשם.ואולי לא.

כל הסיפורים האלה הם משנות השישים.ואת כולם כתב סופר המדע הבדיוני הארי האריסון.

ןכעת לסיפור מודרני יותר של פלאש גורדון מראשית שנות השמונים.

רובוט בשם"נוח 2" מוביל חיות מעולם אחר בכדי ליישב את הארץ ויעשה זאת בכל מחיר. הוא מביא אותם לאפריקה ששם הם עלולים לגרום לשואה אקולוגית. ובנתיים פלאש נאלץ להיאבק בשליט אפריקני גנראל המזכיר בהרבה יותר משמץ את אידי אמין השליט האכזריט של אוגנדה בשנות השבעים   שאינו מבין את חומרת המצב ושמח על תוספת החיות שהיגיעה ליבשת שלו.

בסיפור יש  מוטיבים מודרניים להפליא של אקולוגיה ( נושא שלא היה בתודעה הציבורית באותה התקופה ) , הסכנה של הרס העולם על ידי יושביו, והצלת מינים בסכנת הכחדה, כמו גם הסכנות של מינים פולשים לאקולוגיה של האזור שאליו הם פולשים. בעיה שיש גם בארץ וגם במדינות רבות אחרות בעולם כיום ושכולנו סובלים ממנה – ראו למשל המדוזות בים התיכון.לסיפור מצורפים גם מוטיבים תנכיים המוסיפים לעוצמה היחסית שלו ,וגם אנו לומדים ממנו  על המתרחש ביבשת אפריקה בעתיד של פלאש גורדון.

מחבר הסיפור אינו ידוע ,הצייר הוא דאן בארי שהיה הצייר הקבוע של "פלאש גורדון " במשך קרוב לארבעים שנה.הסיפור הופיע באנגלית תחת השם Noah Two"  ב-4/13/80  8/17/80 .

הוא הופיע עברית בחלקו  במוסף "ידיעות אחרונות לילדים " מיד לאחר פרסומו המקורי באנגלית בין אוקטובר 1980-פברואר 1981 15ב-חמש עשרה  חלקים.אך למרבית הצער באותו פירסום מקורי הוא נקטע באמצעו בשיא המתח ללא הסבר ברור לקוראים.

וכאן לראשונה אנו מביאים את הסיום של העלילה המרתקת בתרגומו של אלון איצקוביץ.

‫פילוסוף של פרוזה :יהודה גזבר‬

$
0
0

 

‏יהודה גזבר‏

יהודה גזבר.

 

יהודה גזבר הוא יליד 89.בעיקר קורא וגם כותב. יובל גלעד קרא סיפור שלו והנה התרשמותו.

פילוסוף של  פרוזה :על יהודה גזבר

 

מאת יובל גלעד

 

מי שלא קורא כתבי עת – מפסיד. אתם, חובבי הספרות האמיתית המעטים שעוד ישנם, הקוראים באתר זה – אנא הועילו בטובכם לקנות כתבי עת, יש בהם לעיתים פנינים נסתרות שלא יספרו לכם עליהם בעיתונים. כך גם בגיליון ו     של  כתב העת "עתר", עליו כתבתי כבר באתר זה, אבל התייחסתי רק לשירה שבו. התפניתי לקרוא גם את הפרוזה, והנה נגלתה לעיניי פנינה ספרותית של ממש, סיפור פילוסופי-פואטי ישראלי ואוניברסלי גם יחד, מאת סופר צעיר, דתי אני מניח, בעל השם הלא פואטי יהודה גזבר.

כבר שם הסיפור מסקרן – "סיגריות כמו נשמות שרופות" – וכך גם פתיחתו. הסיפור מביא את סיפורם של שני חיילים השומרים על איזה התנחלות, ומקבלים את השמות סוקרטס ואפלטון, המייצגים את מצבם הקיומי בשמירה – מעין מצב של נים לא נים בלילה קר, לילה של תהיות מטאפיזיות וגעגועים לחברה נשית. אולי הסיפור מבוסס על סיפור אמיתי, אחד החיילים מת בסוף הלילה, בעקבות פריצת מחבלים ליישוב. אבל ההחלטה להפוך סיטואציה כה ישראלית לסיפור קיומי- פואטי מבריקה, וכך גם הביצוע:

שני חיילים שעדיין-אינם-מתים מוצבים בעמדת שמירה ביישוב נוצה. קר. קר מאוד. כלבים נובחים על צללים שעוברים ליד גדר המערכת, ירח כתמתם נגלה ונכסה מעבר לעננים. השעה אינה קיימת: בעשר עלו לעמדה, בשתיים יירדו ממנה, מה שיקרה בין השעות האלה, כמו היה מחזה יווני, אינו מכומת בזמן. גם המקום איננו באמת מקום: פעם הוא כאן ופעם הוא שם. הו, הקפה, מחיה הנפשות. הו, קודקוד, זאוס הנודע לתהילה. שני פילוסופים יושבים ומהרהרים באירוניה של הגורל: כמה שיעשו ומה שיעשו, סוף דבר יירדמו שניהם, יתעוררו, יעבירו שעה וחצי בתיאור נכזב, נכאב, אבוד כילד קטן, על שאינם יודעים מה עם חברותיהם, וככלות הכול ישקעו למין ערות שהיא מדומדמה, מעורפלת, מדשדשת על סף התודעה

מעולה! כל מי ששמר אי פעם בצבא בלילה, אפילו אני הג'ובניק שהשתחרר על 21, זוכר את המצב של נים לא נים, של הקשבה כפויה ללילה בכורח לילה לבן עם רובה עוזי משומן. וגזבר הופך את זה לשירה, בתיאור המשלב פיוט עם השכלה וידע, באופן המזכיר מעט את סופרי זרם התודעה הגדולים של העברית: ס. יזהר, גנסין לפניו, וגם את ישראל ברמה הגדול, גדול משוררי הפרוזה העברית בישראל שמת בדמי ימיו ונשכח כלא היה. אם כי גזבר רק בראשית דרכו, והמופתים כמובן גדולים בהרבה. אגב, זאוס, הוא המפקד בקטע.

ואחרי תיאור מטאפיזי כה יפה, ההמשך מביא דיאלוג בשפת יום יום, מקומי עד העצם, שני חיילים מדברים בלילה:

"תגיד", זורק אפלטון, "מה אתה חושב על נשות ווטש?"

"מה. " אומר סוקרטס. "עד שאתה שואל על נשות ווטש, תשאל על האירופאיות".

"אה, האירופאיות יפות, זה לא שאלה".

"האירופאיות יפות", מסכים סוקרטס.

"יפות, אבל סתומות טילים". מהרהר אפלטון. "איזה בזבוז".

שני חיילים חרמנים בלילה האבוד והגדול, כאשר גם נשות המחאה נגד הכיבוש אינן אלה אובייקטים מיניים ברמות משתנות. מאוד מקומי, חכם, אירוני כלפי דת הכיבוש של השמאל, בלי להפוך למתנחלי- פאשיסטי. ויפה מיומנות הסופר לעבור מתיאור פיוטי לסלנג של "סתומות טילים".

הגשם דופק על גג הפח ומבקש להיכנס. חריצים צרים נענו לו כבר,/ והוא זולג לאטו בטיפות קצרות, דמעיות, לתוך צווארוניהם של אפלטון וסוקרטס. הם מהדקים את הצווארון ובוהים החוצה, לערפל שסובב והולך בחוץ וסוף כל סוף הופך את הלב לקרח. הקור בצבא אינו כשום קור אחר: אין מקום שאפשר ללכת אליו, אין חיק שאפשר להתכרבל בו. אפלטון וסוקרטס במעיליהם, רועדים, נועדים, נודדים.

שירה משובחת בפרוזה. החיילים מנסים להעביר זמן ולהישאר ערים, דנים על חתולים, עד שאחד החיילים בוכה ונרדם. השני, האחראי יותר, הוא חייל הגון שבהכשרתו ללוחם התעקש לחשוב ולבדוק מהי פקודה לא חוקית ולהעביר את סייגיו לחיילים סביבו. בהתאם לשמו, סוקרטס, הוא חייל פילוסוף המעמיד את הקיום בסימן שאלה. אבל חדירת המחבלים מאלצת אותו לצאת אל מותו, שמסופר אף הוא בצורה ערטילאית פואטית, ובשלב זה הקורא כבר משוקע ומחבב אותו ביותר. החייל מבצע נוהל מעצר חשוד על כל שלביו, כדי להיות בטוח שלא יירה לשווא, וסופו המר רק נרמז. ושימו לב לדימוי כוס הרעל, המשתלב יפה עם שמו – סוקרטס:

מורך בלבבם, הוא? לא יהיה. בהחלטת רגע הוא דורך את הנשק ויורה שני כדורים באוויר.

"תעצור כבר!" הוא צועק לרוח.

הצל פונה אליו, מתקרב, מתקרב עוד. הוא יורה. הבהלה בוערת בקרבו כמו כוס של רעל. הוא יורה בצללים המתעתעים, בנשמות השרופות, באדמה, בניצוצות הניתזים אליו, בפחד. פתאום הכול נופל כל כך. שמעתי, הוא ממלמל, שמעתי שאדם צריך לסיים את חייו בשקט, לכן הנשים והילדים אינם כאן. הוא נוגע בבטנו והיד אדומה כל כך, מציאותית כל כך… ובלוויה יעמוד זאוס כמו אל יווני, יפה בלורית ותואר, ויגיד שהוא הקריב את חייו למען המולדת; חתר למגע. רק אפלטון יהיה שם בשביל להגיד לדורות הבאים: זה לא היה הוא. הוא לא היה שם. אם חתר למגע, לא היה זה למגע של אש. מה כבר ביקש: קצת רוך, קצת אהבה. כמו בדל של נר: סלסול ועוד סלסול והיופי האפור שלך עשאת בוכה.

ואחר כך חשכה.

ראו עוד :

"סיגריות כמו נשמות שרופות ":סיפור מאת יהודה גזבר

הכריכה האחורית :הבלוג של יהודה גזבר

 יהודה גזבר בפייסבוק

  שירת החסד היהודי :יובל גלעד על כתב העת "עתר"

יהודה גזבר. 

‫תגליתו הגורלית של יוסף ק. –‬

$
0
0

הסופר והמשורר הידוע פנחס שדה היה במשך קרוב לעשרים שנה מחבר סיפורי הקומיקס בהמשכים של "הארץ שלנו ".תמיד תחת שמות בדויים שונים.

כאן אנו מפרסמים לראשונה מזה חמישים שנה סיפור כזה שלו שפורסם תחת השם הבדוי "א.אסיאל " שהוא יוצא דופן אפילו עבורו.סיפורו של מדען המגלה נמלים ענקיות תוצר קרינה רדיואקטיבית ליד הכור האטומי בנגב ומגלה שמבשרן אפשר להכין תרופה לסרטן . עם תרופה זאת הוא יוצא לשכנע  את מנהיגי העולם חרושצ'וב וקנדי וגם מנהיג צרפת דה גול ומלכת בריטניה אליזבת השנייה   להתפרק מנשקם הגרעיני.  ואפילו יוצא לשכנע את מנהיג מצרים הגנראל נאצר לחתום על חוזה שלום עם ישראל.סוף טוב הכל טוב למעשה אוטופיה שבסיסה הוא הכור הגרעיני בדימונה ) אבל לא מוסבר מה קורה בנתיים עם הנמלים הענקיות.

הקומיקס כמובן מופרך לחלוטין בסיפורו, ורק לדוגמא – לנמלים אין כלל כבד. אבל בעולם הקומיקס כידוע נשיכת עכביש רדיואקטיבי גורמת לאדם לפתח יכולות של עכביש, אז למה לא בשר נמלה כמרפא למחלות.

הסיפור מועלה כאן לרגל 50 שנה לרצח הנשיא קנדי ולרגל ארבעים שנה לפטירתו של דוד בן גוריון.שניהם דמויות בולטות בסיפור זה.

‫סיפור קצר ליום השבת / "דו צדדי"של אופיר דיין‬

$
0
0

זה לא שאני לא מבין אותו אני באמת מבין אותו, להצדיק? לא אני לא מצדיק? תלבש את החולצה הזאת, בעצם לא אין התאמה עם המכנס תחליף, תחייך אבל לא מוקצן שלא יהיה מזויף מידיי, למה אתה לא אוכל מסודר. תמיד אני נשאר חסר אונים בריבים המטופשים האלו שכל פעם נפתחים כמו טלפון מעצבן בדיוק בזמן שאתה רואה סרט.

**

אתה הדבר הכי יקר שקרה לי, זה לא כזה מסובך להגיד את הצירוף מילים האלו אבל איך שאני פוצה פה ומתחיל להגיד לו את המשפט הזה הוא משאיר אותי כל פעם מחדש אם השאלה האם הצלחתי, האם זה הכיוון שרציתי, הייתי יכול לעשות את זה אחרת?

**

איך שנולדתי הדבר הראשון שהוא אמר לעצמו: "הוא יגדל ויהיה הרבה יותר טוב ממני", הוא אף פעם לא שאל אותי את השאלה אם אני מוכן לקחת את האחריות על הכתפיים שלי, זה מין חוזה שהוא חתם בשבילי, אחרי הכל הייתי קטין ועל פי החוק מותר לו לעשות את זה.

כשגדלתי והתפתחו לי כמה תאים בגוף התחלתי להבין על מה הוא חתם בשבילי, "המועסק (כלומר אני) יהיה יותר משכיל מהמעסיק (כלומר הוא), המועסק לא יפתח חשיבה עצמית, ערכים משלו וטעם אישי"

**

אני אשם במצב, אני נתתי לו הכול בקלות כי לי לא היה, הוא לוקח אותי מובן מאליו, כל פעם שהוא היה רעב מילאתי את בטנו. כשהוא נולד כנראה חתמתי על חוזה בלתי כתוב ביני לבינו שאומר "המועסק (כלומר אני), יאהב אותו בכל דרך שהוא יבחר, יחזק אותו גם כשהוא טועה, מוותר על עצמי, על חיי חברה שלי, על שאיפות העצמיות שלי לטובת המעסיק (כלומר הוא)"

**

כשאנחנו יושבים לאכול אחד על אחד תמיד יש מין שקט כזה, "אז מה חדש" הוא שואל , איזו מין שאלה זאת, אם היית נמצא בחיים שלי יותר אז היית חיי את החדש הזה לא? עשר דק' של אכילה עוברות כמו שעה של נסיעה בין נתניה לתל אביב ביום ראשון בבוקר בשיא הפקקים.

**

אני יושב מולו ואני מבין שאני לא יודע עליו כלום, הוא לא משתף אותי וכשאני שואל אותו שאלה אמיתית "מה חדש" הוא חותך אותי כמו שחותכים נייר, עם התשובה "שום דבר", הלו!! אני רוצה לצעוק לו, אני מצטער, לא עברתי שום קורס, אנחנו לא נמצאים בתוכנית טלוויזיה שיש תסריטאי גדול שיושב מול מחשב וכותב לנו את הטקסטים. אנחנו בחיים האמיתיים ואני לא יודע מה להגיד, לא יודע איך לפנות.

אני זוכר כשהיית צריך אותי בצעירותך אחרי שנפלת מהאופניים הסתכלת עליי עם העיניים הגדולות והלחות שלך וחכית שאני אדע מה עושים במצבים האלו. ההמתנה התבטאה בשבריר השנייה של השקט לפני הבכי הגדול, שבריר שנייה של צפייה שלך ממני שאעשה משהו, שבריר שנייה שמחכה לתשובה וכשראית שאין לי את התשובה הזאת, שאני לא יודע מה לעשות פרצת בבכי, שפטת אותי אז ושפטת אותי היום. ההמתנה והבכי היו צמודים אחד לשני, תן לי כמה רגעים להבין מה עושים לבדוק באינטרנט, בספרים לשאול חברים כן אני מודה אני לא יודע מה עושים גם אני צריך עזרה.

**

אולי הבעיה אצלי?אולי אני לא נותן לו מספיק צ'אנס?אולי אני ישר שופט. אני לא מספיק פתוח ומשתף אותו במה שעובר עלי ביום יום. אחרי הכול מה הוא מבין? הבעיות של פעם הן לא הבעיות של היום.

**

אולי אני לא שואל את השאלות הנכונות? אולי השאלות שאני שואל אותו אלו השאלות שהייתי רוצה שישאלו אותי? אז שאלתי אותו "תגיד רוצה לראות כדורגל?".

**

משהו השתנה, מצאנו מכנה משותף, התחלנו ללכת למשחקים כל יום שבת, יושבים זה לצד זה תוך כדיי החלפת צעקות על השופט, הוא שואל אותי עליה ואני עונה לו שאין אחת כזאת. הוא אמר לי שהוא מבין אותי ושגם הוא היה במצב הזה.

‫מקטע מתוך "Thinkerbell"מאת אפרת מישורי‬

$
0
0

מתוך "Thinkerbell – סיפור בהמשכים של משוררת בהפסקות" / אפרת מישורי

39
אָז בּוֹאוּ אֵלַי מְגֹרָשִׁים שֶׁלִּי,
קְרוֹבִים אֶל הַיֹּפִי

כְּמוֹ פְּרָחִים

שֶׁנָּבְלוּ

40
הִתְגַּלְגַּלְנוּ לְאוֹתוֹ
מָקוֹם

עַכְשָׁו כֻּלָּנוּ יוֹשְׁבִים
כָּאן

עִם הַהִיסְטוֹרִיּוֹת הַמְשֻׁנּוֹת
שֶׁלָּנוּ

מְנַסִּים לְהָזִיז
רֶגֶל

מִבְּלִי שֶׁתּוּרַם עָלֵינוּ
יָד

41
שְׁכוּבִים
בְּתוֹךְ עַרְסָל

מְטֻלְטָלִים
בְּלִי רַחֲמִים

לֹא נָעִים לָנוּ
מִכַּמָּה שֶׁנָּעִים לָנוּ

42
רוֹצִים צְמִיחָה
וְלֹא
גִּלּוּיֵי צְמִיחָה

רוֹצִים אַהֲבָה
וְלֹא
גִּלּוּיֵי אַהֲבָה

רוֹצִים חֹם
וְלֹא
תַּנּוּר מְקֻלְקָל

43
צוֹלְחִים
אֶת הַשָּׁנִים וְהַגַּלִּים

טוֹבְלִים קָרוֹב בְּהִשָּׁבֵר
גָּבְהָם,

עוֹמְדִים בַּמַּיִם
וְרוֹאִים

כֵּיצַד
הוּא מִתְקָרֵב

בַּיְשָׁן וּמִתְנַמֵּךְ
לַחוֹף

44
לֹא עוֹד
עוֹד לֹא

אפרת מישורי

אפרת מישורי נולדה למשפחת צדקא בטבריה, 1964, וכיום תושבת תל אביב ואם לבן. מישורי היא דוקטור לספרות מאוניברסיטת תל אביב, שמחקרה עסק בעיר תל אביב בשירת אבות ישורון. היא עוסקת בהנחיית סדנאות שירה, במסאוּת ובעריכה, ולאחרונה ערכה את ספר ביכוריה של לורן מילק. ספרה השישי של מישורי, "הבוהמה הביתית", יצא בהוצאת הקיבוץ המאוחד ב-2013. כלת פרס קרן אדלר לספר ביכורים, פרס רבינוביץ' לשירה, פרס היצירה לסופרים מטעם ראש הממשלה, וזוכת תחרות הסיפור הקצר של "הארץ".

מישורי בלקסיקון הספרות העברית החדשה.
מישורי בוויקיפדיה העברית.
דניאל עוז על "הבוהמה הביתית" באתר יקום תרבות.
הסיפור "ידיעת היבשת" באתר הארץ.
ראיון רדיו עם קובי מידן.
יוחאי אופנהיימר על "הפה הפיזי" וחשיבותה של קלילות.
ביקורת שירה סתיו על "אנך ואנחה".

‫בגדי המלך החדשים: סיפור מדע בדיוני מאת פזית אלעזר‬

$
0
0

 

 שיבוטים הם טכנולוגיה חדשה שלכאורה יכולה לשכפל את האדם ואולי להביא לו חיי אלמוות. ואולי התוצאות שלה עלולות להיות הרסניות לרוח האנושית ולאינדיבידואל ?

על כך יש כיום ויכוח גדול שמתבטא גם בסיפור זה.

פזית אלעזר  כתבה רומן מכתבים היסטורי ("מכתבים לעלמה") המתרחש בשנות השישים של המאה הקודמת וכעת היא בתחילתו של הרומן השני. את הרומן היא מפרסמת בהמשכים בפייסבוק. גם את שיריה (מנהלת דף של שירה ארוטית ודף של שירי אהבה) וסיפוריה הקצרים, היא מפרסמת שם.וכעת היא מנסה את כוחה במדע בדיוני.

בגדי המלך החדשים

 

 

מאת פזית אלעזר

 

"אין להשאיר שדה זה ריק. יש להזין אותיות ומספרים בלבד. להקליד ללא שגיאות, שם, גיל ומספר סידורי.

הבטתי בטופס האלקטרוני, עם המלבנים הריקים להתמלא והמשכתי לקרוא: "חובה למלא את כל השדות שמסומנים בכוכבית".

בסוף המסך הופיעה חתימה, שכולנו הכרנו מאז ילדותנו ושהזכירה לי סיפור, שפעם קראתי. עצמתי עיניים וראיתי את נחש הבריח מתקרב אל הפיל,  פוער את פיו ובולע אותו. בטנו שהתנפחה, דמתה לכובע רחב שוליים והוא התנדנד בגלים, מעביר את הפיל דרכו ומעכל אותו.

איני זוכרת לפרטי פרטים, את הסיפור עצמו, אבל המסר שנקלט בי חד וברור וגרם לי להבין, שבני האדם אינם אמורים להיות דומים זה לזה  ו"האמת" נמצאת בעיני המתבונן, בהתאם לקליטת עולמו ופרשנותו.

ישבתי בחדרי לבדי. המסכים סביבי הקרינו, תמונות נפרדות של  ילדי כתתי. חדר הלימוד שימש למעשה גם למגורים. יכולתי לראות את כולם וליצור קשר עם כל אחד מהם. גם הם ראו כך את האחרים ואותי ביניהם. מר טומפסון, המנחה שלנו, היה מקושר לכולנו ואנו אליו. המבנה הזכיר לי רשת של קורי עכביש.

אמנם לא ראיתי רשת כזו מעודי, אבל קראתי את הספר "חוות הקסמים", על שרלוט העכבישה, בו הוצגו מספר איורים, כך שיכולתי לדמיין קורים ארוגים בשתי וערב, מחכים ללכוד בתוכם פרפר או חרק קטן אחר(גם אותם הכרתי רק מתמונות).

הילדים הדביקי לי את הכינוי "חולמנית". יש שהיו מציקים לי בשל כך, אך לי לא היה אכפת. בהיתי במה שמולי ומצאתי בו עולמות  אחרים. "הדמיון שלך יעצור בך מללמוד את מה שצריך", היה מר טומפסון חוזר ואומר לי.

חייכתי אליו בשיא מתיקותי, תליתי בו עיניים חומות וידעתי שלבו התמוסס אלי, בפעם המי יודע כמה,  בויתור.

כך שרדתי את "החינוך הראשון".

 

"החינוך השני", שהחל בגיל עשר וארך ארבע שנים, היה מסובך יותר. מר טומפסון התעקש שעלי להצמד למציאות, מה שגרם לי לבלות שעות רבות ב"פינת המיקוד".

התיישבתי בהתרסה על הרצפה הקרה, במקום על כסאי. כל המסכים סביבי כובו ונותרתי מנותקת משאר הכיתה, מבודדת לגמרי, מהעולם הגדול שבחוץ. 

מקובל היה להניח, שכמה שעות כאלה, יגרמו לי להתרכז טוב יותר בשיעור. אבל  לא כך היה. הרגשתי כמו מקס ב"ארץ יצורי הפרא". בהיתי בחשיכה וחיוך אוילי ומעונג נסוך על פני. ביני לביני, איני בושה להודות, שאהבתי מאד את הרגעים הללו, אותם חלקתי עם "החתול במגפיים", "הנזל וגרטל", "שלגיה" וגמדיה ואפילו עם "פינוקיו". לפעמים היו אורחים נוספים באים לבקר. את הילד הקטן, שהצביע על עירומו של המלך, אהבתי ביותר וכנראה שגם הוא אותי, אחרת איך אפשר להסביר את המצאותו, בחשיכות רבות וקסומות אלה…

ב"חינוך המאוחר", זה שלפני "החינוך המסיים", שמיושם רק על הטובים ביותר, הייתי "ממושמעת".  ארבע שנים, שהשתרעו על פני מרבית שנות העשרה שלי. הבטתי במר טומפסון הנהנתי ולפעמים, אף השתתפתי בפועל בלחיצה על כפתור התשובה הנכונה מבין ארבע המוצעות. בשאר הזמן הפלגתי בדמיוני במחוזות אחרים. נראה היה לי שהדואליות שבהתנהגותי, הוסוותה כראוי ומר טומפסון  המליץ בחום,  על תלמידתו השקדנית, כלומר עלי, כמתאימה להמשיך ל"חינוך המסיים".

 

שם, ב"חינוך המסיים", התעצבתי סופית.

בת שמונה עשרה הייתי. בוגרת לכל הדעות. טוב, אולי למעט זו שלי. בעיני עצמי נותרתי חסרת נסיון וידע בנושאים, שאינם הורשו ללמידה.  גיליתי בהחבא, שיש רבים כאלה ולמעט חברתי הטובה, לא ידע איש על כך.

כעת אני בשלה בעיני המערכת וחברה, להכנס אל חיי הנשיים, להרות שני תינוקות הפריה, בן ובת בריאים, לפי כל קנה מידה מקובל, למסור אותם לגידול, בידי המוסמכים לכך ולהכנס אל שוק התעסוקה. המסלול הרגיל לבוגרות.

אלה שלא עמדו בקריטריונים הנדרשים ולא צלחו אותו, לא הורשו להביא לעולם שני ילדים. יש שהורשו להרות רק ילד אחד וגם זאת לאחר בחינות מדוקדקות וחתימת שני ממליצים, מכל שלב למידה במערכת החינוך. כלומר…הסיכויים אפסיים ורק מתי מעט מהם, קיבלו אישור ללדת.

ואילו אני לא רציתי להרות, להיות לאם לילדים, לא כל שכן להתמזג עם זכר שיבחר עבורי,  כמתאים להיות לי כהורה שותף. הדבר נגד בעליל את התקנות וידעתי שהבעת דעה שונה, או סרוב מצידי, אינם מקובלים על המערכת ונציגיה.

המיפוי הגנטי שלי תקין, מראי מניח את הדעת, כמו גם היחס בין משקלי לגובהי. השכלתי, כפי שציינתי, תאמה את הקריטריונים ורק בתוכי התחוללה הסערה. מהומה שלא היה לי כל מושג, איך להחלץ ממנה והדירה שינה מעיני. רק זאת ידעתי, שאני חייבת למצוא פתרון.

מלאתי את הטפסים כנדרש. ידי רעדה, רציתי ללכת רחוק משם, להעלם. אבל המוניטור שהוטבע במפשעתי,  עוד ביום הולדתי, מסוגל לזהות מיד את מיקומי וגם את סוג הילוד, שיזרע בתוכי.  במקרה של חוסר התאמה, אפשר…מבלי להשאיר משקעים.

המצלמות עקבו אחרי על מנת לודא, שהטפסים ימולאו כנדרש.  אתה מבין, מר טומפסון…לא היתה לי ברירה אחרת. הייתי חייבת.

אחר כך ניסיתי לברוח, עשיתי דרכי אל השרותים ומשם החוצה. לרגע קט, כשראיתי את הנאונים בשמים מהבהבים לפני כיבויים,  חשבתי שהצלחתי, אך לא היה ממש לאן. כל המסדרונות החזירו אותי, כמו במבוך, לאותו מקום שממנו יצאתי. אין לי מושג לאן הייתי בורחת, הרי ניתן לאתר אותי בקלות. רציתי רק להתרחק משם. להסתלק וכמה שיותר מהר ויותר רחוק. לא חשבתי כלל על תוצאות המעשה.

את ההמשך, כמו גם ההתחלה אתה יודע. אני שמחה שמינו אותך לטפל במקרה שלי. אני יודעת כמה עמוס זמנך בעבודה חינוכית.

אני רק רוצה לצאת מכאן ולחזור הביתה.

אני יודעת, לא הייתי צריכה, אבל לא יכולתי להתכחש למי שאני. אתה ממש לא מבין על מה אני מדברת. זה עצוב, אתה יודע. גורמים לנו לאבד את עצמיותנו ולהפוך למספר סידורי…

לא אל תלך, בבקשה. השאר. איני מתכוונת להיות חצופה. אפסיק לדבר שטויות. רק הוצא אותי מכאן….

למה אני בוכה?

לא יודעת. איני רוצה להתחנך מחדש. אתה יודע מה עושים שם ב"חינוך המחודש"?

לא חשבת על זה מעולם? איך לא חשבת, הרי אתה מייצג אותי בדרך לשם ואולי ייצגת גם אחרים…כן הבנתי שאני אחרת.

אספר לך מה עושים שם…גורמים לך לשכוח מי אתה, לאבד את עצמך בתוך הזרם הכללי. סוגרים בך את יכולת החשיבה העצמאית…זה הדבר הכי נורא שיכול לקרות לי…

מה כל כך נורא בלחשוב כמו כולם?

מפסיקים לדמיין, לחשוב בצורה אחרת, לקוות, לרצות, לחלום. נעשים כמו כולם, מאבדים את הייחודיות האישית.

אני יודעת שאתה עסוק. אתה לא? פינית את כל הבוקר,  צפית בכל ההולוגרמות עלי מאז שנולדתי..? הרי אתה מכיר אותי לאורך כל השנים, יכולתי לחסוך לך את הצפיה המיגעת…ודאי שהכל נראה רגיל בהחלט למה ציפית?

השונות הרי מתחוללת בפנים ולא מוחצנת. ידעתי בחוש, מאז הפעמים הראשונות, בהן הבעת חוסר שביעות רצון, "משיטוטי במחוזות אחרים", שאסור להראות פנים אחרות, או לגלות עצמאות מחשבתית יוצאת דופן. יש  ללכת בתלם ולא לסטות ממנו, ודאי שלא לחולל מהומות, גם אם אין הן נראות כמזיקות.

אנשים שחושבים אחרת, נתפסים כמפריעים לשיטה, כמאיימים על הסדר הנכון. הם דורשים התייחסות מיוחדת וחריגה והקצאת משאבים חדשים. הם מהווים איום על הסדר הטוב שקיים ומפריעים לשגרה להתנהל.

לתת לך דוגמה?

ב"חינוך השני", שמת אולי לב, לילד שהחל להרכיב משקפיים…אני לא ממש זוכרת את שמו. מעט נמוך קומה מיתר הבנים, אבל מאד שונה מכולם. היה לובש את החולצה הפוך, בכוונה. כן, הילד הזה עם התלתלים, שהתעקש להראות מיוחד מהיתר.

יום אחד החל להרכיב משקפיים. מכיר את הסוג הזה, שנצמד לאישונים, שאי אפשר להסיר?

רק לו היו משקפיים כאלה.  ואתה יודע מה קרה אחרי כן. ודאי, הרי היית המורה שלו…הוא הפסיק ללבוש את החולצה הפוכה. זהו, התיישר לפי התקן, הכללים. לפי כולם.

זו היתה הפעם הראשונה, שהרגשתי משהו שונה ולא ידעתי להגדיר אותו לעצמי. כן היו עוד מקרים, אבל הכיוון הכללי זהה. עוד דוגמה? ודאי, יש הרבה כאלה.

הילדה עם הצמות, ב"חינוך המסיים".. כן, חיבבתי אותה ואפילו מאד. זו היתה חברתי הטובה. אחר כך כשהשתנתה, כבר לא היו לנו נושאים משותפים לשיחה.

על מה היינו משוחחות?  כן..אני סוערת ובעיקר עצובה וגם…כועסת.

נותרתי לבדי עם דמיוני ולא היה לי, עם מי לחלוק את העולם המופלא של המחשבות. לקחתם לי הכל, כשגרמתם לה ל"חזור לעצמה". אני זוכרת את המילים, שהשתמשת בהן בכיתה, כשתמונתה חזרה למלא את המסך שלה.

שמעת על ספרים? כן..הניירות המודפסים,  אלה ששיכים למאה הקודמת. לא ראית מעולם…אני מתארת לעצמי, הם לא נפוצים. כן..ראיתי, נגעתי, דפדפתי…קראתי. למה? כי הם מופלאים, מלמדים, מעוררים. פותחים חלונות לעולמות קסומים. מפעילים את הדמיון.

כמה קראתי? רק כמה לצערי.

חברתי כתבה כמה סיפורים בעצמה ואחר כך היינו מסתודדות ומקריאות אחת לשניה. חלמנו יחד את הגיבורים וחווינו את שעבר עליהם וזה היה הסוד שלנו.

על מה כתבה?

על בנים ובנות, אהבה וכאב וכל שאר הרגשות שמופיעים בספרים שקראנו. לא ממש ידענו, איך הם מרגישים ולמה הכוונה, אבל דמיינו והענקנו להם סימני זיהוי וכך יכולנו להבדיל ביניהם, בנסיון לנחש למה התכוונו…

איזה רגש הכי דיבר אלי?

אני מאד רוצה להרגיש מהי "אהבה"…

יום אחד פסק הכל. בבת אחת פסק. חינכו אותה מחדש, את החברה שלי וכשחזרה היתה אחרת. לא התעניינה יותר בספרים. אני חושבת, שאפילו שכחה, שאי פעם קראה בהם וכתבה מילים משלה.

אז הפנמתי שאסור להיות שונה מאחרים ושהתגמול על השונות הוא, לשכוח שאי פעם היתה בך.

ולמה עכשיו?

אתה לא מבין? לא היתה לי ברירה. הם רוצים שאהרה…אני לא רוצה ללדת ילדים. אם אסכים, אוכל להשאר פחות או יותר עצמי ואם אסרב, אחונך מחדש, אהרה ואאבד את עצמיותי…. איך תוכל להבין,  אתה גבר ונוסף לכל, מייצג את הצד שכנגד.

רוצה להבין, אתה אומר שיש גם דרך אחרת..?  לא ללדת, לא להיות עם בן זוג ובכל זאת להשאר אני?  

ואתה מבטיח לי שתשמור את סודי? למה?

סקרנתי אותך מאז ילדותי…הבנתי. אני רוצה לחשוב.

מה זאת אומרת, להחליט עכשיו? אתה נותן לי שתי דקות להחליט על המשך חיי ואני יודעת, שאין לי הרבה אפשרויות לבחור מתוכן.

אתה לא מספר לי הכל. אני מרגישה שאתה מסתיר ממני פרטים.  אתה מציע לי אלטרנטיבה,  מבלי  להסביר לי אותה… אבל אני יודעת שאני מסכימה.

אני מקשיבה…

לא ידעתי שניתן להוציא לגמרי את המוניטור. ולא יוכלו לדעת שאני לא…וזה מסוכן? תשנה את רשימת הנתונים…אבל איך…כבר הוצאת מוניטור בעבר, ממש בעצמך?

למה השתתקתי? אני חושבת שאני מתחילה להבין…התכוונת להוציא את המוניטור בכל מקרה. איני הראשונה. אני שייכת לאחרות ואתה מסיבה כלשהי, מעוניין לעזור לנשים כמוני…יש גם גברים "אחרים"?

למה אתה שותק?

 החיוך הזה שלך..כשהזכרתי גברים, מאד מטריד אותי.

אני קצת מבולבלת…לא אני בעצם לא ממש מבולבלת.

יש לי השערה פרועה לגמרי. אתה לא חייב לענות לי. אין גברים אחרים…אין בכלל גברים?

שוב החיוך הזה …

כן, שמעתי על שיבוטים. כולם דומים זה לזה, הם מאותה ביצית שמופרית. ומה עם החברה שלי, הרי דיברתי איתה, מסך מול מסך, היה לה שער כמעט כתום ולי יש בצבע שחור וחלמנו ביחד…

ובכיתה שלי היו בנים, הם לא דמו אחד לשני, ראיתי אותם…דיברתי איתם, כינו אותי "חולמנית" ולפעמים לעגו לי… לאן הם נעלמו, גם הם שיבוטים?

ונשים? יש עוד כמותי…איפה הן נמצאות? 

מה קרה, אני לא מצליחה לפענח את ההבעה שלך. אתה מלחיץ אותי…

אתה מתכוון שראיתי הולוגרמות ולא אותם עצמם?

 זו הסיבה שהם נראו שונים ממסך אחד לשני? גם הנשים הולגרמות?

ואני…? מי אני?

כולן נראות דומות לי? אבל אתה גבר ואני אישה.

אני מתחילה להבין… אתה…כמוני.

אחרון שנשאר מסוגך, אבטיפוס נכחד של גבר, ואני…

מסוג אחר ואמורה להחליף אותך למטריאכליות של העולם החדש…

אתה שוב מחייך, מסכים איתי.

זו לא כל האמת? אז…מהי האמת. ההבעה שלך לא נעימה לי. ספר לי, אני רוצה לדעת…אני מקשיבה.

אתה נפרד ממני. "החינוך המסיים", סוגר את מחזור השיבוטים שנוצרו ממך… פשוטו כמשמעו ובחרת בי, כי אני יחודית בצורת המחשבה שלי…ועלי מוטלת החובה להמשיך לשבט מביציותי, מחזור חדש של דור המשך…ועד אז אני לבדי. לבדי..

 

.


‫במרחבי היער: שלושה שירים מאת גילית חומסקי‬

$
0
0

קְרִיאָה

רֹב הַיָּמִים
הֵם קְרִיאָה בְּמֶרְחֲבֵי הַיַּעַר.

אַחַת לְפִתְאֹם
קוֹל מְהַדְהֵד מִקְּצֵה הַיְּקוּם
מִישֶׁהוּ שׁוֹמֵעַ!

מִלִּים הֵן שְׂפַת הַתְּהוֹם
אַל תִּטְעִי בְּשִׁירַת הַסִּירֵנוֹת.
זוֹ אֵינֶנָּה הַזְמָנָה
לַחֲצֹת יַמִּים וִיעָרוֹת
לְהַנִּיחַ כַּף יָד אֶל כַּף יָד
הַיְּקוּם לֹא עוֹמֵד לִקְרֹס

כְּשֶׁמִישֶׁהוּ אוֹמֵר שָׁמַעְתִּי אֶת הָרוּחַ
הוּא לֹא אוֹמֵר אוֹתָךְ
הוּא לֹא אוֹמֵר אוֹהֵב
הוּא לֹא אוֹמֵר

הַכְּתֹבֶת חֲרוּטָה עַל עֵץ
אַתְּ יְכוֹלָה לִקְרֹא אוֹתָהּ
וְזֶה הַכֹּל.

הִתְנַגְּדוּת

אֲנִי נֶכְדָּתוֹ שֶׁל פַּרְטִיזָן
שֶׁנִּשְׁלָף מִסִּלּוֹנֵי בּוּדָפֶּשְׁט
וְהָיָה לְלוֹחֵם בַּיְּעָרוֹת

עַד הַיּוֹם לִפְעָמִים
קוֹל נְקִישַׁת הַכַּף עַל כּוֹסוֹת הַקְּרִיסְטַל
יָכוֹל לְעוֹרֵר הֵדֵי גַּעַשׁ קַדְמוֹן:

אוֹי, אַתֶּם לֹא.
אֶבְרַח אֶל הַיְּעָרוֹת
אָמוּת בַּיְּעָרוֹת
אֲבָל אַתֶּם לֹא.

פְּרוֹפּוֹרְצְיוֹת

דְּקִירַת סִכָּה
הוֹפֶכֶת בַּלּוֹן
לְמַזְכֶּרֶת מִפְּלַסְטִיק.

דְּקִירַת סִכָּה
הוֹפֶכֶת עוֹלָם
לְעוֹלָם שֶׁדָּקְרָה בּוֹ סִכָּה.

גילית חומסקי

גילית חומסקי היא ילידת בני ברק, 1978, ומתגוררת בגבעת שמואל. חומסקי היא בעלת תואר שני במחשבה מדינית מאוניברסיטת בר-אילן. היא פירסמה שלושה ספרי שירה שהאחרון בהם "ניקולאס יוז חוקר בקוטב הצפוני" (עכשיו, 2010), וכן שלושה ספרי פרוזה שהאחרון בהם, "גחליליות" (ידיעות ספרים, 2012), היה בין המועמדים לפרס ספיר 2013.

השיר "חית געגוע" ביקום תרבות.
"סחופי הרוחות" ושני שירים נוספים ביקום תרבות.
"אחרי נגיעה מקרית" ושלושה שירים נוספים ביקום תרבות.
"סדר הדברים" וחמישה שירים נוספים ביקום תרבות.
הסיפור "רשימת תפוצה" ביקום תרבות.
האתר של חומסקי "רושמת".
חומסקי בלקסיקון הספרות העברית.

‫פלאש גורדון בעולם הרובוטים‬

$
0
0
FLASH GORDON NOVARO NO.33 DE NOVARO
 

שמונים שנה של איש החלל המפורסם מכולם פלאש גורדון.ואנו ממשיכים בפרסום מיטב הסיפורים עליו בעברית.

והפעם פלאש  במאבק נגד עולם שבו בני האדם היו טפשים מספיק כדי ליצור רובוטים שהחליפו אותם. אולי אזהרה לאנושות? כמובן הנושא לא חדש, רמזים ברורים עליו מופיעים בספר בראשית בסיפור אדם וחווה. הוא מופיע בצורה ברורה  לראשונה  בסיפורים היהודיים על הגולם הקם על יוצרו עוד מימי הביניים ,  ואפילו אייזיק אסימוב כתב עליו, אלא שאצלו זה ״תסביך פרנקנשטיין״ שגורם לבני אדם לפחד מרובוטים. ובכל זאת האזהרות עולות שוב היום ויותר מאי פעם  כמו למשל  בסרטים כמו "סדרת "בשליחות קטלנית " על מחשב שמשתלט על האנושות.ובמאמר הזה "כן אדוני הרובוט.

במקור הסיפור פורסם באנגלית  בהמשכים תחת השם The Robot World  מהראשון במאי 1969 עד השישי לאוגוסט 1969.

הסיפור נכתב בידי   סופר המדע הבדיוני  הידוע  הארי האריסון הכותב הקבוע של פלאש גורדון במהלך שנות השישים. האריסון עסק כבר בכמה וכמה מסיפורי המדע הבדיוני שלו במוטיב המאבק בין האדם והרובוטים שאותם יצר.

הצייר  של הסיפור  הוא דאן בארי הצייר הקבוע של "פלאש גורדון " במשך קרוב ל-40 שנה. ( אם כי נראה שעוזר,"צייר צללים "  בלתי ידוע של בארי צייר אותו בפועל ובארי שהשתמש לאורך השנים בעוזרים רבים רק חתם את שמו ).

בעברית הסיפור  פורסם לראשונה  ב-1987 במגזין הקומיקס השבועי של העיתון היומי "חדשות "שנקרא "חדשות- קומיקס" ובו הופיעו סיפורים על דמויות קומיקס ידועות כמו "ארצ'י " והסוכן החשאי קוריגאן וגם על פלאש גורדון שעליו הופיעו שני סיפורים בתקופת הקיום הקצרה של המגזין. בעשרה הגליונות הראשונים הופיע  סיפור  אחר של פלאש גורדון  שבו גורדון נאבק במדען רוסי המטורף גרגור גרבובסקי.

"פלאש גורדון נגד אדון הרובוטים "הופיע מגיליון 11  של המוסף שהופיע  מהתשיעי באפריל ועד גליון 22 של המוסף שהופיע בתשיעי ליולי 1987.ואז המוסף נסגר  בפתאומיות והסיפור נקטע באמצעו בשיא המתח.האם יצליחו פלאש גורדון ואנשי צוותו להתגבר על עולם שלם של רובוטים קטלניים? השאלה הזאת נשארה עבור הקוראים הישראליים  ללא תשובה.העיתון "חדשות " עצמו נסגר שש  שנים מאוחר ביותר בדצמבר 1993.

חובב פלאש גורדון אלון איצקוביץ השלים את תרגום הסיפור ופירסם אותו בעברית לראשונה  תחת השם "פלאש גורדון בכוכב הרובוטים "בתקליטור "בוקי 171 -הסיפורים האבודים ".והסיפור מתפרסם כאן באדיבותו.

מי שרוצה להשיג תקליטור שלם של עוד סיפורי פלאש גורדון ודמויות קומיקס אחרות מתורגמות בידי אלון מוזמן ליצור עימו קשר במייל :

aloni@NESS-MATACH.CO.IL

 

עד כה פירסמנו ב"יקום תרבות" את הסיפורים האלו על פלאש גורדון :

פלאש גורדון וגיבורי קרית הירח, שבו פלאש מתמודד עם התרסקות של תחנת חלל ענקית על על כדור הארץ.

פלאש גורדון וכובשי החלל האמיצים, שבו פלאש ואנשי צוותו מתמודדים עם חייזר מסוכן במיוחד שחודר לחללית שלהם בסיפור שהוא מקור ההשראה לסרט האימה המפורסם "הנוסע השמיני".

פלאש גורדון בעיר מאדים הקסומה, שבו פלאש מחפש אחרי שרידי תרבות קדומה במאדים שאולי אחראים לרצח של אנשי כדור הארץ שהגיעו לשם, ואולי לא. כל הסיפורים האלה הם משנות השישים, ואת כולם כתב סופר המדע הבדיוני הארי האריסון.

פלאש גורדון פוגש את נוח השני.   סיפור חדש יותר שצייר דאן בארי  מ-1980 ובו פלאש וזרקוב מתמודדים עם רובוט שמתכנן לישב את כדור הארץ עם חיות מכוכב אחר.

‫השבר הסורי-אפריקאי כסמל לשבר הכלכלי-חברתי-פוליטי בישראל: "יקיצת נשיקה"מאת דב בהט‬

$
0
0

  

  ירון אביטוב סוקר ספר חדש המשתייך לז'אנר חדש במדף הספרים הישראלי  נדיר עד כה אך שצובר תאוצה במהירות :הרומן הפוליטי העוסק בנבכי הפוליטיקה הישראלית.   

דב בהט, יציקת נשיקה, טוטם, 213 עמ'  

תקציר הספר : 

הרומן החדש של  פרופ' דב בהט, מדען ישראלי בעל שם עולמי, מצייר תמונה סאטירית, מרתקת, אמיצה ומפוכחת של פנים שונות בחברה הישראלית: אהבה תמימה וצובטת של זוג צעיר, הנאבק בקשיי הקיום המייאשים, ויחסי הון-שלטון-תקשורת, בד בבד עם הצורך להסתגל לטכנולוגיה מודרנית ועתידנית, הפולשת כמעט לכל היבט בחיי היומיום שלנו והופכת אותם לסוריאליסטיים. יקיצת נשיקהמעיר את הקורא, מטלטל אותו, מזמין אותו לחצות את גבולות הפנטזיה ומעורר בו געגוע לתום ולפשטות של פעם.   ראש הממשלה, יורם מלך, ורעייתו רחל'ה ניצבים בראש הצמרת הפוליטית בישראל, על עוצמתה הכלכלית, המדינית והחברתית. מנגד – יעל וגידי, זוג צעיר ממעמד הביניים החבוט, אשר מנסה לפלס את דרכו בסבך קשיי הקיום היומיומיים, ההולכים ומכבידים עליהם.הרומן מלווה את שני הזוגות בהתמודדותם עם האתגרים בחייהם השונים בתכלית, ובאמצעות סיפורם האישי מחדד את המציאות ההזויה של החברה הישראלית. 

 השבר הסורי-אפריקאי כסמל  לשבר הכלכלי-חברתי-פוליטי בישראל: 

ירון אביטוב  

ב"יקיצת נשיקה" הופך דב בהט, גיאולוג בעל שם עולמי, את השבר הסורי-אפריקאי לסימבול לשבר הכלכלי-חברתי-פוליטי בישראל, ואת הסדקים בעטיפת קרום כדור הארץ לסדקים שקשה לאחותם בעתידנו. הווה אומר, החור באוזון הוא משל לא רק למצבו של האקלים אלא גם של האקלים הפוליטי, החברתי והאישי של ישראל, ובהט רומז לנו בעצם שכולנו עלולים להישאב החוצה דרך החור הזה אל גלקסיות אחרות. ואולי גם שם לא מובטח לנו עתיד טוב יותר. לא רק השבר והסדקים מהווים סמלים מרכזיים ברומן אלא גם הים והטביעה. שני הגיבורים המרכזיים של "יקיצת נשיקה", לפחות ברובד האישי של הרומן, גידי כהן וחברתו יעל, כמעט וטובעים בתחילתו בים, אולם בהמשך הם טובעים במציאות הכלכלית הקשה, ואחד מהם, גידי, כמעט וטובע גם בים של תככים פוליטיים של עסקנים הרוצים להקריב אותו על מזבח מזימות ההישרדות של ראש הממשלה. 

 סמל נוסף ברומן הוא ים המלח, המקום הנמוך ביותר בעולם, שהוא גם הנמוך ביותר שאליו מגיעים הגיבורים, בתחום האישי והפוליטי. ים המלח, ובמיוחד המלון "חלומות אהבה", שחלק משמעותי מהרומן מתרחש בין כתליו ובסביבתו, מתואר כאן כמעין סדום ועמורה. בית המלון הוא בית הבושת הכי אקסקלוסיבי בעולם, שאליו מגיעים לקוחות החושקים בתרגילי פסיכותרפיה סקסואלית, והוא גם המקום שבו חוגג ראש הממשלה החדש את בחירתו, ושם גם מסתיימת למעשה הדמוקרטיה הישראלית והופכת לעריצות מחשבתית וטכנולוגית. בים המלח גם נרקחות מזימות אפלות, ואחת מהדמויות ברומן אף מתה בנסיבות מסתוריות, היכולות להתפרש כרצח שבוצע על -ידי המולטי-מיליונר שמימן את מסע הבחירות של ראש הממשלה. 

 מאידך, המלון "חלומות אהבה" הוא גם המקום שמעניק הזדמנויות תעסוקה לגיבורים המובטלים, שבעיר הגדולה מתקשים למצוא פרנסה. וכאשר הגיבורים הללו מפוטרים מהמלון, הם נשארים למעשה חסרי עבודה וחסרי כול. בישראל העתידנית של בהט לא תל אביב וירושלים הן אפוא המרכז, אלא ים המלח והמליחות הכבדה שלו המותירה טעם מאוד מלוח גם באשר לעתיד המדינה. 

 הרומן מתזז בין הרובד הפוליטי לרובד האישי, בין הווה לעתיד, והוא מהווה ייצוג של כמה סוגות ספרותיות בעת ובעונה אחת: ריאליזם, סאטירה, אלגוריה, פנטסיה ואף אלמנטים מספרות המדע הבדיוני. נקודת ההשקה בין האישי לפוליטי אינה יוצרת התכה, אלא סוג של שבר נוסף והתבקעות שמובילה להיפרדות. 

 ספרו של בהט בנוי כמו הלוחות הטקטוניים של כדור הארץ. כשהם שומרים על מרחק ביטחון זה מזה, הרומן מתנהל לכאורה בדרך המלך, כשמו של ראש הממשלה, ד"ר יורם מלך, אבל במצב של התנגשות, מתרחשת רעידת האדמה הפוליטית שהכול מחכים לה, ובמיוחד הגיבורה יעל, המאבדת במרוצת העלילה את בתולי תמימותה והופכת למעשה כמו כולם. יעל חיה בחרדות קיומיות מפני טביעה חוזרת והתפרצות רעידת אדמה גדולה שתכרית את הכול. בשעה שהיא ואהובה גידי עובדים במלון פוקדים אותה סיוטים שהלוחות הטקטוניים מתנגשים ומוחצים אותה. אבל החרדות הללו הן רק הקרנה של האיום החברתי-פוליטי הנשקף לעתידם של אזרחי ישראל. במקום רעידת אדמה פיזית אחת גדולה, פוקדים למעשה את יעל רעידות אדמה נפשיות קטנות ומצטברות. 

 הרומן מציג שני מודלים של זוגות וזוגיות. המודל האישי: שני צעירים יפיופיים ותמימים, גידי ויעל, ולעומתם במודל הציבורי, הזוג הבוגר, ראש הממשלה ורעייתו, שאינם בוחלים בשום אמצעי כדי להתבצר בשלטון. בני הזוג הבוגרים מכירים רק את שפת הכוחנות והעריצות השלטונית, וכשהם יתקלו בזוג צעיר ותמים כמו גידי ויעל הם לא יהססו להשתמש בהם למטרותיהם, ולאחר מכן להשליכם לכלבים. 

 תקציר העלילה: יעל וגידי נפגשים בחוף הים ומצליבים מבטים. היא נכנסת לשחות, הים מתגעש פתאום והוא שוחה אחריה כדי להצילה. המציל האישי שלה כמעט וטובע בעצמו. מי יציל את המציל? לתפקיד נבחר אחיו הבכור של גידי, יואב, העובד כמציל בחוף. גם דמות המציל ברומן היא לגמרי סימבולית כמו דמויות רבות אחרות, והוא משמש כמעין המציל הלאומי. בעוד שני הגיבורים הצעירים, הטובעת והמציל האישי שלה, הופכים לחומר ביד היוצר של מפלגת השלטון, המסדרת להם עבודה בבית המלון, אבל מנסה להשתלט על אישיותם. מאידך, האיש שהצילם מטביעה, האח יואב, הופך לדובר האופוזיציה והוא זה שיציל לבסוף את אחיו הצעיר מהמזימה האורווליאנית שרוקחים לו. כיוון שכאמור מדובר ברומן סימבולי, שכל סמל בו הוא בעל משמעות ברורה, האם בהט רוצה לומר לנו שהאופוזיציה היא זו שתציל את ישראל מטביעה? 

 במישור הציבורי ניצבת ישראל לפני מערכת בחירות הרת גורל. המועמד המוביל לזכייה הוא ד"ר יורם מלך, נכה צה"ל (גידם שאיבד את ידו במלחמת לבנון), שבא מתחום המדע ורוצה לשנות את הפוליטיקה הישראלית, כביכול לטובה, מבפנים. מלך נבחר למשרתו בזכות היותו תוצר של מסע יחסי ציבור שמאחוריו מסתתר בלון ריק. למעשה, מלך הוא תוצר מובהק של האמריקניזציה בחברה הישראלית: הוא מבטיח לבוחרים הרים וגבעות של "דמוקרטיה חדשה" ושוויון, אבל לאחר היבחרו מתרחק מיד מכל מה שהבטיח ובמקום דמוקרטיה חדשה הוא מטפח גינוני מלכות היאים לשמו ומנהיג בארץ דיקטטורה ברוח האח הגדול. הרודנות הזו מושתתת באמצעות טכנולוגיה חדשה המאפשרת מעקב צמוד אחרי אויבים מבית ומחוץ. 

 עם זכייתו, מאמץ ד"ר מלך גינוני מלכות ואשתו הבחשנית הופכת לצלע השנייה בזוג המלכותי המסוכן. המלך, בעל הדוקטרינה התאצ'ריסטית שפוגעת במעמד הביניים ובשכבות החלשות, נתמך כלכלית על ידי מיליארדר שהוא איל הימורים מפוקפק, זוכה ליועץ בחירות אמריקני צמוד, כותב ספר שנועד להאדיר את שמו, ונעזר בשטיקים יחצ"ניים שהם בעיניו חזות הכול. הוא מאמץ דפוסים אמריקניים ומשתף פעולה עם ארה"ב אך בהמשך מגיע איתם לעימות חזיתי. אם כל הדוגמאות הללו מזכירות לכם ראש ממשלה ישראלי מכהן, אין זה מקרי. בהט כתב רומן עתידני המתרחש למעשה בחלקו בהווה. הוא שואב חומרים לא מעטים מהמציאות הישראלית של השנים האחרונות (מחאה חברתית חריפה ומשבר כלכלי) ומעצב אותם בדרך ספרותית משלו שמעצימה את האיום. 

 הרומן של בהט צמוד לכאורה למציאות, אבל באספקט אחד חשוב הוא מתעלם ממנה. הוא לא מתייחס למשל לבעיה הפלסטינית, וגם האיום האיראני אינו קיים בכלל, אולי מכיוון שהאיומים הגיאולוגיים והאקלימיים האחרים חמורים בעיני המחבר פי כמה. 

 עד מהרה מתברר שהמלך הוא עירום. באמצעות טכנולוגיות ישראליות-אמריקניות, מפתח המשטר החדש מכשיר אינטליגנטי מיוחד המאפשר לעקוב ולצותת לאויבים מבית ומחוץ. המפתח להבנת הרומן הוא ה"מפתחון", אותו מכשיר מעקב, וכן כמוסת האגו-שוט, שהיא מעין הפרוזאק של האליטה, העוזרת לראש הממשלה לייצב את האגו שלו. מינון גבוה והוא מסודר, מינון נמוך והוא סובל ממיגרנות קשות. חשיפת הסוד שראש הממשלה שולט בבני עמו באמצעות כמוסות לא חוקיות מזעזע את אושיות שלטונו והדרך שלו להתרסקות קרובה מתמיד. אבל בזכות ערמה של תכסיסים מכוערים הוא מצליח להישאר בשלטון, כפי שאוהבים תמיד רודנים מסוגו בכל רחבי העולם, המכריזים מן השפה אל החוץ שהם נשארים לטובת בני עמם, אולם פועלים למעשה למען טובתם האישית בלבד. 

 גידי ויעל הם בעיני דמויות ייצוגיות: שניהם צעירים ויפים ובעלי כישורים מגוונים, אך המציאות הכלכלית מונעת מהם להגשים את עצמם. משום כך, עליהם למכור את נשמותיהם כעבדים נרצעים למפיסטו: גידי למקום עבודתו ולשליט שרוצה להשתמש בו למטרותיו הנלוזות; ואילו יעל, שלא רוצה להיות חלק מהמשחק הפוליטי והחברתי, למחזר קשיש זר המציע למעשה להיות התומך הנדיב שלה. יעל עוברת תהליך של התפכחות מוחלטת מהכול: גם מהאהבה, שהולכת ומתפוגגת במציאות הטובענית, וגם מהשלטון המתעתע, והיא מחליטה לעקור ללונדון, שם ברצונה להגשים את חלומה ולהיות זמרת. אלא שהמעבר הופך אותה לתלויה בתומך נדיב קשיש, והיא מבינה למעשה שאין מתנות חינם. העובדה שהקשיש מזכיר לה את סבא שלה לא מחלצת אותה מהתלות של כל הדמויות ברומן במשולש הברמודה המסוכן של הון, שלטון, תקשורת. 

 המקרה של גידי הוא טיפוסי אף יותר לתלות הזו. גידי שכמעט וטבע בתחילת הרומן הוא דוגמא ל"קול צף" טיפוסי, למה שכינה רוברט מוסיל "האיש ללא תכונות". גידי הופך גיבור לשעה, המשטר משתמש בו, אבל לאחר מכן כשתפקידו תם, הוא נזרק ממקום עבודתו. הוא מצטרף באורח מקרה להפגנות המחאה ההמוניות נגד ראש הממשלה (הסיסמאות מאוד דומות להפגנות המחאה של שדרות רוטשילד והמפגינים טוענים שראש הממשלה מוליך את ישראל לפשיטת רגל דמוקרטית וכלכלית ולשלטון של סתימת פיות), והתקשורת שוב הופכת אותו לגיבור בכל כורחו. בהמשך, לא היה חסר הרבה שהתקשורת שבנתה אותו תצליח להרוס אותו. 

 לא רק גידי הוא מריונטה. כל הדמויות האחרות ברומן, מיועצת הסתרים החשקנית של ראש הממשלה המכהן, ועד הכוורת המזמזמת סביבו הם מריונטות. למעשה, גם המלך בכבודו ובעצמו, יורם מלך, הגם שהוא מאמין שהוא חולש על כולם בזכות צבא התככנים והלחשנים שלו, ובעיקר בזכות ה"מפתחון", הוא לא יותר מאשר מריונטה. הוא נשלט בידי האמריקאים ונשלט בידי אשתו הבחשנית ונשלט בידי צוות עוזריו הנכלוליים, ונשלט בעיקר בידי כמוסת האגו שוט, שלה הוא מכור. הוא פיתח בה תלות גדולה כזו, שאם מישהו ייטול ממנו את הצעצוע שלו, הוא יישאר מרוקן כמו רכבת חשמלית שתנותק מהזרם. 

 "יקיצת נשיקה" יעורר מחשבה ודאגה אצל הקורא, כיוון שכאמור אין הוא מתרחש לכאורה בעתיד הרחוק כמו ספרי המדע הבדיוני, אלא מדובר בעתיד המתרחש ממש מעבר לפינה. בגיל מבוגר יחסית, מצליח בהט להוכיח שהוא לא רק גיאולוג טוב אלא גם סופר בעל איכויות היודע להפגיש בצורה אמינה בין ה"אנחנו" ל"אני", בין האישי לציבורי וללוות את המפגש הזה במסרים שאי אפשר לטעות בהם ובנגיעות ספרותיות יפות המעידות שאילו התפנה קצת קודם ממשלח ידו העיקרי, אולי היה  צומח לנו סופר משמעותי על המדף הרבה קודם לכן. 

ראו גם : 

סרטון פרסומי על "יקיצת נשיקה" 

גבריאל מוקד על הספר  

 

דב בהט מחבר "יקיצת נשיקה"  

‫התעלומות שמאחורי המיתוסים הקדומים‬

$
0
0

                    

מה עוד מספרים מיתוסים ואפוסים?

                                     חיים מזר

פורסם ב "כל כוכבי אור"  האגודה הישראלית לאסטרונומיה כרך 17 גיליון  6 – 5  נובמבר דצמבר  1990

 

מבוא

אבני יסוד שעליהן נבנו חברות ועמים בעבר וגם כיום מלוות עמים רבים הם המיתוסים והאפוסים. אין מדינה בעבר שלא היו לה מיתוסים  ואפוסים משלה, את אותם אבות מייסדים שהניחו את התשתית החברתית להקמתן של מדינות ואימפריות. מיתוסים ואפוסים אלה כוללים גלעינים לא מעטים של אמת היסטורית ואגדות שבאו להאדיר ולפאר את אותם אבות מייסדים וליצור אצל דורות ההמשך מוקדי הזדהות שאפשרו את המשך קיומן של מדינות אלה. בבדיקה השוואתית של מיתוסים ואפוסים אלה אפשר יותר מאשר פעם להבחין בקווי דמיון מסוימים בין חברות שמפרידים ביניהם מרחקים גדולים ושנות דור רבות. קווי דמיון אלה יכולים להוביל להנחה שחברות אלה התנסו בחוויות משותפות דומות ברווחי זמן שונים או שההתנסות התרחשה באותה יחידת זמן ובאותו מרחב גיאוגרפי של כדור הארץ כולו ובמקרים לא מעטים לחשוף אוצרות ידע שהיו ידועים בזמנים אלה, אשר אבדו ברבות השנים ורק בדורות האחרונים התגלו מחדש לפחות בחלקם. בדיקה זו יכולה להיות מרתקת מבחינת העניין שבה. מכיון שכמות המיתוסים והאפוסים שנכתבו לאורך ההיסטוריה  היא אדירה  ייבדק  כאן מספר מצומצם למאוד שלהם וגם זאת בבחינת  הצצה  ובמידת האפשר ייעשה ניסיון לנתחם.

המבול ולפניו

המבול.ציור מאת מיכאל אנג'לו.

 

אמנם דרך סיפור המבול במקרא היא ייחודית, אך סיפורים דומים על מבול וניצולים מופיעים ברשומות של עמים רבים בעבר וגם כסיפורים שהועברו מאב לבן בתרבויות האורליות. לאמיתו של דבר זהו סיפור חובק עולם מקווי הרוחב הצפוניים של כדור הארץ ועד לקווי הרוחב הדרומיים. החל בנורדים ובקלטים, עובר בעם ישראל, שומר ומצרים וכלה באינקה שבדרום אמריקה. תפוצתו הגדולה של הסיפור על פני כדור הארץ כולו נותנת בסיס להשערה שסיפור זה מבוסס  על אירוע אמיתי אשר התרחש בעולם כולו והשאיר את חותמו על האנושות כולה כחוויה  טראומטית. אם אכן התרחש אירוע  בממדים כה קולוסאליים מתעוררות שלוש שאלות והן: מהו אירוע זה? מתי הוא התרחש ? כמה זמן הוא נמשך?

אם לתרגם את משמעות האירוע למונחים של ימינו מדובר  בהצפות אדירות ממדים התרחשו כנראה בו  זו זמנית על כדור הארץ. ואמנם הגיאולוגיה יודעת לספר כי לפני 12,000 שנה הסתיימה תקופת קרח. זוהי תקופת וורם. האם יש לכך עדויות בכתובים? כפי הנראה כן. עדות אחת ואשר יש עליה לא מעט מחלוקות היא עדותו של אפלטון. בכתביו  אפלטון  על מפגש בין סולון עם כוהן מצרי(1). פגישה זו התקיימה במאה ה – 6 לפני הספירה. וזה סיפר לאורחו ש – 9000 שנה לפניהם היתה ממלכה בשם אטלנטיס ששיטפונות אדירים הביאו לשקיעתה. סיכום השנים שעברו מאז ועד ימינו מראה שאירוע זה התרחש לפני כ – 11,600 שנים. מקור אחר הוא המסורת הטמילית, היום סרילנקה (2) המדברת גם היא על מבול  אם כי לפי דבריה היו שלושה מבולים ומציינת איזו שהיא ראשית שהתחילה לפני כ – 11,000 שנים. אמנם קיים הבדל בין המספרים, אך אם נביא בחשבון גורם של טעות בדיווחים הרי שמדובר באותה תקופה.

 מסיפור המבול כפי שהוא מוצג במקרא עולה כי היתה ידיעה מוקדמת על אסון הממשמש ובה וכי יש להתכונן לקראתו  על ידי בניית ספינה גדולה שתאפשר לקלוט את נוח, בני ביתו ובעלי חיים כדי לאפשר הקמת חברה אנושית מחדש במועד מאוחר יותר. סיפורים דומים על הכנות לקראת שיטפונות צפויים והינצלות מופיעים גם אצל עמים אחרים (3). סיפורים אלה מעוררים שתי שאלות הכרוכות  זו בזו והן, האם היו סימנים מוקדמים שהעידו על אסון קרב  ובאם עמדו לרשות הצופים מכשור וכלים שאפשרו תצפיות אלה ואשר אבדו?

בספרו "יום הדין 1999" (4) צ'ארלס ברליץ  מביא ריכוז של מסורות  המספרות על המבול ובכל אחת מהן נמסר משכה, כאשר המסורת שנותנת את הזמן הקצר ביותר מדברת על 6 ימים  ו – 6 לילות (בכתבים אשוריים- בבליים) ומסורת האינקה מדברת על 60 ימים  ו – 60 לילות. שבט ההורון באמריקה הצפונית נותן תקופה קצת מעורפלת אם כי גם ארוכה למדי . על פי מסורת זו המבול נמשך מספר חודשים.

קשה להאמין שגובה פני הים בעולם כולו עלה כתוצאה מהסתיימותה של תקופת הקרח תוך מספר ימים. הסבירות נותנת משקל יותר לתקופה של מספר חודשים. ושוב מתעוררת שאלה. הסתיימותה של תקופת קרח המלווה בהמסת קרחונים על פני שטחים נרחבים בעל היקף גלובלי נמשכת אלפי שנים. ההפשרה היא הדרגתית. מהמסופר במקורות השונים  עולה כי ההפשרה נמשכה תקופה קצרה למאוד.  מה שאומר הפשרה פתאומית על פני שטחים נרחבים של כדור הארץ. מה גרם לכך? יכול להיות (ההשערה המוצגת כאן נאמרת עם הרבה הרבה זהירות) ששינויים אקלימיים חריפים ומהירים למאוד הביאו בעקבותיהם להתחממות כדור הארץ, להמסת הקרחונים לרבות בקטבים ולעליית פני  האוקיינוסים  ב-  200 מטר. עדות שיכולה לתמוך בכך אם כי בעקיפין היא עדותם של שבטי האינדיאנים בצפון אמריקה המספרים על תקופה בה תחומי מושבם היו מכוסים בשלג (5).

על פי המסופר במקרא תיבת נוח הגיעה למנוחה כאשר נעצר על פסגת הרי אררט. הרי אררט מתנשאים לגובה של יותר מ – 5 ק"מ. שמועות עקשניות למדי (6) טוענות שאיזה שהוא גוף אכן נמצא על פסגת ההר. מה נמצא שם לא ברור. אם אכן אלה שרידים של ספינת ניצולים מאותו אסון, כיצד הגיעה לשם הספינה? אם נביא בחשבון שגובהם של האוקיינוסים עלה ב – 200 מטר, הפרש של 4.8 ק"מ הוא גדול מדי. עם זאת יש לציין שמספר מסורות מספרות שהמים כיסו את ההרים ( כמו בספר בראשית והמסורות של שבטי הטולטקים, ההופי והגואאראני).

אם אכן אלה היו פני הדברים, הרי שקווי החוף לפני 12,000 שנים היו שונים מקווי הנוף הנוכחיים ואיים שונים היו מחוברים ליבשות. כל אותם איזורים תת ימיים הקרובים לחופים ועומקם אינו עולה על 200 מטר ראויים למחקר ארכיאולוגי.

מכל אותן מסורות המספרות לנו על אותו מבול מתבקשת מסקנה מסקרנת כשלעצמה והיא שקודם למבול היתה קיימת תרבות אחרת בעולמנו  או שהיו קיימות מספר תרבויות ואמנם מסורות אלה מדווחות על כך. שירת גלגמש מספרת כי  "המבול שטף את מרכזי השלטון" (7) וחלק ממרכזים שלטוניים אלה מוזכרים מפורשות (8) והם ארידו, בר –טיביריה, לרק, סיפר ושורופק כשכל אחד ממלכיהן של ערים אלה חי עשרות אלפי שנים (9). מספרים אלה נשמעים פנטסטיים ויכול להיות שבסיס  החישוב שלהם שונה מהמוכר לנו. קאסוטו ( 10) במחקריו מציין שזואסטר מקבילו של נוח בעלילות גלגמש שנות מלכותו היו 36,000 שנים, שעל פי חישוביו הן שוות ערך ל – 600 שנים במובן שאנו מכירים. גם תוחלת חיים זו היא ארוכה מעבר לשנות אנוש בימינו. עדות תומכת לתוחלת חיים ארוכה לפני המבול מופיעה  בספר היובלים (11). הכתוב מציין : "כי ימי הקדמונים הם תשעה עשר יובלים ואחרי המבול החלו להמעיט מתשעה עשר יובלים ולהקטין מהיובלים… כי אברהם לא כילה ארבעה יובלים בחייו עד כי זקן.. ובימים ההם אם יחיה אדם יובל וחצי יובל ואמרו עליך האריך ימים…". גם בספרות המצרית נמצאת עדות לקיומם של מרכזיים תרבותיים לפני המבול. פפירוס טורון (12).מספר על תרבויות שקדמו למצרים עד 40,000 שנים אחורה בזמן.

אסטרונומיה

מבין השורות, בקריאת אותם טקסטים שנכתבו לפני אלפי שנים מבצבצות מספר ידיעות אשר אין אפשרות לדעת עליהן בלי להיות במקומות אליהם מתייחס ידע זה. או שדרוש מכשור מתאים להשגת ידע זה. השאלה היא מהיכן שאבו כותבי הטקסטים את הידע? דוגמה אחת מופיעה בספר המתים המצרי (13). קיימת התייחסות אם לצטט "לכוכבים שאינם נחים" והכוונה היא לכל אותם כוכבים שנראים בקווי רוחב גבוהים וסמוך לקוטב. הכרת שמי הקוטב מחייבת ביקור במקום. בהנחה שמידע זה הגיע ממצרים שהגיעו לשם. איך הגיעו לשם? האם דרך היבשה או  דרך הים? באם בספינות, האם כלי השיט היו גדולים דיים, כך שהתאפשר מקום להחסנת מזון, לבוש הולם וציוד למסעות כה ממושכים, או שמא היתה בידם טכנולוגיה תחבורתית שאפשרה את קיצורו של משך הנסיעה? אם לא המצרים הם שהיו  בקוטב, אז מי כן היה שם וגילה נכונות להעביר מידע זה למצרים?

Images/Somnium_Scipionis

 עדות מאוחרת בכמה אלפי שנים מופיעה ביצירתו של קיקרו "חלומו של סקיפיו" (14). שם נאמר "ראו את האדמה, היא מוקפת חוגים הקרויים אזורים, שני האזורים הקיצוניים שכל אחד מהם  הקוטב במרכזו, מכוסים קרח. האזור התיכון, הגדול שבהם צהוב מקרני השמש".

מידע על מערכת השמש אפשר למצוא בספר האגדה (15). באחת האגדות ישנה התייחסות למחזוריות של כוכבי הלכת שני מחזורים מעוררים ענין ככתוב : "ויש מזל שגומר הילוכו לשתים עשרה שנה והוא צדק ויש מזל שהוא גומר הילוכו לשלושים שנה והוא שבתאי". מחזורים אלה הם זמני הקפתם של כוכבי לכת אלה את השמש. ידיעה אחרת מתמיהה כשלעצמה מתייחסת לשבט הדוגון (16) באפריקה המגלה בקיאות בכוכב הכפול סיריוס  B   שאי אפשר לצפות בו ללא טלסקופים.

כלי טיס

אתנה  רוכב על נשר.

במקורות העתיקים קיימת גם התייחסות מפורשת לכלי טיס, החל מחוויית הטיסה וכלה במפרטים  טכניים, מה שנותן בסיס להשערה כי אכן היה בעבר ידע שאפשר פיתוחם של כלי טיס. במיתוס אטאנה האכדי (17) למשל מסופר על נשר הנושא על גבו את אטאנה ועם נסיקה לגובה רב יותר, מתאר הנשר לאטאנה את מראה עיניו. בתיאור הראשון מספר הנשר "שהארץ מוקפת הר. הים הופך את מימיו לתעלה" וכאשר המשיך לנסוק "הים הפך לתעלה של גנן". ברור שתיאור כה חי של היקטנות  הנופים אפשרית רק מנסיקה לגבהים רבים יותר ויותר. קשה להאמין שאדם יכול לשבת על נשר ולעוף איתו וזאת מהסיבה שמשקל הנשר קטן ממשקל האדם. בגבהים אלה שורר קור עז שלא האדם ולא הנשר ישרדו בהם  וכמות החמצן בגבהים אלה היא קטנה. מה שיתכן הוא שהשם נשר הוא שם שניתן על ידי אותו אטאנה לכלי טיס שהוא היה בתוכו.

בספר ברוך ב' (18) שזמן חיבורו אינו ידוע,  אם כי מעריכים שלא נכתב לפני המאה ה – 2 לספירה פרק ו' פסוק ב' מספר המחבר :"ויראני רכב אשר לו ארבעה אופנים ואש יוצאת מתחתיו וברכב יושב איש נושא עטרת וארבעים מלאכים נוהגים את הרכב". תיאור שלא משאיר מקום לספיקות בכלל. ארבעה אופנים מעידים על כך שזהו רכב  המסוגל לנוע על הקרקע. האש מתחתיו מעידה כנראה על הנעה רקטית, מה שאומר שהרכב מסוגל לנוע גם באוויר וגם ביבשה. ארבעים המלאכים זה הצוות המתפעל את הרכב ומכאן אפשר לקבל קנה מידה לגבי גודל הרכב. מדובר  כנראה בגוף שקוטרו עשרות מטרים. האיש הנושא עטרת אש הוא מפקד הספינה. מה היא אותה עטרת אש לא ברור.

ספרות בה יש פירוטים רבים מאוד היא המיתולוגיה ההודית כדוגמת הראמיינה (19) והמהברטה. טיפוס מיוחד אשר המיתולוגיה ההודית מתארת אלה הם ערי הטריפורה (20). אלה ערים המאוכלסות בשדים שהיו מעופפות בשמים וזורעות הרס וחורבן בכל מקום. שיווה, כדי למנוע הרס נוסף פוגע בערים אלה  ביריית חץ אחד. כל השדים גברים, נשים וטף מושמדים. מהפירוט  של תושביה הטריפורות ברור שגרים בהם  בני אדם ולכן כינוים כשדים מתאר התייחסות ערכית כלפיהם. אין בטריפורות צוות מטיס בלבד, אלא חתך גילאים מגוון כנראה שמשפחות גרות בהן.  מכאן אפשר לקבל מושג ולו קלוש על גודלן של הטריפורות. מאחר שדיור במבנים אלה מחייב חדרי  מגורים, ריהוט, מחסני מזון, חלפים ועוד אפשר לראות בהן מעין ערים מעופפות., שלא לדבר על מערכות ההנעה שלהן. חיצו של שיווה הבעיר כאמור ערים אלה בבת אחת.  כדי שהשמדתן תעשה בו זמנית, חייב החץ להתפוצץ  במרחק יחסית שווה מכל אחת מהן. הערים טסו בסמיכות זו לזו (היום היינו קוראים לכך טיסת מבנה) אולי לשמירה על קשר עין ביניהן לבין עצמן.

חץ המסוגל לגרום להרס טוטלי של מבנים כה גדולים מעלה את האפשרות שאין מדובר במובן המקובל של חיצים, אלא בטילים בעלי ראש נפץ כל שהוא. תיאור דומה אפשר למצוא גם במיתוס הקלטי (21). בו מסופר שבקרב  Moytura  לשחרור  המלך, Nuada השתמש   ב -  Iugh חץ  קסמים שהצית אש והשמיע שאגות רמות בקרב זה.

עזרים טכנולוגיים

בעלילות ראמה (22)מסופר על המלך ראומן שבמלחמתו עם ראמה, ממרכבת הטיס שלו עודד את הכוחות הקרקעיים. איך הוא עשה זאת?  האם הוא העביר את הוראותיו באמצעות אותות הנראים למרחוק או שמא השתמש במכשירי קשר שאפשרו לו לעודד את כוחותיו? אולי.

מכשיר מסוג אחר שידוע עליו, אם כי מתקופה מאוחרת יותר (במאה ה – 2 לספירה) מתואר בספר האגדה (23). האגדה מספרת ש"שפופרת. היתה לו לרבן גמליאל שהיה מביט וצופה בה אלפיים אמה ביבשה וכנגדה אלפיים בים. הרוצה לידע כמה עומקו של גיא  מביא שפופרת ומביט בה וידע כמה עומקו של גיא. והרוצה לידע כמה גובהו של דקל מודד קומתו וצילו וצל קומתו ויודע כמה גובהו של דקל". העקרונות נשמעים מוכרים, אבל איך היה בנוי המכשיר?

ידע טכנולוגי אחר אשר ידוע על קיומו נמסר ביצירה השומרית " חלום דומוזי"( 24). מסופר על "בני כלאיים… אשר מאכל לא ידעו, משקה לא ישתו, קמח מנחה לא יוכלו, מי נסך לא ישתו. אל דורונות מתוקים נעימים לא ישעו, בחיק אישה לא ירוו עונג, ילדי חמד לא  ינשקו, בצל עז לא יטעמו, לא אוכלי דגים המה, לא אוכלי כרשה המה". אם היה מסופר שהם מתנזרים ממין ומתענוגות אפשר היה להבין זאת על רקע איזה שהן נורמות דתיות או חברתיות  אלה או אחרות. התנזרות ממזון היא פשוט בלתי אפשרית. יתכן  ולא היו בני אדם, אלא רובוטים. למרות שזאת מסקנה מרחיקת לכת, אפשר שהיה מי שהוא שכן ידע לעשות זאת.

 

סיכום

קריאתם של מיתוסים ואפוסים טומנת בחובה הנאה רבה. רבדים רבים להם לכתבים אלה, אם כיצירות מופת ספרותיות, אם כמסמכים היסטוריים ואם בתיאור הנפשות הפועלות. קיימת אפשרות נוספת והיא לדלות מהם רמזים לאירועים קודמים להם ולאוצרות ידע שאבדו. משימה זו היא קשה מאחר והכתוב לא תמיד ברור וחד משמעי. זו  יכולה להיות הרפתקה אינטלקטואלית ומפתיעה כאחד.

ראו עוד

חיים מזר על הוימאנות כלי הטייס ההודיים הקדומים

חלומו של קיקרו

מקורות

1. ראנא האבנן – הארצות האגדתיות לאור המדע, הוצאת מזרחי עמ.  50  – 49.

2. דוד שולמן – פרקים בשירה ההודית האוניברסיטה המשודרת משרד הביטחון  ההוצאה לאור 1986 עמ. 78.

 

3. צ'ארלס ברליץ – יום הדין 1999 הוצאת שוקן 1982  עמ.131 -  122

4.צ'ארלס ברליץ – שם שם.

5. Peter Brooksmith (Ed) – Legends of the lost Orbis Publishibg 1984  p. 88

6. Charlez Berliz – The lost ship of Noha Fawcett Creat New – York 1988  192 pp

7. שמחה נוח קרמר – ההיסטוריה מתחילה בשומר ספרית הפועלים 1982  עמ. 205.

8.א. שם שם עמ. 203.

  ב.ה.גו. סאגס דברי ימי בבל הוצאת ש. פרדימן 1972 עמ. 43.

9. ב.ה.ווץ סאגס – דברי ימי בבל שם שם.

10. מיכאל בהט (עורך)- שרידי המיתוס במקרא מאמרו של שמואל א. ליונשטם "המבול" הוצאת רכס עמ. 188.

11. ספר היובלים פרק כג' פסוקים ט ט – יב הספרים החיצוניים הוצאת מקור 1978

12. Lucie Lamy – Egyptian mysteries Thames and Hudson Publishing 1986 p. 68

13.  E. A. Wallis – The book of the dead Arkana Edition London 1985 p. CLVIII, CLXI,

156 (2) . 256(37), 296(5), 307(3), 417(29)

14. ראנא תאבנן – שם עמ. 42.

15. ספר האגדה לביאליק ורבניצקי הוצאת דביר 1967 אגדה טז' עמ.  תקצו.

16. Peter Brooksmith (Ed) op. cit  p. 86

17. ה. וו. סאגס שם עמ.  395 – 394 

18. הספרים החיצוניים הוצאת מקור 1978    

19. עלילות ראמה – ספרית הפועלים 1978 עמ.  84, 80 , 67,  58 , 53  

20.  דוד שולמן – שם עמ. 49

21. John Sharkey – Celtic  Mysteries Thames and Hudson Publishing  p. 9

22. עלילות ראמה – שם עמ. 80

23. ספר האגדה  שם. עמ. תר  אגדה נא.

24. חלום דומוזי – פרוזה נובמבר/דצמבר   1986 חוברת   79/80 עמ. 19.

‫עשי ואל -תעשי :קריאה ב"אימא "של ענר שלו‬

$
0
0

ענר שלו הוא הסופר הידוע פחות במשפחת שלו שכוללת את צרויה ואת מאיר. אבל זה לא אומר שיצירותיו הן מעניינות פחות. חגית בת אליעזר סוקרת את ספרו החדש "אמא". העוסק בתהליך הפרידה מאימו המתה.

תקציר הספר :אמא, הספר החדש של ענר שלו, הוא רומן ווידוי סוחף ומצמרר, המשובץ רסיסים אוטוביוגרפיים לכאורה , שבמרכזו התמודדות אמיצה וגלוית עיניים של המחבר עם מות אמו, ובעקבותיו עם חייו ומשמעותם.

עשי ואל תעשי:"  מחשבות על אמא " של ענר שלו

מאת חגית בת-אליעזר

ענר שלו: אמא, הוצאת זמורה ביתן 2012, 273 עמ'

הופיע ב:

  • עתון 77, גל' 366־367 (ניסן-אייר תשע"ג, מארס-אפריל 2013), עמ' 10.

הספר אמא של ענר שלו גורם לי תחושת חוסר ביטחון בהשקפותי, דוחף אותי לבחון מחדש את היחסים בתוך המשפחה. גם הקריאה החוזרת לא עוזרת. אני מבולבלת: מהי אמא טובה? מהי טעות שאין לה תקנה? אנסה לכתוב על הספר: לפרק את האיום שבו לגורמיו כדי להתגבר, להחלים.

על שער הכניסה- הפשט התמים: אמא מתה בגיל מבוגר לאחר גסיסה ממושכת,

הגיבור  אדם בוגר, נשוי, אב לילדים, מצליח בתחום מחקרו, כותב ספרים.

ובפנים –  סבך אפל של יחסים לא פתורים של הבן לאמא. שורקת בו רוח רעה שממוטטת את יסודות המשפחה. ושורצת מפלצת הגעגוע של הבן לאמא – לא רק לאחר מותה אלא כל ימי חייו.

זה היה רע מההתחלה : את שנת חיו הראשונה המשמעותית כל כך הבן מבלה בבית התינוקות של הקיבוץ ללא אמא עם הגעגוע גדול אליה:"יום יום היא נוטשת אותי … יום יום היא מגיעה רק כדי לעזוב מיד אחר כך." (קטע  123-). הגעגוע לא נשכח אלא מקבע את הבדידות "כיסוד גופני כמעט, כמחלה חסוכת מרפא".אני מבינה שזאת הייתה טעות "קיבוצית" מתוך בורות פסיכולוגית. יש תינוקות ששרדו את הפירוד מאמם, אבל לא הבן הזה – כל כך צר לי על כך!

גם חייו של הבן במחיצת אמא לא היו תקינים כי אמא הייתה "אחראית על הדברים האסורים"
(קטע 99-). "תמיד היתה מנשקת אותי על הפה." (קטע  86-). הבן ראה בה מופת של אישה ולכן מערכות היחסים של הבן עם הנשים בחייו היו חיוורות מגומגמות: עם ר' בגיל 17- גיל שמחת גילוי הגוף – היה דכדוך וסבילות, אשתו של הבן מוזכרת אך דרך אגב כאם בתו ואף החתונה הייתה משותקת מושתקת "חתונה גידמת" (קטע 114-). השאלה הישירה המתגרה שמופנית לרולאן בארת(סופר) ופול ארדש(מתמטיקאי):"האם היו להם נשים אחרות?" (קטע 208-) בעצם מכוונת לבן עצמו. והתשובה ברורה:

אמא לא רק כאחת הנשים אלא האישה היחידה. אני מבינה : זו טעות להתקרב לבן בוגר. אך מהו המרחק הנכון?

האהבה של הבן לאמא נגועה באדיפאליות ולה פן מובהק נוסף: הניסיון לגמד את חשיבותו של האב בחייה של אמא, לתפוס חלקית את מקומו."אבא תמיד במיטה אחרת … נכנס למיטה שלה כשהייתי ילד בשבת בבוקר, מיטה שהיא רק שלה רק שלנו." (קטע 49-). ואז ביטול חוקיות הקשר בין אמא לאבא : "בעצם הם אף פעם לא התחתנו.. הם חיו בחדרים נפרדים." (קטע 199-). בתגובה לדברי ההספד של הרב שנסמכים על חוכמת הדורות :"אין אישה מתה אלא לבעלה" (קטע 110-) באה מחאתו החריפה המשולשת של הבן : "לא נכון לא נכון לא נכון" והיא זאת שמוכיחה את נכונותם של דברי הרב, כי הבן רואה את עצמו כמעין בעלה של אמא המתה.

אהבתו של הבן לאמא עצומה אך עצובה: "כשאמא הייתה בחיים לא הייתה לי זכות לאושר."
(קטע 214-). הבן מאוכזב ממה שההורים מעניקים לו: לְמָה אפשר לצפות מ "שני אנשים חבולים ומצולקים".

אני מנסה לחשוב על סיכום חייה של אמא. הייתה רוצה שיהיה לה בן ממשיך – אבל אין לה!!

הבן אומר :עם מותֵךְ "הכל אבוד הכל אבוד." (קטע 250-), "הייתי רוצה להקבר עכשיו." (קטע 158-).

והסיכום הטראגי החד משמעי הבן: "מיטה ריקה ואני בתוכה."  (קטע 270-). האם זה אומר שהבן מעולם לא היה מובדל, לא נולד, ולכן מת עם מותה של אמא.

מספרי הקטעים מתדרדרים – כמה נמוך אפשר להגיע? אל עבר 273- : מספר הקטע האחרון שהוא גם  מספר העמוד האחרון בספר. זהו האפס המוחלט הפיסיקלי – בו הכל נגמר. ובחזרה למתמטיקה.

כשהבן לוחש: "במתמטיקה טהורה טעויות לא עולות בחיי אדם." (קטע 60-) הוא רוצה לצעוק כי בחיים האמיתיים זה אחרת!

על סמך הטעויות הרבות אני מנסה לגבש לעצמי את ההוראות עשי ואל תעשי :

כאם: לא להתרחק מתינוק, לא להתקרב לבן בוגר, לקיים קשר משמעותי עם אבי הילדים.

כבת: לקבל את ההורים, לא לצפות מהם ליחס מעבר ליכולתם, לא להיפגע מטעויותיהם.

חוזר אלי איזון-מה, קמצוץ-נחת.

ראו עוד על הספר "אמא" של ענר שלו

הספר בויקיפדיה

  1. ענר שלו
Viewing all 3279 articles
Browse latest View live